368
Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ την Παρασκευή στο Βερολίνο | REUTERS / Hannibal Hanschke / Pool

Λαγκάρντ: Στην πεπατημένη η ΕΚΤ, δεν ακολουθεί τη Fed

Protagon Team Protagon Team 11 Σεπτεμβρίου 2020, 17:55
Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ την Παρασκευή στο Βερολίνο
|REUTERS / Hannibal Hanschke / Pool

Λαγκάρντ: Στην πεπατημένη η ΕΚΤ, δεν ακολουθεί τη Fed

Protagon Team Protagon Team 11 Σεπτεμβρίου 2020, 17:55

Μέσα στην κορονοϊκή ύφεση μπορεί η καταπολέμηση του πληθωρισμού να μην είναι η αμερικανική προτεραιότητα, μπορεί οι τραπεζίτες της Fed να εγκατέλειψαν τον μονεταρισμό και να υπερτονίζουν πλέον τη σημασία της απασχόλησης για την ανάκαμψη των ΗΠΑ, όμως οι ευρωπαίοι συνάδελφοί τους, στη Φρανκφούρτη, ακολουθούν την πεπατημένη: «σκληρό», ακριβό ευρώ –πολύ ακριβότερο του δολαρίου–, και, συγχρόνως, πούρα αντιπληθωριστική γραμμή.

Τα παραπάνω συνάγονται από τη σύσκεψη του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Οι κεφαλές της ΕΚΤ «είδαν φως» όσον αφορά τις προοπτικές της Ευρωζώνης επειδή παρατηρήθηκε «ισχυρή ανάκαμψη», όπως είπε η Κριστίν Λαγκάρντ, το τρίτο τρίμηνο. Μάλιστα αναθεώρησαν επί τα βελτίω τις εκτιμήσεις τους για το επόμενο διάστημα. Η συρρίκνωση θα σταματήσει στο 8% και δεν θα φτάσει το 8,7% όπως η ΕΚΤ έλεγε τον Ιούνιο, αφού τώρα παρατηρείται βελτίωση των στοιχείων στη μεταποίηση και στην κατανάλωση.

Στην ισοτιμία, το ευρώ άγγιξε ξανά το 1,20 έναντι του δολαρίου. Το κοινοτικό νόμισμα ανατιμήθηκε 12% από τον Μάρτιο, αφού τότε άξιζε λίγο παραπάνω από ένα δολάριο. Η Λαγκάρντ δήλωσε πάντως ότι η συναλλαγματική ισοτιμία δεν είναι ο στόχος της ΕΚΤ, ενώ προσέθεσε ότι η δυναμική που αναπτύσσεται μεταξύ του ευρώ και του δολαρίου «θα παρακολουθείται στενά» από την ΕΚΤ, επειδή σχετίζεται με τη διακύμανση του πληθωρισμού. Τέλος, επανέλαβε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει «όλα τα εργαλεία» για να αποτρέψει την υπερβολική σκληρότητα.

Οσον αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης, η Λαγκάρντ είπε ότι αν ο πακτωλός χρήματος προκαλέσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τότε μπορεί να υπάρξει «ισχυρός αντίκτυπος» στην οικονομία της Ευρωζώνης. Σχολιάζοντας (κατόπιν ερωτήσεως) τη στροφή της Fed, η Λαγκάρντ περιορίστηκε να πει ότι, σε αντίθεση με τους Αμερικανούς, η ΕΚΤ έχει μία και μόνη αποστολή, τη «σταθερότητα των τιμών». Αυτά στη σύσκεψη των τραπεζιτών. Αλλά υπάρχει και συνέχεια.

Στο άτυπο μίτινγκ υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών που έγινε στο Βερολίνο την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου παραβρέθηκε και η πρόεδρος της ΕΚΤ. Στη συνέντευξη Τύπου τής απευθύνθηκαν ερωτήσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης και τις προσδοκίες της ΕΚΤ. Η Λαγκάρντ δήλωσε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού, επειδή η ύφεση είναι βαθιά. Τη δε ανάκαμψη του τρίτου τριμήνου τη χαρακτήρισε «άνιση, ατελή και ασύμμετρη», καθώς το προηγηθέν τρίμηνο «ήταν καταστροφικό». Για τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ η Λαγκάρντ είπε ότι χρειάζεται την υποστήριξη της δημοσιονομικής πολιτικής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...