370
Ο Φάτι Μπασάγκα, εδώ σε φωτογραφία του 2020, ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο ως ο νέος πρωθυπουργός της Λιβύης | REUTERS/Zoubeir Souissi

Λιβύη: Το κοινοβούλιο όρισε νέο πρωθυπουργό τον Φάτι Μπασάγκα

Protagon Team Protagon Team 10 Φεβρουαρίου 2022, 17:01
Ο Φάτι Μπασάγκα, εδώ σε φωτογραφία του 2020, ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο ως ο νέος πρωθυπουργός της Λιβύης
|REUTERS/Zoubeir Souissi

Λιβύη: Το κοινοβούλιο όρισε νέο πρωθυπουργό τον Φάτι Μπασάγκα

Protagon Team Protagon Team 10 Φεβρουαρίου 2022, 17:01

Το λιβυκό κοινοβούλιο όρισε την Πέμπτη τον πρώην υπουργό Εσωτερικών, Φάτι Μπασάγκα, ως αντικαταστάτη του Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά στην πρωθυπουργία.

Η αμφιλεγόμενη ψηφοφορία, λίγες ώρες μετά την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Ντμπεϊμπά, πιθανολογείται ότι θα εντείνει τις μάχες για την εξουσία στη Λιβύη.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Ντμπεϊμπά, ο οποίος έχει την έδρα του στην πρωτεύουσα Τρίπολη, είχε γνωστοποιήσει εντούτοις ότι δεν θα παραδώσει την εξουσία παρά μόνο σε μια κυβέρνηση που θα έχει προκύψει από τις κάλπες, ενώ επέκρινε τις προθέσεις του κοινοβουλίου.

«Το κοινοβούλιο εκφράζει ομόφωνα με την ψήφο του την εμπιστοσύνη του στον Φάτι Μπασάγκα ως επικεφαλής της κυβέρνησης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κοινοβουλίου Αμπντάλα Μπλιχέκ έπειτα από συνεδρίαση του σώματος στο Τομπρούκ, στην ανατολική Λιβύη.

Το κοινοβούλιο είχε επικυρώσει δύο από συνολικά επτά υποψηφιότητες: αυτές του Μπασάγκα, 59 ετών, και του αουτσάιντερ Χάλεντ Αλ-Μπιμπάς, 51 ετών, πρώην υψηλόβαθμου αξιωματούχου του ίδιου υπουργείου.

Το κοινοβούλιο συνεδρίασε στο Τομπρούκ, την Πέμπτη – Parliament Media Office/via REUTERS

Πριν προχωρήσει στην ψηφοφορία, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Αγκίλα Σάλεχ, ένας από τους κύριους αντιπάλους της κυβέρνησης Ντμπεϊμπά, δήλωσε ότι ο Μπιμπάς απέσυρε την υποψηφιότητά του, αφήνοντας μόνο υποψήφιο τον Μπασάγκα. Σύμφωνα όμως με λιβυκά μέσα ενημέρωσης, ο Μπιμπάς διέψευσε ότι είχε αποσύρει την υποψηφιότητά του.

Η συνεδρίαση μεταδιδόταν απευθείας και η μετάδοση διακόπηκε τη στιγμή της ψηφοφορίας.

Οι Μπασάγκα και Ντμπεϊμπά, αμφότεροι καταγόμενοι από τη δυτική Λιβύη, διαθέτουν την υποστήριξη ενόπλων ομάδων στην Τριπολίτιδα. Οι δύο πολιτικοί, οι οποίοι συντηρούν έντονη αντιπαλότητα, ήταν επίσης υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές που ήταν προγραμματισμένες για τον Δεκέμβριο, πριν αναβληθούν επ’ αόριστον.

Δυνάμεις ασφαλείας φυλάσσουν το κοινοβούλιο, στη διάρκεια της ψηφοφορίας – REUTERS/Esam Omran Al-Fetori

«Δεν θα αποδεχθώ καμιά νέα φάση μετάβασης ή παράλληλης εξουσίας», προειδοποίησε την Τρίτη ο Ντμπεϊμπά σε ομιλία του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά και υπογράμμισε ότι η προσωρινή κυβέρνησή του δεν θα παραδώσει την εξουσία, παρά μόνο «σε μια εκλεγμένη κυβέρνηση».

Το κοινοβούλιο, που έχει την έδρα του στο Τομπρούκ, εκτιμά ότι η θητεία της κυβέρνησης εξέπνευσε με την αναβολή των εκλογών, όμως η κυβέρνηση διαβεβαιώνει πως η αποστολή της επρόκειτο να διαρκέσει μέχρι τον διορισμό μιας κυβέρνησης που θα έχει προκύψει από τις κάλπες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News