510
|

Το συγκλονιστικό εξώφυλλο του Time για τους 200.000 νεκρούς του κορονοϊού στις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 11 Σεπτεμβρίου 2020, 10:31

Το συγκλονιστικό εξώφυλλο του Time για τους 200.000 νεκρούς του κορονοϊού στις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 11 Σεπτεμβρίου 2020, 10:31

Δεν είναι απλό. Ενώ οι ΗΠΑ κλίνουν σήμερα το γόνυ για τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, το Time, το περιοδικό που δίνει τον τόνο κάθε εβδομάδα, κυκλοφορεί με ένα μαύρο εξώφυλλο για μια άλλη αμερικανική τραγωδία, η οποία βρίσκεται εν εξελίξει: η ισχυρότερη χώρα του κόσμου πλησιάζει τους 200.000 νεκρούς από τον κορονοϊό, «μια αμερικανική αποτυχία», όπως είναι ο τίτλος που συνοδεύει το εντυπωσιακό γραφιστικό –«ελπίζουμε ότι θα είναι ένα καμπανάκι», είπαν τα στελέχη του περιοδικού.

Πέρα από το όντως συγκλονιστικό εξώφυλλο, υπάρχουν ορισμένα σημεία αυτής της έκδοσης που έχουν ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Εχουν περάσει 110 ημέρες από ένα άλλο μνημειώδες δημοσιογραφικό έργο, το πρωτοσέλιδο των New York Times με το οποίο είχαν κυκλοφορήσει στις 24 Μαΐου για το ορόσημο των 100.000 νεκρών (εδώ). Τότε ήταν τα ονόματα γνωστών και άσημων θυμάτων της επιδημίας. Τώρα είναι ένα ημερολόγιο των θανάτων από Covid-19 στις ΗΠΑ, μια μακάβρια καταγραφή της αποτυχίας της κυβέρνησης Τραμπ να ελέγξει την ασθένεια: Στις 29 Φεβρουαρίου ένας θάνατος, στις 20 Μαρτίου 99 θάνατοι, στις 28 Απριλίου 2.241 θάνατοι κ.λπ. Σύμφωνα με την προβολή του Τζονς Χόπκινς, το ορόσημο των 200.000 νεκρών αναμένεται να ξεπεραστεί περί τις 19 Σεπτεμβρίου.

Πρόκειται για τη δεύτερη φορά στην ιστορία του Time που επελέγη μαύρο πλαίσιο για το εξώφυλλο του περιοδικού –η προηγούμενη ήταν για το τεύχος που αφορούσε στις επιθέσεις στους Διδύμους Πύργους και το Πεντάγωνο. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής Ντ. Γ. Πάιν πήρε την απόφαση. «Είναι μόλις η δεύτερη φορά στην ιστορία μας που το κάνουμε, η πρώτη μετά την 11η Σεπτεμβρίου» έγραψε ο Εντουαρντ Φέλζενταλ, διευθυντής και διευθύνων σύμβουλος του Time στο σημείωμά του για την έκδοση.

Ο συσχετισμός με την 11η Σεπτεμβρίου 2001 δεν είναι μόνο θέμα χρονικής σύμπτωσης. Οπως ανέφερε ο Φέλζενταλ, αυτήν την εβδομάδα συζήτησε μεταξύ άλλων με τον Τομ Ριτζ, πρώην ρεπουμπλικανό κυβερνήτη της Πενσυλβάνια, ο οποίος υπηρέτησε ως πρώτος υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας, ρόλος που δημιουργήθηκε μετά την 11η Σεπτεμβρίου, σε μια αναγνώριση της γραφειοκρατίας της Ουάσινγκτον ότι η απειλή των τρομοκρατικών επιθέσεων σε αμερικανικό έδαφος θα είναι για πάντα μέρος της πραγματικότητας της χώρας. Και είναι ξεκάθαροι οι παραλληλισμοί όχι μόνο με τη συνεχιζόμενη απειλή της Covid-19, αλλά και με την πιθανότητα για άλλες πανδημίες στο μέλλον. «Βλέπουμε με έναν οδυνηρό και δραματικό τρόπο την παγκοσμιοποίηση της ασθένειας και είναι δικό μας καθήκον να κάνουμε τις ουσιαστικές αλλαγές που απαιτούνται. Αν δεν το κάνουμε, ντροπή μας, ντροπή και στην ηγεσία μας», είπε στον Φέλζενταλ ο Ριτζ.

Ενα τρίτο στοιχείο είναι ότι τον σχεδιασμό υπογράφει ο ελληνικής καταγωγής γραφίστας Γιάννης Μαυρουδής. Ο γεννημένος στην Αθήνα καλλιτέχνης χρησιμοποίησε τα στοιχεία από το πανεπιστήμιο του Τζονς Χόπκινς για κάθε μία από τις 193 ημέρες που μεσολάβησαν από τις 29 Φεβρουαρίου, όταν επιβεβαιώθηκε ο πρώτος θάνατος από Covid-19 στις ΗΠΑ, ως τις 8 Σεπτεμβρίου, οπότε το τυπογραφικό του εξωφύλλου έπρεπε να σταλεί στο πιεστήριο για την έκδοση.

«Πραγματικά ελπίζω ότι αυτό το εξώφυλλο θα αφυπνίσει όσους είναι ακόμα μουδιασμένοι με αυτήν την καταστροφή. Επιστήμη και κοινή λογική είναι η απάντηση σε αυτήν την κρίση», είπε ο κ. Μαυρουδής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...