217
φωτογραφία αρχείου | REUTERS

Λαγκάρντ προς ευρωπαίους ηγέτες: Τελειώνετε άμεσα με το Ταμείο Ανάκαμψης

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουλίου 2020, 17:31
φωτογραφία αρχείου
|REUTERS

Λαγκάρντ προς ευρωπαίους ηγέτες: Τελειώνετε άμεσα με το Ταμείο Ανάκαμψης

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουλίου 2020, 17:31

Μήνυμα στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης απέστειλε την Πέμπτη η Κριστίν Λαγκάρντ.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας καλωσόρισε την ιδέα για τη δημιουργία του υπερ-ταμείου των 750 δισ. ευρώ και τόνισε ότι «είναι σημαντικό οι ηγέτες να συμφωνήσουν γρήγορα σε ένα φιλόδοξο πακέτο» στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας.

Αναφερόμενη στην κατάσταση της οικονομίας, η επικεφαλής της ΕΚΤ είπε ότι παρατηρείται βελτίωση καθώς η ευρωπαϊκή οικονομία ανακάμπτει στο τρίτο τρίμηνο, επισήμανε ωστόσο ότι η ανάκαμψη είναι άνιση μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Διευκρίνισε ότι τόσο η ταχύτητα όσο και το εύρος της ανάκαμψης είναι ακόμη αβέβαια, καθώς η ύφεση που καταγράφεται στο δεύτερο τρίμηνο κινείται εντός των προβλέψεων της ΕΚΤ.

Σε ό,τι αφορά δε, την αγορά ομολόγων στο πλαίσιο του QE, σημείωσε ότι έγιναν εμπροσθοβαρείς κινήσεις και το τελευταίο διάστημα περιορίστηκαν, δεδομένου ότι οι αγορές έγιναν πιο σταθερές. Διαβεβαίωσε δε, ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αγορές τίτλων μέχρι οι οικονομικές συνθήκες βελτιωθούν.

Συγκεκριμένα, το διοικητικό συμβούλιο επαναβεβαίωσε την πρόθεσή του να συνεχίσει τις αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς εκτάκτου ανάγκης λόγω πανδημίας (PEPP) με συνολικό κονδύλιο 1,35 τρισ. ευρώ.

Αυτές οι αγορές συμβάλλουν στη χαλάρωση της συνολικής στάσης της νομισματικής πολιτικής, συμβάλλοντας έτσι στην αντιστάθμιση της πτωτικής μεταβολής που σχετίζεται με την πανδημία στην προβλεπόμενη πορεία του πληθωρισμού.