795
H «Νεκρή Φύση», 1921, θα κληρωθεί στις 6 Ιανουαρίου στον οίκο Christie's στο Παρίσι | 1picasso100euros.com

Λοταρία: 100 ευρώ για ένα αριστούργημα του Πάμπλο Πικάσο 

Protagon Team Protagon Team 16 Δεκεμβρίου 2019, 07:20
H «Νεκρή Φύση», 1921, θα κληρωθεί στις 6 Ιανουαρίου στον οίκο Christie's στο Παρίσι
|1picasso100euros.com

Λοταρία: 100 ευρώ για ένα αριστούργημα του Πάμπλο Πικάσο 

Protagon Team Protagon Team 16 Δεκεμβρίου 2019, 07:20

Το να γίνει καλλιτέχνης ήταν στοίχημα ζωής για τον Πάμπλο Πικάσο, ο οποίος στην αρχή της καριέρας του αναγκαζόταν να καίει τα έργα του για να ζεσταθεί.

Ο μεγαλοφυής ζωγράφος, όμως, κατάφερε να ξεφύγει από την πενία και την αφάνεια της ισπανικής επαρχίας, να αναδειχθεί σε κορυφαίο εκπρόσωπο του παρισινού καλλιτεχνικού κόσμου, και τελικά να αξιοποιήσει το ταλέντο και τη διεθνή φήμη του για να βοηθάει τους καταπιεσμένους.

Και τώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Telegraph, οι απόγονοί του καλούν τους Βρετανούς (που είναι γνωστοί για την αγάπη τους στα στοιχήματα) να αγοράσουν λαχνούς για να κερδίσουν ένα από τα έργα του αξίας 1 εκατ. ευρώ στην τιμή ενός λαχνού των 100 ευρώ!

Η οικογένεια Πικάσο ελπίζει ότι χάρη στην βρετανική γενναιοδωρία ο πίνακας, ο οποίος προς το παρόν βρίσκεται στο Μουσείο Πικάσο στο Παρίσι, θα μπορούσε να διασχίσει τη Μάγχη και να στολίσει ένα σαλόνι σπιτιού στο Ηνωμένο Βασίλειο.

O τεράστιος καμβάς (3,54×7,82μ.) της «Γκερνίκα» περιγράφει τη φρίκη του πολέμου

«Οι άνθρωποι είναι σε θέση να ξοδέψουν ένα εκατομμύριο, δέκα εκατομμύρια ή εκατό εκατομμύρια», δήλωσε στην Telegraph ο εγγονός του καλλιτέχνη, Ολιβιέ Πικάσο. «Είναι η τιμή ενός συναισθήματος, κάτι που πραγματικά  μπορείτε να αισθανθείτε όταν βλέπετε ένα έργο τέχνης, σε ένα μουσείο ή μια γκαλερί. Αλλά αυτή τη φορά ίσως είναι μια ευκαιρία να το έχετε στο σαλόνι σας», είπε.

Ένα από τα διασημότερα έργα του Πάμπλο Πικάσο, ο τεράστιος καμβάς της Γκερνίκα, περιόδευσε σε όλο τον κόσμο για να επισημάνει τη φρίκη του Ισπανικού Εμφύλιου Πολέμου, καθώς ο ζωγράφος πολιτικοποίησε (καθυστερημένα) το έργο του για να βοηθήσει άλλους. Και τώρα οι πίνακές του χρησιμοποιούνται και πάλι εκτός κομψών γκαλερί, αυτή τη φορά για την αντιμετώπιση της φτώχειας στην Αφρική.

Φέτος, έχει επιλεγεί η «Νεκρή Φύση», με ένα στυλιζαρισμένο ποτήρι με αψέντι και μια εφημερίδα, έργο του 1921, εποχής δηλαδή που ο Πικάσο έκανε «σύνθεση των ρευμάτων του ρεαλισμού και του κυβισμού», όπως είπε ο διευθυντής του Μουσείου Πικάσο στο Παρίσι, Λοράν Λε Μπον.

Ο πίνακας, αξίας μεγαλύτερης του ενός εκατομμυρίου ευρώ, θα είναι το βραβείο μιας χριστουγεννιάτικης φιλανθρωπικής κλήρωσης, στη οποία μπορεί να πάρει μέρος οποιοσδήποτε πληρώνοντας την τιμή ενός λαχνού. Και τα έσοδα θα επενδυθούν για την εξασφάλιση καθαρού νερού σε αφρικανικές κοινότητες.

«Ο παππούς μου ήθελε πάρα πολύ να βοηθάει τους ανθρώπους», δήλωσε ο Ολιβιέ, γιος της κόρης του ζωγράφου, Μάγια. «Ήταν πολύ φτωχός όταν έφυγε από την Ισπανία για να έρθει στο Παρίσι. Αναγκάστηκε να καίει πίνακες μόνο και μόνο για να βάλει κάτι στο τζάκι», είπε αναφερόμενος στα χρόνια της φτώχειας του Πάμπλο Πικάσο. Δήλωσε ακόμη: «Νομίζω ότι θα ήταν πολύ χαρούμενος, ελπίζω ότι θα ήταν υπερήφανος».

Ο Κλοντ Πικάσο, θείος του Ολιβιέ, αποκάλεσε την κλήρωση, έργο των Χριστουγέννων: «Είναι ένας τρόπος για να συνεχίσει η οικογένειά μας τη δέσμευση του Πικάσο απέναντι τους φτωχούς».

Το  project «1 Πικάσο για 100 Ευρώ»  αποτελεί ετήσιο γεγονός, αναστρέφοντας τις συνεχώς αυξανόμενες τιμές των έργων του ζωγράφου, καθιστώντας τα εφικτά και παντρεύοντάς τα με φιλανθρωπικούς σκοπούς.

«Νομίζω ότι είναι αρκετά επαναστατικό», δήλωσε η Περί Κοσέν, παραγωγός της γαλλικής τηλεόρασης και διοργανώτρια του project, η οποία ελπίζει ότι θα πωληθούν οι 200.000 διαθέσιμοι λαχνοί ώστε να αποφέρουν 19 εκατ. για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Τα χρήματα θα δοθούν στην Care, η οποία με αυτά θα βοηθήσει 200.000 ανθρώπους στο Καμερούν, τη Μαδαγασκάρη και το Μαρόκο να έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό.

Η κυρία Κοσέν είπε ακόμη: «Είναι στα γονίδιά τους: αν μπορούν να κάνουν κάτι ωραίο, είμαι βέβαιη ότι το κάνουν». Και πρόσθεσε σχετικά με τις βρετανικές συνήθειες: «Στοιχηματίζουν για τα πάντα. Ποιος θα κερδίσει το ποδόσφαιρο, οτιδήποτε. Εδώ θα έχουν τη γενναιοδωρία και την ευκαιρία να κερδίσουν ένα μεγάλο έργο από έναν σπουδαίο ζωγράφο».

Το έργο του Πικάσο «Άνδρας με καπέλο της όπερας» (1914) που κέρδισε σε προηγούμενη λοταρία ένας αξιωματικός της Πυροσβεστικής του Πίτσμπουργκ

Την προηγούμενη φορά, πριν από έξι χρόνια, που οι διοργανωτές έκαναν και πάλι μια παρόμοια φιλανθρωπική δράση, κληρώθηκε ο πίνακας του Πικάσο «Άνδρας με καπέλο της όπερας» (1914), τον οποίο κέρδισε ένας 25χρονος αξιωματικός της Πυροσβεστικής του Πίτσμπουργκ. Και τα 5 εκατ. ευρώ που απέφεραν οι πωλήσεις των λαχνών δόθηκαν για τη συντήρηση της αρχαίας πόλης της Τύρου στον Λίβανο.

Η «Νεκρή Φύση» ανήκει στον δισεκατομμυριούχο Λιβανέζο, Ντέιβιντ Ναμάτ, ο οποίος έχει μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές συλλογές με έργα του Πικάσο στον κόσμο. Μετά την κλήρωση ο Ναμάτ θα λάβει 1 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα θα δοθούν στην οργάνωση Care.

Ο Φιλίπ Λεβέκ, διευθύνων σύμβουλος της Care France, πιστεύει ότι οι άνθρωποι μπορούν να δουν με φιλανθρωπική ματιά τον σπουδαίο καλλιτέχνη: «Είναι μια αλυσίδα αλληλεγγύης με τον Πικάσο», είπε.

Info

Η κλήρωση θα πραγματοποιηθεί στον οίκο Christie’s στο Παρίσι στις 6 Ιανουαρίου 2020. Οσοι θέλουν να συμμετάσχουν   μπορούν να υποβάλουν αίτηση online.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...