408
Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο σε κυβερνητική σύσκεψη πριν από λίγες ημέρες | Nikolai Petrov/BelTA/Handout via REUTERS

Λουκασένκο κατά… μεταναστών: Εμείς τους λέμε να επιστρέψουν, αλλά αυτοί δεν φεύγουν

Protagon Team Protagon Team 15 Νοεμβρίου 2021, 12:56
Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο σε κυβερνητική σύσκεψη πριν από λίγες ημέρες
|Nikolai Petrov/BelTA/Handout via REUTERS

Λουκασένκο κατά… μεταναστών: Εμείς τους λέμε να επιστρέψουν, αλλά αυτοί δεν φεύγουν

Protagon Team Protagon Team 15 Νοεμβρίου 2021, 12:56

Το Μινσκ εργάζεται «ενεργητικά» ώστε να επιστρέψουν στις χώρες τους οι μετανάστες που έχουν δημιουργήσει αυτοσχέδιους καταυλισμούς στα σύνορα της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε τη Δευτέρα ο αμφιλεγόμενος πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, τονίζοντας όμως ότι αυτοί δεν επιθυμούν να φύγουν.

«Είμαστε έτοιμοι, όπως ήμασταν πάντα, να τους βάλουμε όλους σε αεροπλάνα (…) τα οποία θα τους μεταφέρουν στα σπίτια τους», επεσήμανε ο Λουκασένκο, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta, σε μια εμφανή προσπάθεια να αποποιηθεί τις ευθύνες του για την κρίση στα σύνορα με την Πολωνία και ενώ η χώρα του απειλείται με κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Διεξάγεται έντονη εκστρατεία προκειμένου να πειστούν αυτοί οι άνθρωποι “σας παρακαλούμε, επιστρέψτε”, όμως κανείς δεν το θέλει», υποστήριξε ο Λουκασένκο, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 1994 και πολλά ΜΜΕ τον χαρακτηρίζουν ως τον «τελευταίο δικτάτορα της Ευρώπης».

Χιλιάδες μετανάστες, στην πλειονότητά τους από τη Μέση Ανατολή, βρίσκονται εδώ και πολλές ημέρες στα σύνορα μεταξύ Λευκορωσίας και Πολωνίας εν μέσω ψύχους.

«Θέλω να το υπογραμμίσω: δεν επιθυμούμε οποιαδήποτε σύγκρουση στα σύνορα. Θα ήταν πολύ λυπηρό», υποστήριξε ο λευκορώσος πρόεδρος, ενώ παράλληλα κατηγόρησε την Πολωνία ότι «έχει ανάγκη» αυτή την κρίση λόγω «των εσωτερικών προβλημάτων της» και της έντασης που υπάρχει με τους εταίρους της στην ΕΕ.

Η ΕΕ κατηγορεί το Μινσκ ότι οργανώνει αυτές τις μεταναστευτικές ροές, παρέχοντας άδειες εισόδου και ναυλώνοντας αεροπλάνα για να μεταφέρουν μετανάστες, ώστε αυτοί στη συνέχεια να μεταβούν στα σύνορα με την Πολωνία και να περάσουν στην ΕΕ, σε αντίποινα για τις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στο καθεστώς Λουκασένκο πέρυσι, μετά τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης.

Σε αυτό το πλαίσιο η λευκορωσική αεροπορική εταιρεία Belavia ανακοίνωσε την Κυριακή ότι δεν επιτρέπεται πλέον σε Σύρους, Ιρακινούς, Αφγανούς και Υεμενίτες να επιβιβάζονται στα αεροσκάφη της στο Ντουμπάι με προορισμό τη Λευκορωσία.

Μετά τις πιέσεις των Ευρωπαίων διπλωματών και η Τουρκία απαγόρευσε στους Σύρους, τους Ιρακινούς και τους Υεμενίτες να ταξιδεύουν στη Λευκορωσία.

Η ιδιωτική, συριακή αεροπορική εταιρεία Charm Wings Airlines επίσης ανέστειλε τις πτήσεις της προς το Μινσκ.

Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας διέψευσε ως «παράλογες» τις κατηγορίες της Δύσης ότι τη μεταναστευτική κρίση στα σύνορα της χώρας την κατασκευάζει το Μινσκ.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Ανατόλι Γκλαζ, μιλώντας στο Sputnik, διέψευσε ακόμα και ότι η Belavia μετέφερε παρανόμως μετανάστες στο παρελθόν ή ότι σχεδιάζει να το πράξει στο μέλλον.

«Έχουμε δηλώσει αρκετά ξεκάθαρα, επανειλημμένα και σε διάφορα επίπεδα: η εθνική αεροπορική εταιρεία OJSC Belavia δεν έχει μεταφέρει ποτέ, δεν μεταφέρει και δεν θα μεταφέρει πρόσφυγες ή παράτυπους μετανάστες», ισχυρίστηκε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...