256
Η αλλαγή, που λίγοι κατάλαβαν, αφορά το μπλε στην πρώτη κάθετη λωρίδα της σημαίας | Michel Euler/Pool via REUTERS

Γιατί ο Μακρόν «άλλαξε» τη σημαία της Γαλλίας;

Protagon Team Protagon Team 15 Νοεμβρίου 2021, 10:02
Η αλλαγή, που λίγοι κατάλαβαν, αφορά το μπλε στην πρώτη κάθετη λωρίδα της σημαίας
|Michel Euler/Pool via REUTERS

Γιατί ο Μακρόν «άλλαξε» τη σημαία της Γαλλίας;

Protagon Team Protagon Team 15 Νοεμβρίου 2021, 10:02

Μια αλλαγή που αφορά τη σημαία της Γαλλίας, και έχει περάσει σε μεγάλο βαθμό απαρατήρητη, έχει σημειωθεί εδώ και έναν χρόνο, με απόφαση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Η αλλαγή που έγινε το 2020 και την οποία επιβεβαίωσε το Ελιζέ, έχει να κάνει, σύμφωνα και με το BBC, με το πιο σκούρο μπλε στην πρώτη λωρίδα της γαλλικής σημαίας σε σχέση με αυτό που είχε καθιερωθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Ο Μακρόν ήθελε να επαναφέρει τη συγκεκριμένη απόχρωση προκειμένου η σημαία να προσομοιάζει σε αυτήν της Γαλλικής Επανάστασης, είπε το Europe 1. Ωστόσο, τόσο οι πιο σκούρες όσο και οι πιο ανοιχτές σημαίες χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες στη χώρα.

Το Nαυτικό της Γαλλίας και πολλά επίσημα κτίρια σε όλη τη χώρα χρησιμοποιούσαν ανέκαθεν τη συγκεκριμένη απόχρωση («navy blue» ή μπλε μαρίν).

Αλλά το 1976 και υπό τον πρόεδρο Ζισκάρ ντ’ Εστέν, το γαλλικό κράτος εισήγαγε ένα πιο φωτεινό μπλε, για να ταιριάζει με το αντίστοιχο στη σημαία της Ευρώπης.

Αυτή η απόφαση ήταν εν μέρει αισθητική, ανέφερε το Europe 1, επειδή η γαλλική και η ευρωπαϊκή σημαία κυμάτιζαν η μία δίπλα στην άλλη σε πολλές τοποθεσίες.

Πάντως, από το 2020, το παλάτι των Ηλυσίων Πεδίων δεν έχει ανακοινώσει δημόσια την αλλαγή των σημαιών του, ούτε έχει δοθεί εντολή σε άλλα ιδρύματα να κάνουν το ίδιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε μάλιστα κάποια διαφωνία σχετικά με την αλλαγή του Μακρόν, με ορισμένους να υποστηρίζουν ότι η νέα σημαία ήταν άσχημη και θα έρχεται σε αντίθεση με αυτήν της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ωστόσο, άπαντες επεσήμαναν ότι η αλλαγή χρώματος δεν πρέπει να ερμηνεύεται ως χειρονομία κατά της ΕΕ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...