263
Η Κριστίν Λαγκάρντ σε πρόσφατη ομιλία της στο Ευρωκοινοβούλιο | REUTERS

Λαγκάρντ σε ΕΕ: Χωρίς συντονισμένη δράση, η κρίση θα είναι αντίστοιχη του 2008

Protagon Team Protagon Team 11 Μαρτίου 2020, 12:28
Η Κριστίν Λαγκάρντ σε πρόσφατη ομιλία της στο Ευρωκοινοβούλιο
|REUTERS

Λαγκάρντ σε ΕΕ: Χωρίς συντονισμένη δράση, η κρίση θα είναι αντίστοιχη του 2008

Protagon Team Protagon Team 11 Μαρτίου 2020, 12:28

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε στους ευρωπαίους ηγέτες ότι οι αξιωματούχοι που είναι αρμόδιοι για τη χάραξη πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα εξετάσουν όλα τα εργαλεία πολιτικής στη συνεδρίασή τους αυτή την εβδομάδα, ιδιαίτερα αυτά που παρέχουν «παρά πολύ φθηνή» χρηματοδότηση.

Σε τηλεδιάσκεψη αργά το βράδυ της Τρίτης, η επικεφαλής της ΕΚΤ προειδοποίησε τους ευρωπαίους ηγέτες ότι, χωρίς συντονισμένη δράση για την επιδημία του νέου ιού, η Ευρώπη θα μπορούσε να δει ένα σενάριο που να θυμίζει τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Λαγκάρντ δήλωσε επίσης ότι τα μέτρα νομισματικής πολιτικής μπορούν να λειτουργήσουν μόνο εάν τα στηρίξουν και οι κυβερνήσεις.

Η ΕΕ ανακοίνωσε την Τρίτη μία σειρά από μέτρα για τον ιό. Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανέφερε τις κρατικές ενισχύσεις στις επιχειρήσεις που θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες, την ευελιξία όσον αφορά την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης ή ακόμη και την ίδρυση ενός ειδικού ταμείου, του αποκαλούμενου «Corona-fund», ύψους 25 δισ. ευρώ, για επενδύσεις αναθέρμανσης της οικονομίας βραχυπρόθεσμα.

Οπως είπε, θα ζητήσει επίσης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να διαθέσει 7,5 δισ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία. «Πρέπει να δράσουμε σε μακροοικονομικό επίπεδο εναντίον της κρίσης του κορονοϊού», τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι προτεραιότητες της Ευρώπης είναι τέσσερις, είπε ο Σαρλ Μισέλ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: ο περιορισμός της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού, με τη λήψη αναλογικών μέτρων και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των χωρών-μελών, η αποφυγή ελλείψεων στον ιατρικό εξοπλισμό, η χρηματοδότηση και ο συντονισμός της έρευνας και η αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων, σε συνεργασία με το Eurogroup και πιθανώς με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...