391
Ο Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά μιλά στους δημοσιογράφους μετά την κατάθεση της υποψηφιότητάς του στις προεδρικές εκλογές, τον Νοέμβριο | REUTERS/Hazem Ahmed

Λιβύη: Απόπειρα δολοφονίας του πρωθυπουργού Ντμπεϊμπά

Protagon Team Protagon Team 10 Φεβρουαρίου 2022, 09:47
Ο Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά μιλά στους δημοσιογράφους μετά την κατάθεση της υποψηφιότητάς του στις προεδρικές εκλογές, τον Νοέμβριο
|REUTERS/Hazem Ahmed

Λιβύη: Απόπειρα δολοφονίας του πρωθυπουργού Ντμπεϊμπά

Protagon Team Protagon Team 10 Φεβρουαρίου 2022, 09:47

Ενοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον του αυτοκινήτου του πρωθυπουργού του Λιβύης, Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, τα ξημερώματα της Πέμπτης, ωστόσο ο επικεφαλής της κυβέρνησης είναι σώος.

Σύμφωνα με πηγή στο περιβάλλον του, που επικαλείται το Reuters, η επίθεση διαπράχθηκε καθώς ο πρωθυπουργός επέστρεφε στην κατοικία του και επρόκειτο αναμφίβολα για απόπειρα δολοφονίας του Ντμπεϊμπά, τόνισε. Οι δράστες διέφυγαν και διενεργείται έρευνα.

Το Reuters σημειώνει ότι δεν έχει δει οπτικό υλικό από το συμβάν, ούτε μπόρεσε να μιλήσει με αυτόπτες μάρτυρες για το επεισόδιο.

Εάν επιβεβαιωθεί, η απόπειρα δολοφονίας του πρωθυπουργού θα επιδεινώσει την κρίση που προκαλεί η ατελείωτη σύγκρουση για την εξουσία στη Λιβύη. Ο επικεφαλής της κυβέρνησης λέει πως θα αψηφήσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που θα διεξαχθεί την Πέμπτη για την αντικατάστασή του.

Ενοπλες δυνάμεις κινητοποίησαν μαχητές και υλικό και ανέπτυξαν ενισχύσεις στην πρωτεύουσα τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες πως η νέα πολιτική κρίση μπορεί να πυροδοτήσει συγκρούσεις.

Ο Ντμπεϊμπά ανέλαβε την εξουσία τον Μάρτιο, όταν ονομάστηκε επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ και υποτίθεται πως θα ένωνε τη χώρα και θα την οδηγούσε σε εκλογές τον Δεκέμβριο του 2021, στο πλαίσιο μιας αργόσυρτης ειρηνευτικής διαδικασίας.

Η διαδικασία όμως, κατέρρευσε εξαιτίας διαφωνιών για τους κανόνες της. Η νομιμότητα της υποψηφιότητας του Ντμπεϊμπά για την προεδρία –αξίωμα που ο ίδιος δεσμευόταν πως δεν θα διεκδικούσε, αλλά άλλαξε στάση– αμφισβητείται.

Το κοινοβούλιο, που τασσόταν υπέρ των δυνάμεων της ανατολικής Λιβύης κατά τη διάρκεια του εμφυλίου, κήρυξε έκπτωτη την κυβέρνηση εθνικής ενότητας και έκανε γνωστό ότι θα ψηφίσει την Πέμπτη για να ονομάσει άλλον πρωθυπουργό, στον οποίο θα αναθέσει να σχηματίσει νέα μεταβατική κυβέρνηση.

Ομως, ο Ντμπεϊμπά τόνισε σε ομιλία του αυτή την εβδομάδα πως θα παραδώσει την εξουσία μόνο αφού γίνουν εκλογές. Επιτετραμμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη και δυτικές κυβερνήσεις κατέστησαν σαφές πως θα συνεχίσουν να αναγνωρίζουν την κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Η λιβυκή Βουλή εξάλλου ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι δεν θα διεξαχθούν εκλογές ούτε το 2022, καθώς η ίδια και άλλο ένα πολιτικό σώμα αναθεώρησαν το προσωρινό Σύνταγμα, εξέλιξη που προκάλεσε αγανάκτηση σε πολλούς Λίβυους που είχαν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους για να πάρουν μέρος στην ψηφοφορία.

Η πρωτοβουλία του κοινοβουλίου να επιλέξει νέο πρωθυπουργό ενδέχεται να σημάνει την επιστροφή στην κατάσταση προτού διοριστεί η κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Ντμπεϊμπά, με δύο αντίπαλα κέντρα να διεκδικούν την εξουσία στη Λιβύη.

Αναλυτές πάντως δεν θεωρούν πως είναι πιθανή, τουλάχιστον άμεσα, αναζωπύρωση του εμφυλίου πολέμου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...