393
Αεροφωτογραφία από τις καταστροφές στην Κινέτα | Intimenews/Νίκος Χαλκιόπουλος

Λέκκας: Πού οφείλονται οι καταστροφές στην Κινέτα

Protagon Team Protagon Team 25 Νοεμβρίου 2019, 15:12
Αεροφωτογραφία από τις καταστροφές στην Κινέτα
|Intimenews/Νίκος Χαλκιόπουλος

Λέκκας: Πού οφείλονται οι καταστροφές στην Κινέτα

Protagon Team Protagon Team 25 Νοεμβρίου 2019, 15:12

Το πρωί της Δευτέρας, μετέβη στην Κινέτα επιστημονική ομάδα του τμήματος Γεωλογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό τον Ευθύμη Λέκκα, για να εξετάσει την περιοχή μετά τις πλημμύρες και τις καταστροφές από την κακοκαιρία «Γηρυόνης».

Οπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λέκκας, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, οι κορμοί από τα δέντρα που είχαν καεί τον Ιούλιο του 2018, την ημέρα της πυρκαγιάς στο Μάτι, και δεν είχαν απομακρυνθεί ακόμα (!) ευθύνονται για τις περισσότερες ζημιές στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, βάσει των προκαταρκτικών στοιχείων και της αυτοψίας, τα αίτια που συνέβαλαν στην καταστροφικότητα του φαινομένου εντοπίζονται:

  • στο ύψος βροχής και στη ραγδαιότητα του φαινομένου
  • στα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά, την οριζόντια και κατακόρυφη διαμόρφωση της λεκάνης του ρέματος της Πίκας
  • στο μεγάλο όγκο στερεοπαροχής και κυρίως
  • στη μεταφορά κορμών καμένων δένδρων από την πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018, που συνέβαλε καθοριστικά στη μεγιστοποίηση των ζημιών
Ο Ευθύμης Λέκκας σε παλιότερη εκδήλωση – ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι ζημιές εντοπίζονται κυρίως σε έργα υποδομής (οδικό δίκτυο, δίκτυο ηλεκτροδότησης και υδροδότησης) και σε περίπου 10 κατοικίες.

«Υπήρχαν κομμένα δέντρα, υπήρχαν παρεμβάσεις, υπήρχε ανάδυση του εδάφους σε πολύ μεγάλο βαθμό κι όλα αυτά μαζί με το νερό, ουσιαστικά συνετέλεσαν ώστε να έχουμε αυτές τις ζημιές στην Κινέτα. Τα τεχνικά έργα δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στο νερό, στη λάσπη αλλά και στα δέντρα κι είχε γίνει απόφραξη όλων αυτών των διόδων του νερού με αποτέλεσμα να έχουμε το πλημμυρικό φαινόμενο», τόνισε στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής.

Οπως αναφέρει , τα προϊόντα της πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου του 2018 βρέθηκαν μέσα στη λεκάνη απορροής, η οποία τροφοδότησε με πολύ μεγάλο ποσοστό υλικών τα έντονα φαινόμενα.

Ακόμη, ο κ. Λέκκας υπογράμμισε την ανάγκη να πραγματοποιηθούν πολύ γρήγορα παρεμβάσεις , όπως «οριοθέτηση των ρεμάτων , καθαρισμό των ρεμάτων που υπάρχουν στην περιοχή , απομάκρυνση των φερτών υλικών, αποκατάσταση των δικτύων και των υποδομών».

«Θα πρέπει να γίνει μία συνολική ανάκαμψη της περιοχής με βάση ένα καινούργιο σχέδιο που θα υποβληθεί και θα λαμβάνει σοβαρά υπόψιν τα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που έχει καθεμία περιοχή που πλήττεται», σημείωσε ο κ. Λέκκας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση: «Κατόπιν αυτού, προκύπτουν νέα επιστημονικά και τεχνικά δεδομένα, τα οποία πρέπει να ληφθούν υπόψην στον σχεδιασμό και την κατασκευή των αντιπλημμυρικών έργων που δρομολογούνται άμεσα από τον περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη και την ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...