648
Οχημα με στοιχείο... αντιαεροπορικού πυροβόλου, έξω από το κτίριο όπου συνεδριάζει η Βουλή της Λιβύης, στο Τομπρούκ. Δύο χρόνια μετά την κατάπαυση του πυρός, η ασφάλεια παραμένει... σχετική στο κράτος της βόρειας Αφρικής | REUTERS/Esam Omran Al-Fetori

Λιβύη: Κρίσιμες ώρες και στο βάθος διχοτόμηση

Protagon Team Protagon Team 10 Φεβρουαρίου 2022, 18:45
Οχημα με στοιχείο... αντιαεροπορικού πυροβόλου, έξω από το κτίριο όπου συνεδριάζει η Βουλή της Λιβύης, στο Τομπρούκ. Δύο χρόνια μετά την κατάπαυση του πυρός, η ασφάλεια παραμένει... σχετική στο κράτος της βόρειας Αφρικής
|REUTERS/Esam Omran Al-Fetori

Λιβύη: Κρίσιμες ώρες και στο βάθος διχοτόμηση

Protagon Team Protagon Team 10 Φεβρουαρίου 2022, 18:45

Τίποτε σημαντικό δεν έπαθε ο Αμπντουλχαμίντ Ντμεϊμπά από τις σφαίρες πολεμικού όπλου που δέχθηκε το αυτοκίνητό του τα χαράματα της Πέμπτης 10 Φεβρουαρίου, ούτε κάποιος άλλος σκοτώθηκε εξάλλου στη συγκεκριμένη επίθεση, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η παραδομένη στο… ακινητούν χάος Λιβύη δεν πληγώθηκε ακόμη περισσότερο: ο άγνωστης ταυτότητας σκοπευτής ήθελε να στείλει «απλώς» ένα απειλητικό μήνυμα και όχι να σκοτώσει είναι η εκτίμηση της Corriere della Sera, της οποίας το ενδιαφέρον για τη βορειοαφρικανική χώρα είναι εύλογο (πετραλαϊκή Eni).

Με αφορμή αυτό το τελευταίο περιστατικό πολιτικής βίας εκεί, αξιοσημείωτη είναι η αναφορά των Ιταλών σε «πρωθυπουργό της Τρίπολης» και όχι της Λιβύης. Διότι ο Ντμεϊμπά, θέλει δεν θέλει, θα υποστεί το αποτέλεσμα της διαδικασίας που διεξήχθη την ίδια ημέρα στο Τομπρούκ της Κυρηναϊκής (πόλη κοντά στη μεθόριο με την Αίγυπτο) και αφορά την αντικατάστασή του – ο πρωθυπουργικός χρόνος του τελείωσε ούτως ή άλλως, λοιπόν. Πρωθυπουργός της Λιβύης δεν θα συνεχίσει να είναι ο Ντμπεϊμπά. Ενδέχεται όμως να παραμείνει της Τρίπολης…

Αμπντουλχαμίντ Ντμεϊμπά (αριστερά) και Φατίχ Μπισάγκα: πρωθυπουργοί και οι δύο πια, όμως στην ίδια χώρα, στη δύστυχη Λιβύη | REUTERS (Hazem Ahmed και Zoubeir Souissi)

Η επίθεση, έγραψε η Corriere, αντανακλά τη σοβαρότητα της κατάστασης που επικρατεί, η οποία δεν αποκλείεται να εξελιχθεί σε διχοτόμηση της Λιβύης και στη δημιουργία δύο ξεχωριστών οντοτήτων: του «κράτους» της Τρίπολης στα δυτικά και του «κράτους» της Κυρηναϊκής στα ανατολικά. Και δεν είναι μόνο το Τομπρούκ το πρόβλημα του Ντμπεϊμπά: εκεί η Βουλή όρισε νέον πρωθυπουργό με τις ευλογίες του προέδρου της Αγκίλα Σάλεχ, όμως και μέσα στο «οχυρό του Ντμεϊμπά», στην Τρίπολη, το πρόσωπό του αμφισβητείται πολύ έντονα. Το φάσμα, λοιπόν, της διχοτόμησης πλανάται ως αποτέλεσμα των δύο «παραλλήλων» κυβερνήσεων που λίαν συντόμως θα αποκτήσει η Λιβύη.

Το πρόσωπο που καλείται να γίνει πρωθυπουργός (κάποιας… Λιβύης, τέλος πάντων) είναι ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Φατίχ Μπισάγκα. Μετά τον διορισμό του από το Σώμα του Τομπρούκ, υπολογίζεται ότι η Τρίπολη θα συγκλονιστεί από νέες πολιτικές διαιρέσεις και έριδες. Επειδή ο Μπισάγκα κατάγεται από τη Μιζράτα, πολλές από τις πολιτοφυλακές που δρουν στην περιοχή της πρωτεύουσας θα τον υποστηρίξουν. Μάλιστα δεν αποκλείεται η πιθανότητα ο πρωινός σκοπευτής που σημάδεψε το αυτοκίνητο του Ντμπεϊμπά να ανήκει σε κάποια από αυτές. Με δεδομένο ότι ο Ντμπεϊμπά τις τελευταίες ημέρες είχε δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί, προμηνύονται δυναμικές εξελίξεις.

Αφού στα δυτικά σφάζονται, τότε πιθανώς κάποιος να εικάσει πως όλα βαίνουν καλώς στα ανατολικά, ε; Πλάνη οικτρά. Ούτε στην Κυρηναϊκή υπάρχει έλλειψη σε διχασμό και μίσος. Ο Μπισάγκα είναι όλως επιφυλακτικός απέναντι στον (ηττημένο το 2019 από τους Τούρκους, στα περίχωρα της Τρίπολης) πολέμαρχο Χαλίφα Χαφτάρ. Και αυτό επειδή ο Χαφτάρ, για να πληρώσει τον στρατό που του έχει απομείνει, λέγεται ότι έχει συνεννοηθεί σχετικώς με τον Ντμεϊμπά της Τρίπολης. Μύλος…

Το παραπάνω σκηνικό, τόσο στα δυτικά όσο και στα ανατολικά της Λιβύης, το οποίο θεωρείται πολιτικό μεν, ωστόσο είναι γεμάτο από μωροφιλοδοξίες, δολοπλοκίες και ίντριγκες, σχολίασε εμμέσως και ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αχμεντ Αμπούλ Γκάιτ, επιθυμώντας εξομάλυνση της κατάστασης, εκ των έσω και όχι με εξωτερικές παρεμβάσεις, προς όφελος του λιβυκού λαού. Ο Γκάιτ, με κομψότητα λόγου και τακτ, δήλωσε από το Κάιρο: «Οι πολιτικοί της Λιβύης πρέπει να εργαστούν για την επίτευξη εθνικής συναίνεσης, παραμερίζοντας τυχόν στενά συμφέροντα. Η κατάσταση μπορεί να εξελιχθεί σε πολωτική και να ταλαιπωρήσει πάλι στη χώρα».

«Ο Αραβικός Σύνδεσμος υποστηρίζει όλες τις ειλικρινείς προσπάθειες για τη διατήρηση της σταθερότητας της Λιβύης χωρίς ξένες παρεμβάσεις» σημείωσε ο επικεφαλής του παναραβικού οργανισμού που εδρεύει στην Αίγυπτο, έχοντας πρόχειρα τα στοιχεία του ίδιου του ΟΗΕ που είναι αποκαλυπτικά του «πώς» και του «γιατί» η Λιβύη βυθίζεται σε τέτοιο χάος: στην κατεστραμμένη από τον εμφύλιο πόλεμο πετρελαϊκή χώρα αυτήν τη στιγμή στρατοπεδεύουν 20.000 ασύδοτοι ένοπλοι, αλλοδαποί και μισθοφόροι, πέρα από τις ντόπιες πολιτοφυλακές που διατηρούν επαφές σε κάθε πόλη και χωριό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...