222
Λήγει η ταλαιπωρία στα κατά τόπους ληξιαρχικά γραφεία | φωτ. αρχείου

Ληξιαρχικές πράξεις γέννησης, γάμου ή θανάτου εφεξής μέσω gov.gr

Protagon Team Protagon Team 29 Μαΐου 2020, 14:40
Λήγει η ταλαιπωρία στα κατά τόπους ληξιαρχικά γραφεία
|φωτ. αρχείου

Ληξιαρχικές πράξεις γέννησης, γάμου ή θανάτου εφεξής μέσω gov.gr

Protagon Team Protagon Team 29 Μαΐου 2020, 14:40

Διάταξη με την οποία δίνεται η δυνατότητα χορήγησης αποσπασμάτων ληξιαρχικών πράξεων και πιστοποιητικών δημοτολογίου, για πρώτη φορά, από την ενιαία ψηφιακή πύλη του Δημοσίου, το gov.gr, παρουσίασε στη Βουλή ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντά.

Η διάταξη περιελήφθη στο νομοσχέδιο που συζητήθηκε την Παρασκευή στην Ολομέλεια με τα μέτρα αντιμετώπισης των συνεπειών της επιδημικής κρίσης και την επάνοδο στην οικονομική και κοινωνική κανονικότητα.

«Πλέον ο πολίτης θα μπορεί, μπαίνοντας στην πύλη, να εκδίδει τα πιστοποιητικά αυτά, με την ίδια αποδεικτική δύναμη που έχουν όταν αναγκαζόταν να απευθυνθεί με τη φυσική του παρουσία στο ληξιαρχικό γραφείο για να τα εκδώσει», είπε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κάνοντας λόγο για μεγάλη τομή στις συναλλαγές του πολίτη με το Δημόσιο.

Στόχος, τόνισε, είναι να αποφεύγεται η φυσική παρουσία των πολιτών στα γκισέ του Δημοσίου, να βελτιώνεται η καθημερινότητά τους, να κερδίζουν χρόνο.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της πρωτοβουλίας αυτής, ο κ. Γεωργαντάς ανέφερε ενδεικτικά ότι από τις 8.500.000 διοικητικές διαδικασίες που εκτελούν τα ΚΕΠ της χώρας κάθε χρόνο, πλην των βεβαιώσεων γνησίων υπογραφής ή της άλλης πληροφόρησης, περίπου οι 500.000 αφορούν τα συγκεκριμένα πιστοποιητικά, ήτοι ληξιαρχικές πράξεις γεννήσεων, ληξιαρχικές πράξεις γάμου και ληξιαρχικές πράξεις θανάτου.

«Αυτά θα μπορεί ο πολίτης να τα εκδίδει από το σπίτι του και από τα ΚΕΠ αν δεν έχει ψηφιακή δυνατότητα, δηλαδή θα μπορεί από εκεί να τα παίρνει on-line», σημείωσε ο υφυπουργός. ​