316
Αεροσκάφος που μόλις προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Τέγκελ του Βερολίνου | Reuters

Η Τουρκία διαμαρτύρεται που η Γερμανία δεν ήρε την ταξιδιωτική οδηγία

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουνίου 2020, 18:23
Αεροσκάφος που μόλις προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Τέγκελ του Βερολίνου
|Reuters

Η Τουρκία διαμαρτύρεται που η Γερμανία δεν ήρε την ταξιδιωτική οδηγία

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουνίου 2020, 18:23

Την απογοήτευσή του για την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να συμπεριλάβει την Τουρκία στον κατάλογο των χωρών για τις οποίες παρατείνεται η ταξιδιωτική προειδοποίηση μέχρι τις 31 Αυγούστου εκφράζει ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Δεν αντιλαμβανόμαστε τους επιστημονικούς λόγους αυτής της απόφασης», λέει σε δηλώσεις του προς το Spiegel. Η Τουρκία αναμένει από τη Γερμανία την άρση της προειδοποίησης «το συντομότερο δυνατό» λέει ο τούρκος ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι η χώρα του είναι ασφαλής για τους ταξιδιώτες και πως τα μέτρα ελέγχονται μάλιστα και από την γερμανική εταιρία επιθεώρησης και πιστοποίησης TÜV.

Οπως αναφέρει η DW, τα τουρκικά επιχειρήματα όμως δεν φαίνεται να πείθουν τη γερμανική πλευρά. «Στο Βερολίνο ακούγεται ότι ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας αμφισβητεί τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Τουρκίας για την κατάσταση του κορωνοϊού στη χώρα», αναφέρει το Spiegel. Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, ακόμη και η δέσμευση της Άγκυρας να στήσει εργαστήριο στο αεροδρόμιο της Κων/πολης για τη διενέργεια επί τόπου τεστ κορονοϊού για τους αφιχθέντες, δεν φαίνεται να μεταπείθουν στην παρούσα φάση το Βερολίνο.

Σύμφωνα με το Spiegel, το θέμα απασχόλησε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν αυτή την εβδομάδα τόσο οι Μέρκελ-Ερντογάν όσο και οι Μάας-Τσαβούσογλου. Το τουρκικό αίτημα άρσης της ταξιδιωτικής προειδοποίησης φαίνεται να στηρίζει στην παρούσα φάση από γερμανικής πλευράς μόνο ο εντεταλμένος της γερμανικής κυβέρνησης για τον Τουρισμό Μπάραϊς.

Φυσικά και θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να μην θέσουμε σε κίνδυνο τις επιτυχίες στη μάχη κατά του Covid-19, λέει ο υφυπουργός Οικονομίας, για να προσθέσει: «Παρόλα αυτά θα πρέπει να άρουμε τις προειδοποιήσεις για χώρες που αποδεδειγμένα έχουν μια θετική εξέλιξη […] και διασφαλίζουν επαρκή προστασία […]» δήλωσε στο Spiegel.

Η τουρκική κυβέρνηση φοβάται τώρα ότι θα ακολουθήσει κύμα μαζικών ακυρώσεων από γερμανούς τουρίστες που επρόκειτο να επισκεφτούν φέτος την Τουρκία. Σε κάθε περίπτωση, η παράταση της ταξιδιωτικής προειδοποίησης συνιστά τεράστιο πλήγμα για τον τουρκικό τουρισμό, που πέρυσι υποδέχθηκε περί τα πέντε εκατομμύρια τουρίστες από τη Γερμανία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...