3523
Πυκνός καπνός πάνω από τη χαλυβουργία Azovstal στη Μαριούπολη, το τελευταίο σημείο αντίστασης των Ουκρανών στη μαρτυρική αυτή πόλη | MARIUPOL CITY COUNCIL/via REUTERS

Η 55η ημέρα του πολέμου: Σοκ και δέος – Βρέχει θάνατο στη Μαριούπολη και το Ντονμπάς

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2022, 06:59
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 19/04/2022, 22:34
Πυκνός καπνός πάνω από τη χαλυβουργία Azovstal στη Μαριούπολη, το τελευταίο σημείο αντίστασης των Ουκρανών στη μαρτυρική αυτή πόλη
|MARIUPOL CITY COUNCIL/via REUTERS

Η 55η ημέρα του πολέμου: Σοκ και δέος – Βρέχει θάνατο στη Μαριούπολη και το Ντονμπάς

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2022, 06:59
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 19/04/2022, 22:34

Η τελική ρωσική επιχείρηση για την κατάληψη ολόκληρης της ανατολικής Ουκρανίας σημάδεψε την 55η μέρα του πολέμου, με σφοδρούς βομβαρδισμούς στο Ντονμπάς και στη χαλυβουργία Azofstal της Μαριούπολης, το τελευταίο οχυρό των υπερασπιστών της ισοπεδωμένης πόλης. Η αντίδραση της Δύσης ήταν άμεση, με την ανακοίνωση για αποστολή επιπλέον στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία. Προηγήθηκε τηλεδιάσκεψη των ηγετών του Δυτικού κόσμου και η δέσμευσή τους να στηρίξουν ακόμα πιο αποφασιστικά το Κίεβο…

♦ Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις

22:34 Περίπου 10-20.000 μισθοφόροι της ρωσικής παραστρατιωτικής εταιρείας Βάγκνερ καθώς και Σύροι και Λίβυοι μαχητές πολεμούν στο πλευρό των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Ο ίδιος ανέφερε ότι μέσα σε διάστημα «τεσσάρων έως έξι μηνών» οι ρωσικές δυνάμεις θα έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους την περιοχή του Λουχάνσκ, ένα μέρος του Ντονμπάς και μια μικρή «γέφυρα ξηράς» στην περιοχή της Ζαπορίζια. Αναμένει, όπως είπε, ότι η Μαριούπολη θα καταστραφεί «πλήρως» και εξέφρασε τον φόβο ότι οι απώλειες θα είναι «χειρότερες από την Μπούτσα».

22:17 Η Ρωσία πλήττει το αχανές χαλυβουργείο Αζοφστάλ, έναν από τους τελευταίους θύλακες αντίστασης στη Μαριούπολη, με βόμβες καταστροφής καταφυγίων (bunker-buster), σύμφωνα με τον σύμβουλο της ουκρανικής προεδρίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ. «Ο κόσμος παρακολουθεί τις δολοφονίες παιδιών στο διαδίκτυο και παραμένει σιωπηλός» έγραψε ο Ποντολιάκ στο Twitter.

21:44 Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στείλουν περισσότερα συστήματα πυροβολικού στην Ουκρανία, όπως είπε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με ηγέτες συμμαχικών χωρών σχετικά με τη ρωσική εισβολή. Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι είχε δηλώσει σε δημοσιογράφους που συνόδευαν τον πρόεδρο Μπάιντεν στο Νιου Χαμσάιρ ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να παρέχει πυρομαχικά και άλλη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

21:23 Η Βρετανία εξετάζει τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να εφοδιάσει την Ουκρανία με πυραύλους κατά πλοίων, όπως για παράδειγμα τοποθετώντας τους βρετανικούς πυραύλους Brimstone σε οχήματα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. Όταν ρωτήθηκε τι είδους αντιπλοϊκά όπλα σχεδιάζει να στείλει στην Ουκρανία για να στηρίξει την άμυνά της απέναντι στη ρωσική εισβολή, ο Τζόνσον απάντησε: «Ένα από τα συστήματα που εξετάζουμε είναι να δούμε αν θα μπορούσαμε να τοποθετήσουμε μερικούς Brimstone στο πίσω μέρος οχημάτων για να δούμε αν λειτουργεί».

Ο Τζόνσον πρόσθεσε ωστόσο ότι εξετάζονται και άλλες επιλογές. Οι πύραυλοι Brimstone έχουν χρησιμοποιηθεί από τις βρετανικές δυνάμεις στη Λιβύη και τη Συρία και συνήθως εκτοξεύονται από μαχητικά αεροσκάφη. Η κατασκευάστρια εταιρεία MBDA λέει ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον ταχέως κινούμενων στόχων στην ξηρά και τη θάλασσα.

(Διαβάστε περισσότερα εδώ)

20:56 Για πιο αυστηρές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και ενίσχυση της βοήθειας προς την Ουκρανία έκανε λόγο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά την τηλεδιάσκεψη που συνεκάλεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

«Οι παγκόσμιοι ηγέτες υποστηρίζουν σταθερά την Ουκρανία. Θα αυστηροποιήσουμε περαιτέρω τις κυρώσεις μας κατά της Ρωσίας και θα ενισχύσουμε την οικονομική βοήθεια και τη βοήθεια στην ασφάλεια προς την Ουκρανία. Ευχαριστούμε, πρόεδρε των ΗΠΑ, για τη σύγκληση αυτής της σημαντικής επικοινωνίας. Είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας», έγραψε σε ανάρτησή της στο Twitter, η κυρία φον ντερ Λάιεν.

(Διαβάστε περισσότερα εδώ)

20:21 Η Γερμανία θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία στρατιωτικά και οικονομικά, αν και πρακτικά έχει έχει φτάσει στο ανώτερο επίπεδο των όπλων που μπορεί να παραδώσει από τα δικά της αποθέματα κι έτσι, αντ’ αυτού, συνεργάζεται με τη βιομηχανία εξοπλισμών, δήλωσε ο καγκελάριος, Όλαφ Σολτς.

Μεταξύ των όπλων που οι κατασκευαστές στρατιωτικού εξοπλισμού δήλωσαν ότι μπορούσαν να παραδώσουν γρήγορα και ότι χρειαζόταν η Ουκρανία ήταν αντιαρματικά και όπλα αεράμυνας, είπε, τονίζοντας ότι «στόχος είναι να ενισχυθεί ο ουκρανικός στρατός έτσι ώστε να μπορεί να απωθήσει τη ρωσική επίθεση».

19:45 Ο σύμβουλος του δημάρχου της Μαριούπολης, Πιότρ Αντριούσενκο, με ανάρτησή του στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, διέψευσε την πληροφορία που είχε μεταδοθεί νωρίτερα, σύμφωνα με την οποία, στο νοσοκομείο που βρίσκεται κοντά στο εργοστάσιο «Αζοφστάλ» στο οποίο ο ρωσικός στρατός έριξε μια βόμβα μεγάλης ισχύος, κρυβόντουσαν άμαχοι με παιδιά: αυτό μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.

«Πράγματι, η Μαριούπολη, ιδιαίτερα η ζώνη του «Αζοφστάλ», δέχεται πυκνούς βομβαρδισμούς με βόμβες μεγάλης ισχύος. Όμως στην ζώνη γύρω από το εργοστάσιο «Αζοφστάλ» έδω και καιρό κανείς δεν κρύβεται, ιδιαίτερα στο κτίριο του νοσοκομείου που είχε καταστραφεί από πριν. Βγάλτε μόνοι σας τα συμπεράσματα. Δεν υπάρχει τίποτα το ιδιαίτερο να σχολιάσω», έγραψε ο Ανριούσενκο.

Κατά την άποψη του, την ψευδή αυτή πληροφορία, ο Ουκρανός βουλευτής που κατάγεται από την Μαριούπολη την έδωσε για να στρέψει την προσοχή στο πρόσωπο του».

! 18:20 Ο ρωσικός στρατός έριξε μια ισχυρή βόμβα στο νοσοκομείο που βρίσκεται στην περιοχή της χαλυβουργίας Azovstal στη Μαριούπολη, με αποτέλεσμα κάτω από ερείπια να βρίσκονται 300 άνθρωποι μαζί με παιδιά: αυτό κατήγγειλε ο ουκρανός βουλευτής Σεργκέι Ταρούτα από τη Μαριούπολη σε ανάρτηση του στο Facebook.

«Οι ρώσοι φασίστες έριξαν μια ισχυρή βόμβα στο νοσοκομείο που βρίσκεται στην περιοχή της χαλυβουργίας Αζοφστάλ. Με βάση τις δικές μου πληροφορίες, κάτω από τα ερείπια βρίσκονται περίπου 300 άνθρωποι μεταξύ των οποίων και παιδιά. Στο τμήμα του νοσοκομείου που δεν καταστράφηκε υπήρχαν τραυματίες υπερασπιστές και κρυβόντουσαν κάτοικοι της Μαριούπολης με παιδιά. Επειδή στην κατεστραμμένη πόλη δεν έχει που να κρυφτείς!!» έγραψε ο Ταρούτα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

18:00 Τι συμβαίνει στο Ντονμπάς; Σε ποια εδάφη αποσκοπεί η ολομέτωπη επίθεση που εξαπέλυσε ο ρωσικός στρατός; Ενα κατατοπιστικό βίντεο από το Euronews.

!! 17:46 Οι οδομαχίες στη Μαριούπολη, που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις από τις αρχές Μαρτίου, συνεχίζονται ακόμη, δήλωσε ο ουκρανός κυβερνήτης της περιοχής, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

«Μάχες διεξάγοναι στη Μαριούπολη. Πρόκειται για οδομαχίες, όχι μόνο με ελαφρά όπλα αλλά και συγκρούσεις τεθωρακισμένων στους δρόμους της πόλης», είπε ο Πάβλο Κιριλένκο, ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Ντονέτσκ.

Ενα βίντεο με τον καπνό που υψώνεται από τη χαλυβουργία Azovstal, όπου Ουκρανοί μάχονται μέχρις εσχάτων για να υπερασπιστούν την πόλη τους δημοσίευσε ο Guardian.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

17:20 Μια αυστηροποίηση των δυτικών κυρώσεων κατά της Μόσχας, με επίκεντρο τις εξαγωγές αποθεμάτων ενέργειας, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, θα προκαλούσε σημαντική περαιτέρω πτώση της οικονομικής παραγωγής της Ρωσίας έως και 17% μέχρι το 2023: αυτό δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Πιερ-Ολιβιέ Γκουρίνχας, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Γκουρίνχας ανέφερε πάντως σε συνέντευξη Τύπου ότι η τρέχουσα πρόβλεψη του ΔΝΤ είναι για συρρίκνωση 8,5% του ρωσικού ΑΕΠ για το 2022. «Έτσι οι κυρώσεις έχουν ήδη πολύ σημαντικό αντίκτυπο στη ρωσική οικονομία και θα μπορούσαν να έχουν ακόμη μεγαλύτερο αντίκτυπο αν αυστηροποιηθούν περαιτέρω», είπε.

17:06 Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου εκτίμησε πως θα χρειαστούν δεκαετίες προκειμένου να «αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη» ανάμεσα στις δυτικές χώρες και τη Ρωσία.

«Η ανοικοδόμηση όλων αυτών θα πάρει χρόνο. Θα χρειαστούν πιθανόν δεκαετίες για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη», δήλωσε, εκτιμώντας πως «παρακολουθούμε την έναρξη ενός νέου Ψυχρού Πολέμου.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

16:49 O εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πίτερ Στάνο επανέλαβε ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία οικονομικά και στρατιωτικά, μέχρι να σταματήσει η Ρωσία τον πόλεμο.

Ερωτηθείς, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης της Κομισιόν προς τον Τύπο, εάν η ΕΕ παρατείνει τη σύγκρουση όσο προμηθεύει με όπλα την Ουκρανία, ο Πίτερ Στάνο απάντησε ότι «περισσότερα όπλα για την Ουκρανία σημαίνει μεγαλύτερη ικανότητα άμυνας των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων».

16:30 Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, στο 3,6% τόσο για το 2022 όσο και για το 2023, σημειώνοντας ότι υπάρχουν μεγάλα εμπόδια στις προοπτικές της, κυρίως λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Τη μεγαλύτερη επίπτωση από τον πόλεμο θα έχουν, σύμφωνα με το ΔΝΤ, η Ουκρανία με μία τεράστια μείωση του ΑΕΠ της κατά 35% και η Ρωσία, για την οποία προβλέπεται μείωση του ΑΕΠ κατά 8,3% εφέτος και 2,3% το 2023.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

15:56 Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι άνοιξε ένα διάδρομο για τις ουκρανικές δυνάμεις που θέλουν να δεχθούν την ρωσική πρόταση να καταθέσουν τα όπλα και να αποχωρήσουν με ασφάλεια από τo εργοστάσιο της Azovstal στην πολιορκημένη πόλη-λιμάνι της Μαριούπολης.

Η Ρωσία είχε καλέσει νωρίτερα τις ουκρανικές δυνάμεις και τους ξένους μαχητές που έχουν οχυρωθεί στο εργοστάσιο της Azovstal να καταθέσουν τα όπλα έως το μεσημέρι στις 12.00 ώρα Μόσχας (και ώρα Ελλάδας ) εάν θέλουν να ζήσουν.

15:49 Τη στήριξη της Βουλγαρίας εδραίωσε ο ουκρανός υπ. Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα κατά την επίσκεψή του στη Σόφια, όπου συναντήθηκε με τον βούλγαρο πρωθυπουργό Κίριλ Πετκόφ. Συμφωνίες για εμπόριο και τουρισμό μετά τον πόλεμο.

15:31 Το κοινοβούλιο της Λιθουανίας ενέκρινε την απαγόρευση της δημόσιας επίδειξης του γράμματος «Ζ», της λευκής και πορτοκαλί κορδέλας του Αγίου Γεωργίου και άλλων συμβόλων που θεωρείται ότι εκφράζουν υποστήριξη στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ρωσικά στρατιωτικά οχήματα στην Ουκρανία φέρουν εμφανώς το γράμμα «Ζ», το οποίο έχει αρχίσει να εμφανίζεται σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε ρούχα και σε άλλες χώρες, ως σήμα υποστήριξης του πολέμου.

Στο μεταξύ, η κορδέλα του ΑγίουΓεωργίου, που θεσπίστηκε σε ένδειξη τιμής από τη Μεγάλη Αικατερίνη, απέκτησε σημασία στον ρωσόφωνο κόσμο αφότου οι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία το υιοθέτησαν ως σύμβολο της υποστήριξής τους για τη Ρωσία το 2014.

!! 14:34 Η κατάσταση στη Μαριούπολη: Η πόλη έχει καταληφθεί από τους Ρώσους με εξαίρεση την έκταση της χαλυβουργίας Azovstal, όπου είχαν οχυρωθεί οι τελευταίοι υπερασπιστές της Μαριούπολης.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το εργοστάσιο έχει περικυκλωθεί από φιλορώσους αυτονομιστές και όχι από τον τακτικό ρωσικό στρατό.

13:55 Η Ρωσία θέλει «να απελευθερώσει» στρατιωτικά το Ντονμπάς, καθώς η Μόσχα θεωρεί την περιοχή αυτή της Ουκρανίας ανεξάρτητη: αυτό δήλωσε ο υπουργος Αμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού, κατηγορώντας παράλληλα τη Δύση ότι «παρατείνει» τη σύγκρουση προμηθεύοντας με όπλα το Κίεβο.

Ηταν μια επανεμφάνιση του Σοϊγκού μετά από εβδομάδες, κατά τις οποίες κυριάρχησαν οι φήμες ότι είχε πέσει σε δυσμένεια λόγω των αποτυχιών του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία ή ακόμα και ότι είχε υποστεί ένα ύποπτο καρδιακό επεισόδιο.

«Ο ρωσικός στρατός εκτελεί τα καθήκοντα που έχει ορίσει ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων (Βλαντίμιρ Πούτιν) για την ειδική στρατιωτική επιχείρηση. Κατά συνέπεια, το σχέδιο απελευθέρωσης των λαϊκών δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ τίθεται σε εφαρμογή», είπε ο Σοϊγκού, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

13:47  Η Ουγγαρία δεν θα στηρίξει τις όποιες κυρώσεις εις βάρος του ρωσικού πετρελαίου και του φυσικού αερίου: αυτό δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο επαναλαμβάνοντας τη θέση της ουγγρικής κυβέρνησης.

Οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Ουγγαρία πραγματοποιούνται χωρίς προβλήματα, είπε ο Σιγιάρτο σε συνέντευξη Τύπου έπειτα από συνομιλίες που είχε με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον τούρκο ομόλογό του στην Αγκυρα.

13:30 Η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το περασμένο Σάββατο ξανάνοιξε την πρεσβεία της στην ουκρανική πόλη Λβιβ με μικρό αριθμό υπαλλήλων.

«Επιστρέφοντας αρχικά στο Λβιβ στη δυτική Ουκρανία με μικρό αριθμό υπαλλήλων, η πρεσβεία θα έχει μια καλή εικόνα της κατάστασης ασφαλείας εκεί», ανακοίνωσε το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών.

Εάν η κατάσταση κριθεί αρκετά ασφαλής, η πρεσβεία θα επιστρέψει εν τέλει στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

12:53 Τις δηλώσεις του Βολοντίμιρ Ζελένσκι για το ξεκίνημα της νέας φάσης του πολέμου, επιβεβαίωσε σήμερα ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος τόνισε ότι η Μόσχα αρχίζει ένα νέο στάδιο της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», όπως την αποκαλεί, στην Ουκρανία, το οποίο προέβλεψε πως θα είναι μια «σημαντική εξέλιξη».

«Αλλο ένα στάδιο της επιχείρησης αυτής (στην ανατολική Ουκρανία) ξεκινάει και είμαι σίγουρος πως αυτή θα είναι μια πολύ σημαντική στιγμή ολόκληρης αυτής της “ειδικής επιχείρησης”», είπε ο Λαβρόφ, σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτο India Today.

12:29 Η Ιαπωνία θα προμηθεύσει την Ουκρανία με μάσκες και στολές προστασίας από χημικά όπλα, δήλωσε σήμερα ο ιάπωνας υπουργός Αμυνας, Νομπούο Κίσι.

Επιπροσθέτως, εμπορικά drones θα παρασχεθούν στην Ουκρανία για αναγνωριστικούς σκοπούς κατόπιν αιτήματος του Κιέβου.

12:20 Ο Εμανουέλ Μακρόν θα έχει εντός της ημέρας τηλεφωνικές επικοινωνίες για τις εξελίξεις στην Ουκρανία με τον Τζο Μπάιντεν, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και τους ηγέτες πολλών συμμαχικών κρατών.

Νωρίτερα ο Λευκός Οίκος είχε ανακοινώσει ότι θέμα συζήτησης θα είναι η βοήθεια στην Ουκρανία και οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

11:35 Επιφανείς οικονομολόγοι καλούν, σε επιστολή τους που δημοσιεύεται σήμερα στην Guardian, τους ηγέτες της Ομάδας των 20 (G20) για την δημιουργία παγκόσμιου αρχείου περιουσιακών στοιχείων ώστε να εντοπισθούν οι κρυμμένες περιουσίες των ρώσων ολιγαρχών.

«Η περίπτωση των ρώσων ολιγαρχών είναι αποκαλυπτική σε ό,τι αφορά την απόκρυψη περιουσιών εντός σκοτεινών δομών», αναφέρουν στην επιστολή τους οι οικονομολόγοι, ανάμεσά τους ο Γάλλος Τομά Πικετί και ο Αμερικανός Τζόζεφ Στίγκλιτς.

Κατέχουν «τουλάχιστον 1.000 δισεκατομμύρια δολάρια πλούτου στο εξωτερικό», σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται στην επιστολή, η οποία υπογράφεται επίσης από τον Γάλλο Γκαμπριέλ Ζουκμάν και όλα τα μέλη της Ανεξάρτητης Επιτροπής για την Μεταρρύθμιση της Διεθνούς Φορολογίας των Εταιρειών (ICRICT).

Αυτές οι περιουσίες κρύβονται συχνά σε υπεράκτιες εταιρείες οι ιδιοκτήτες των οποίων είναι δύσκολο να εντοπισθούν, προειδοποιούν προσθέτοντας ότι «σε αυτό ακριβώς τον τοίχο της αδιαφάνειας προσκρούουν σήμερα οι προσπάθειες των χωρών για την επιβολή κυρώσεων».

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

!! 11:26 Η Ρωσία κάλεσε τις ουκρανικές δυνάμεις και τους ξένους μισθοφόρους να εγκαταλείψουν το εργοστάσιο χαλυβουργίας Azovstal στη Μαριούπολη μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης.

«Ολοι όσοι καταθέσουν τα όπλα τους, έχουν εγγύηση ότι θα παραμείνουν ζωντανοί», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

11:03 Ρωσικοί πύραυλοι και δυνάμεις πυροβολικού έπληξαν 1.260 στόχους στη διάρκεια της νύχτας στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

Ρωσικές αντιαεροπορικές δυνάμεις κατέρριψαν ένα ουκρανικό αεριωθούμενο MiG-29 στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, πρόσθεσε το υπουργείο.

«Πύραυλοι υψηλής ακρίβειας των ρωσικών αεροδιαστημικών δυνάμεων εξουδετέρωσαν 13 οχυρές θέσεις των μονάδων του ουκρανικού στρατού», καθώς και «συγκεντρώσεις» στρατευμάτων κοντά στην πόλη Σλοβιάνσκ, στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο.

10:40 Στη Σόφια έφτασε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα.

10:38 Δυνάμεις αυτονομιστών, που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, πραγματοποιούν έφοδο στο εργοστάσιο χαλυβουργίας Azovstal στην μαρτυρική Μαριούπολη, δήλωσε ο εκπρόσωπος των αυτονομιστών, Εντουαρντ Μπασούριν.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, εδώ και ημέρες, στο εργοστάσιο βρίσκονται χιλιάδες ουκρανοί μαχητές, αλλά και άμαχοι.

10:37 Η Βρετανία δεν εξετάζει τρόπους να βοηθήσει τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός που είναι αρμόδιος για θέματα Βόρειας Ιρλανδίας, Μπράντον Λιούις, σχετικά με την προοπτική ανταλλαγής του ουκρανού φιλορώσου ολιγάρχη Βίκτορ Μεντβεντσούκ με δύο βρετανούς αιχμαλώτους που συνελήφθησαν στην Ουκρανία από τις ρωσικές δυνάμεις.

Στην ρωσική κρατική τηλεόραση προβλήθηκε βίντεο των Βρετανών, στο οποίο ζητούν να τους ανταλλάξουν με τον Μεντβεντσούκ, ο οποίος κρατείται από τις ουκρανικές αρχές.

«Αυτήν την περίοδο βρισκόμαστε σε μια διαδικασία επιβολής κυρώσεων στους ανθρώπους που πρόσκεινται στο καθεστώς Πούτιν, δεν πρόκειται να εξετάσουμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τη Ρωσία», είπε ο Λιούις.

!! 10:25 Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε ότι σχεδιάζεται ένα εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης και πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θα επιθυμούσε κάτι τέτοιο.

«Ευελπιστώ ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα πείσουμε τους ευρωπαίους εταίρους μας να σταματήσουν να εισάγουν ρωσικό πετρέλαιο», δήλωσε ο Λεμέρ στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

10:19 Ο Κοστιάνιν Γελισιέεφ, πρώην πρεσβευτής της Ουκρανίας στην ΕΕ, δηλώνει στο βρετανικό Sky News: «Μαχόμαστε περισσότερο για την ύπαρξή μας παρά για την ανεξαρτησία μας – ο Πούτιν θέλει να σβήσει την Ουκρανία από τον χάρτη».

08:08 Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν θα συγκαλέσει εντός της ημέρας διευρυμένη σύσκεψη με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων αξιωματούχων, προκειμένου να συζητηθεί η παγκόσμια αντίδραση στην κρίση διατροφικής ασφάλειας που βρίσκεται σε εξέλιξη και η οποία επιδεινώθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, όπως ανέφερε σε μία ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Στη διευρυμένη αυτή σύσκεψη θα λάβουν μέρος οι επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), της Παγκόσμιας Τράπεζας, αλλά και του Διεθνούς Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως επίσης και υπουργοί που εκπροσωπούν τις ομάδες χωρών G7 και G20, με τη συμμετοχή και τεχνικών συμβούλων από διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

07:30 Το πρωτοσέλιδο της Wall Street Journal: Η Ρωσία εξαπολύει μεγάλη επίθεση στα ανατολικά.

07:02 Το αμερικανικό Πεντάγωνο επιβεβαίωσε πως ο στρατός της Ρωσίας ανέπτυξε περισσότερες δυνάμεις στον ανατολικό και στον νότιο τομέα της Ουκρανίας.

«Βλέπουμε τους Ρώσους να συνεχίζουν τη ροή (…) δυνατοτήτων που θα τους βοηθήσουν στη μάχη για το Ντονμπάς», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, ο Τζον Κέρμπι, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών.

Ο ίδιος διευκρίνισε πως αναφέρεται σε «πυροβολικό», σε «αεροσκάφη και ελικόπτερα» και μέσα «διοίκησης και ελέγχου». «Πιστεύουμε ότι ενίσχυσαν τον αριθμό των ταγμάτων τους στην ανατολική και στη νότια Ουκρανία», πρόσθεσε.

Ο Τζον Κέρμπι σημείωσε πως δεν επρόκειτο να δώσει λεπτομέρειες για τις θέσεις των ρωσικών δυνάμεων, πάντως συμπλήρωσε ότι «ανεξαρτήτως αυτού», η Ουάσινγκτον παρατηρεί συγκέντρωση των αεροπορικών επιδρομών και των πληγμάτων του πυροβολικού στο νοτιοανατολικό τμήμα του Ντονμπάς και στον νότο, «ιδιαίτερα γύρω από την και μέσα στην Μαριούπολη».

«Τις τελευταίες ημέρες (…) οι Ρώσοι κάνουν αυτό που αποκαλούμε διαμόρφωση» του πεδίου, συνέχισε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου. «Προσπαθούν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για πιο επιθετικούς, πιο ανοικτούς και πιο μεγάλους χερσαίους ελιγμούς στο Ντονμπάς».

06:39 Η κυβέρνηση της Βρετανίας σχεδιάζει να στείλει σύντομα στην Ουκρανία συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Stormer, τεθωρακισμένα εφοδιασμένα με εκτοξευτήρες πολλαπλών πυραύλων μικρού βεληνεκούς, μετά την έναρξη της επίθεσης της Ρωσίας για την κατάληψη του Ντονμπάς.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας επέδειξε σε Ουκρανούς το σύστημα, το λεγόμενο Stormer High Velocity Missile (HVM) launcher, πριν από δύο εβδομάδες, στο πεδίο δοκιμών Σάλσμπερι Πλέιν, σύμφωνα με τον στρατιωτικό συντάκτη της εφημερίδας The Sun.

Σε δημοσίευμα της εφημερίδας τονίζεται πως αρκετά τέτοια οχήματα, βάρους 13 τόνων, μπορούν να φθάσουν στην Ουκρανία με μεταγωγικά αεροσκάφη C-17 εντός ημερών.

Τα Stormer, που κατασκευάζει η BAE Systems, χρειάζονται τριμελές πλήρωμα. Εκτοξεύουν πυραύλους Starstreak, που μπορούν να καταρρίπτουν αεροσκάφη που πετούν σε χαμηλό ύψος ή επιθετικά ελικόπτερα.

06:00 Μερικά από τα πρωτοσέλιδα του βρετανικού Τύπου χαρακτηριστικά της νέας φάσης του πολέμου στην Ουκρανία.

♦ Οι Times του Λονδίνου γράφουν για τη δήλωση «Ζελένσκι: Η επόμενη φάση του πολέμου ξεκίνησε – μεγάλης κλίμακας επίθεση των Ρώσων στο Ντονμπάς».

♦ Ο Guardian: Η μάχη για το Ντονμπάς.

♦ Οι Financial Times: Εκλογές στη Γαλλία, ανάπτυξη στην Κίνα και θάνατος στη Λβιβ και στη Μαριουπολη.

02:33 Δεν σχεδιάζεται επί του παρόντος επίσκεψη του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στο Κίεβο, επανέλαβε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Τζεν Ψάκι, κατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών στον Λευκό Οίκο, παρά την έκκληση που απηύθυνε για αυτό ο ουκρανός ομόλογός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η αμερικανική κυβέρνηση επικεντρώνεται επί του παρόντος στην αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία και «δεν προβλέπεται να πάει ο πρόεδρος εκεί, επιτρέψτε μου να επαναλάβω», ανέφερε η Ψάκι.

01:17 Η ουκρανική προεδρία έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από την τελετή που έλαβε χώρα νωρίτερα και κατά την οποία ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι παρέδωσε συμπληρωμένο το ερωτηματολόγιο για την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το ερωτηματολόγιο παρέλαβε εκ μέρους των Βρυξελλών, ο Μάτι Μαασίκας πρεσβευτής της ΕΕ στο Κιέβο.

Μια κομβική στιγμή: Ο Ζελένσκι με τον Μάτι Μαασίκας, πρεσβευτή τη ΕΕ στην Ουκρανία, αφού του έχει παραδώσει το ερωτηματολόγιο για την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση (Ukrainian Presidential Press Service/via Reuters)

00:45 Ο ουκρανός περιφερειάρχης του Λουγκάνσκ Σερχίι Γκαϊντάι έγραψε για «κόλαση»: «άρχισε η επίθεση, αυτή για την οποία μιλάγαμε εδώ και εβδομάδες», ανέφερε μέσω Facebook.

«Γίνονται μάχες στη Ρουμπίζνε και στην Ποπάσνα, ακατάπαυστες μάχες και σε άλλες ειρηνικές πόλεις», συνέχισε, αναγνωρίζοντας ότι η Κρεμίμνα «δυστυχώς καταλήφθηκε από τις φάλαινες», κατά τον μειωτικό χαρακτηρισμό ουκρανών αξιωματούχων για τους ρώσους στρατιωτικούς.

Η πόλη, που αριθμούσε 18.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο, βρίσκεται περίπου πενήντα χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Κραματόρσκ, πρωτεύουσας του Ντονμπάς.

!! 00:30 Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις άρχισαν την επίθεσή τους εναντίον της ανατολικής Ουκρανίας, που βομβαρδίζουν με σφοδρότητα, συνεχίζοντας παράλληλα να εξαπολύουν πλήγματα στο δυτικό τμήμα της χώρας, ανακοίνωσαν αργά τη Δευτέρα, 54η ημέρα του πολέμου, οι ουκρανικές αρχές.

«Μπορούμε τώρα να επιβεβαιώσουμε ότι τα ρωσικά στρατεύματα άρχισαν τη μάχη για το Ντονμπάς, για την οποία προετοιμάζονταν εδώ και καιρό. Πολύ μεγάλο μέρος του συνόλου του ρωσικού στρατού είναι πλέον αφοσιωμένο στην επίθεση αυτή», τόνισε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά τη διάρκεια του καθιερωμένου νυχτερινού διαγγέλματός του.

«Άσχετα του πόσοι ρώσοι στρατιώτες θα σταλούν εδώ, θα πολεμήσουμε. Θα αμυνθούμε», πρόσθεσε ο αρχηγός του κράτους, την επομένη της προειδοποίησής του πως ο ρωσικός στρατός θέλει να «καταστρέψει» το Ντονμπάς.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

00:11 Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι ο διάλογος με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν «πάγωσε» μετά την αποκάλυψη για μαζικές δολοφονίες αμάχων στην Ουκρανία.

Όπως είπε ο γάλλος πρόεδρος στο τηλεοπτικό δίκτυο France 5, ύστερα από τις αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας για τα εγκλήματα στην Μπούτσα και σε άλλες πόλεις της Ουκρανίας «ο πόλεμος έλαβε μια διαφορετική τροπή, επομένως δεν του ξαναμίλησα από τότε». Ωστόσο ο Εμανουέλ Μακρόν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συνομιλήσει με τον πρόεδρο της Ρωσίας στο μέλλον.

Ο Μακρόν είπε επίσης ότι θα επισκεφτεί το Κίεβο, όταν το ταξίδι του θα έχει κάτι να προσφέρει για την ειρήνευση. «Δεν θα πάω εκεί απλώς για να καταδείξω την υποστήριξη της Γαλλίας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

00:04 Ο προσωπάρχης του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι «ξεκίνησε η δεύτερη φάση του πολέμου», αναφερόμενος στη νέα επίθεση της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία.

Οι δηλώσεις του απηχούν την τοποθέτηση κορυφαίου ουκρανού αξιωματούχου, ο οποίος ανέφερε νωρίτερα ότι η Ρωσία έχει εξαπολύσει από το πρωί μια νέα επίθεση.

«Πιστέψτε στον στρατό μας, είναι πολύ δυνατός» δήλωσε ο Αντρίι Γέρμακ, προσωπάρχης του προέδρου της Ουκρανίας

Διαβάστε: Η 54η ημέρα του πολέμου, όπως συνέβη

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...