1316
| CreativeProtagon/Shutterstock

Τουρισμός: Μια καραντίνα με πολλούς αποδέκτες

Χριστίνα Πουτέτση Χριστίνα Πουτέτση 11 Σεπτεμβρίου 2020, 13:30
|CreativeProtagon/Shutterstock

Τουρισμός: Μια καραντίνα με πολλούς αποδέκτες

Χριστίνα Πουτέτση Χριστίνα Πουτέτση 11 Σεπτεμβρίου 2020, 13:30

Ηταν αυτό που απευχόμασταν γι’ αυτό το καλοκαίρι. Ενα καλοκαίρι που ανατρέπει τις αναθεωρημένες προσδοκίες, ακόμα και τον στοιχειώδη προγραμματισμό. Η δεύτερη σε αφίξεις αγορά εισερχόμενου τουρισμού στη χώρα, η αγγλική, από τα ξημερώματα της περασμένης Τετάρτης έθεσε σε καραντίνα 14 ημερών τους ταξιδιώτες που επιστρέφουν από επτά ελληνικά νησιά: Λέσβο, Τήνο, Σέριφο, Μύκονο, Σαντορίνη, Κρήτη και Ζάκυνθο. Αλλά και η Ολλανδία επέβαλε δεκαήμερη καραντίνα για νησιωτικούς προορισμούς.

Πρώτη η Σκωτία από τις 3/9 είχε θέσει ανάλογο περιορισμό, μάλιστα για όσους επιστρέφουν από όλη την ελληνική επικράτεια, ενώ στις 4/9 ακολούθησε η Ουαλία με υποχρεωτική καραντίνα για Κρήτη, Ζάκυνθο, Μύκονο, Λέσβο, Πάρο και Αντίπαρο. Στα έξι νησιά προστέθηκαν την Τετάρτη η Σαντορίνη, η Σέριφος και η Τήνος.

«Νιώθουμε ότι αυτή είναι μια πολύ ατυχής απόφαση και δεν δικαιολογείται από τα στοιχεία. Σας υπενθυμίζω ότι τα 20 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους είναι το όριο που έχει επιβάλει η ίδια η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και εμείς είμαστε κάπου μεταξύ 13 και 14, με πτωτική τάση», είπε στο βρετανικό Sky News την Τρίτη ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.

Η απόφαση της κυβέρνησης Τζόνσον να θέσει τους δημοφιλέστερους προορισμούς στην Ελλάδα σε «κόκκινη λίστα», έχει προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό της Βρετανίας που αποτυπώνονται σε όλα τα βρετανικά Μέσα. Αναφέρεται μάλιστα ότι οι περιορισμοί δεν έχουν καμία σχέση με το επιδημιολογικό φορτίο στις συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας και σχολιάζεται γιατί δεν ίσχυσε το ίδιο και για όσους επιστρέφουν από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, όπου καταγράφονται καθημερινά τα περισσότερα κρούσματα.

Τι ήταν όμως αυτό που έφερε την απόφαση της Τρίτης; Και γιατί επιβλήθηκε ακόμα και σε νησιά (Σέριφο, Τήνο) που δεν έχουν καν αεροδρόμιο; Η απόφαση πλήττει σοβαρά τα επτά νησιά. Με τους Βρετανούς να πληρώνουν διπλά και τριπλά για να βρουν εισιτήριο εντός της προθεσμίας.

Τελικά τα μέτρα έχουν στόχο την εσωτερική διαχείριση της πανδημίας; Στη Βρετανία ο δείκτης αναπαραγωγής του κορονοϊού παραμένει πολύ υψηλός, με τα κρούσματα – που μετριούνται σε χιλιάδες – να αυξάνονται τις τελευταίες ημέρες. Αρα ο ελληνικός τουρισμός «έπεσε θύμα» των μέτρων για την εσωτερική διαχείριση των κρουσμάτων στη Μεγάλη Βρετανία;

Είχαν προηγηθεί οι εικόνες στον Λαγανά της Ζακύνθου, από τις 28 Αυγούστου, μετά την απόφαση της Πολιτικής Προστασίας για απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, καθώς και η αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης, που οδήγησε τους άγγλους τουρίστες στους δρόμους και στην παραλία, όπου μεταμεσονύκτια εκτυλίχθηκαν σκηνές απείρου κάλλους.

Αμεση ήταν και η αντίδραση της TUI η οποία ακύρωσε τις πτήσεις από Βρετανία προς τα ελληνικά νησιά που σχετίζονται με την καραντίνα της βρετανικής κυβέρνησης. Αντίστοιχα και της Jet2. «Μετά το συμβάν με την πτήση από Ζάκυνθο, ήταν πολύ μεγάλη η δυσφήμιση της TUI», λέει ξενοδοχειακός παράγοντας, αναφερόμενος στις σοβαρές καταγγελίες για τη συμπεριφορά επιβατών και πληρώματος, στην πτήση 6215 από τη Ζάκυνθο προς το Κάρντιφ της Ουαλίας, στις 25 Αυγούστου -αλλά και στα 16 κρούσματα κορονοϊού που παρουσιάστηκαν.

«Πάντως, τα δεδομένα της Ελλάδας δεν δικαιολογούν αυτή την κίνηση. Υπάρχουν δύο παράμετροι: η κατάσταση επιδεινώνεται στην Αγγλία και εξάρσεις, όπως αυτή στη Ζάκυνθο, έδειξαν ότι οι Βρετανοί είναι απείθαρχοι. Χωρίς τη δυνατότητα ελέγχου από τις ελληνικές αρχές», λέει ο Μιχάλης Βαμιεδάκης, τουριστικός επιχειρηματίας, ξενοδόχος και τουριστικός πράκτορας. «Η Ζάκυνθος ήταν καταλύτης. Αυτά δημιουργούν εικόνες και το πρόβλημα έγινε και η αφορμή. Εδώ και έναν μήνα είμαστε με την ψυχή στο στόμα ότι η Βρετανία θα μας βάλει σε καραντίνα».

Οι σκηνές με τα πλήθη των νεαρών Βρετανών στη Ζάκυνθο να συγχρωτίζονται ανεξέλεγκτα στον Λαγανά, λειτούργησαν καταλυτικά. Και νωρίτερα, οι εικόνες από τα πάρτι στη Μύκονο. Αλλά στον Λαγανά οι σκηνές δεν είναι πρωτόγνωρες. Το τι συμβαίνει εκεί αλλά και στον Κάβο της Κέρκυρας και στα Μάλια της Κρήτης, είναι γνωστό χρόνια. Το 2013, το Channel 4 είχε γυρίσει σειρά ντοκιμαντέρ, με τίτλο «Τι συμβαίνει στον Κάβο», αποτυπώνοντας όλο το εύρος των ακροτήτων. Είναι γνωστό ότι ο Λαγανάς «δουλεύει» πολύ με αυτήν την κατηγορία νεαρών Βρετανών, που έρχονται με φθηνά οργανωμένα πακέτα προσβλέποντας σε ακατάσχετη κατανάλωση αλκοόλ. Και βρίσκουν αυτό που θέλουν στα μπαρ του Λαγανά. Ποτέ όμως δεν υπήρξε παρέμβαση από φορείς, τοπικούς και μη, ή κάποια προσπάθεια να αλλάξει το μείγμα των επισκεπτών. Οσο και αν εγκλωβίζει τη Ζάκυνθο σε αυτή την εικόνα που έκανε τον γύρο των διεθνών μέσων ενημέρωσης.

Μια άλλη θεωρία, τοποθετεί τις αποφάσεις της κυβέρνησης του Λονδίνου μόνο στην πολιτική σκακιέρα και στις ευρύτερες διαρρηγμένες σχέσεις της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ειδικά, αν παρατηρήσει κανείς τις κινήσεις του Μπόρις Τζόνσον για άτακτη φυγή της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Ελλάδα ήταν ένα κάστρο που δεν είχε πέσει.

Ξεκινώντας από την Ισπανία, από τα τέλη Ιουλίου και μετά, η Βρετανία επέβαλε καραντίνα 14 ημερών σε όσους επιστρέφουν και από άλλες χώρες, όπως Πορτογαλία, Κροατία, Αυστρία, Γαλλία, Ολλανδία, Μάλτα, Μονακό, (νησιά Τερκς και Κάικος και την Αρούμπα).

Tα δεδομένα της Ελλάδας δεν δικαιολογούν αυτή την κίνηση. Υπάρχουν δύο παράμετροι: η κατάσταση επιδεινώνεται στην Αγγλία και εξάρσεις, όπως αυτή στη Ζάκυνθο, έδειξαν ότι οι Βρετανοί είναι απείθαρχοι

Πού είναι η Τουρκία σε όλα αυτά;

«Η Τουρκία θα απορροφήσει τη μετακίνηση του ενδιαφέροντος από τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν μπει σε καραντίνα», λέει ο ξενοδοχειακός παράγοντας. Ωστόσο η έξαρση του ιού καλά κρατεί. Η γείτων έχει εντείνει τα μέτρα για περιορισμό της μετάδοσης της πανδημίας, επιβάλλοντας την υποχρεωτική χρήση μάσκας προσώπου ακόμη και στις παραλίες και για τις 81 επαρχίες της χώρας σχεδόν σε όλους τους δημόσιους χώρους.

Αλλά και η ολλανδική κυβέρνηση έθεσε από τις 8/9 πλέον σε καραντίνα 10 ημερών όσους επιστρέφουν από όλα τα ελληνικά νησιά, τα οποία έθεσε στην πορτοκαλί λίστα, με τις περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας να παραμένουν στην κίτρινη λίστα, με αυστηρή σύσταση προς τους ταξιδιώτες να τηρούν τα μέτρα ασφαλείας.

Τι έφταιξε εκεί;

«Είχε προηγηθεί η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για υποχρεωτική προσκόμιση αρνητικού τεστ μοριακού ελέγχου για τον κορονοϊό (PCR test), στους επιβάτες από Σουηδία, Τσεχία, Βέλγιο, Ισπανία, Ολλανδία και τα χερσαία σύνορα από τις 17 Αυγούστου και μετά», σημειώνει ο κ. Βαμιεδάκης. Η Ολλανδία «απαντά» στην απόφαση της Ελλάδας να την εντάξει στην ομάδα χωρών με αρνητικό τεστ στα μέσα Αυγούστου.

«Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι να γίνει μια οργανωμένη αντεπίθεση ενημέρωσης, ιδιαίτερα προς τους βρετανούς πολίτες», τονίζει ο Δημήτρης Τρυφωνόπουλος, πρώην Γενικός Γραμματέας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) και διευθύνων σύμβουλος του πολυτελούς συγκροτήματος Desiterra στη Σαντορίνη. Στη Σαντορίνη δεν παρατηρείται έξαρση κρουσμάτων. «Η επικοινωνιακή αντεπίθεση θα δείξει ότι δεν έχουμε κάτι να κρύψουμε. Δεν θα γίνει για την άμεση αποκατάσταση της κίνησης, αλλά για την αποκατάσταση της φήμης της χώρας», τονίζει. Στη Σαντορίνη το κενό των Βρετανών δημιουργεί μεγάλη ζημιά, καθώς ελλείψει άλλων αγορών τα ποσοστά τους φέτος ήταν υψηλά.

Οι Βρετανοί είναι περίπου το 17,5% του τουρισμού της Κρήτης και άλλο 10% είναι οι Ολλανδοί, λέει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης. «Είναι περίπου το 30% του τουρισμού μας», προσθέτει. Στις 8 Σεπτεμβρίου «προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου 14 άδεια αεροπλάνα προγραμματισμένα και ένα μη προγραμματισμένο και όλα έφυγαν γεμάτα, προκειμένου οι Βρετανοί να προλάβουν το χρονικό περιθώριο της Τετάρτης».

Ο ίδιος σχολιάζει ότι η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης «δεν δικαιολογείται» και προσβλέπει στις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης για να τροποποιηθεί η απόφαση των Βρετανών επί τα βελτίω. Αλλιώς «ξενοδοχεία θα κλείσουν νωρίτερα». Οι ταξιδιώτες που συνεχίζουν να κάνουν διακοπές στην Κρήτη είναι από Γερμανία, Πολωνία, Αυστρία, Γαλλία και πλέον Ρωσία, ενώ σε λίγο ανοίγει το Ισραήλ. Στο Ηράκλειο φέτος άνοιξε περίπου το 60% των ξενοδοχείων από τα μέσα Ιουλίου και μετά. «Πολλά άνοιξαν και μέσα στον Αύγουστο», λέει ο κ. Χαλκιαδάκης, με τις πληρότητες να κυμαίνονται μεταξύ 40%-70%.

Ομως τόσο η Ρωσία, όσο και το Ισραήλ, είναι αγορές που θα κινηθούν με πολλή προσοχή (αρνητικό τεστ) και χαμηλά νούμερα. Τα σύνορα άνοιξαν για τη Ρωσία στις 7 Σεπτεμβρίου με όριο τα 500 άτομα την εβδομάδα, αρνητικό τεστ, κράτηση σε ξενοδοχείο και απευθείας πτήσεις μόνο σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο Κρήτης.

«Μας έχει μείνει μόνο η γερμανική αγορά», υπογραμμίζει ο κ. Βαμιεδάκης. «Η Alltours αυξάνει δυναμικότητα, σε μικρά νούμερα σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο είναι μια θετική τάση. Και η Condor παρατείνει το πρόγραμμά της μέχρι τα τέλη Οκτώβρη. Ολες οι άλλες αγορές, μέχρι τέλη Σεπτέμβρη θα έχουν εξαφανιστεί».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...