292
Ο Ταγίπ Ερντογάν μοιράζει λεφτά έξω από το εκλογικό τμήμα όπου πήγε να ψηφίσει | YouTube

Κωνσταντινούπολη: Ο Ερντογάν μοίραζε μετρητά στον κόσμο έξω από το εκλογικό τμήμα

Protagon Team Protagon Team 30 Μαΐου 2023, 11:52
Ο Ταγίπ Ερντογάν μοιράζει λεφτά έξω από το εκλογικό τμήμα όπου πήγε να ψηφίσει
|YouTube

Κωνσταντινούπολη: Ο Ερντογάν μοίραζε μετρητά στον κόσμο έξω από το εκλογικό τμήμα

Protagon Team Protagon Team 30 Μαΐου 2023, 11:52

Οπως έκανε στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση, έτσι και την περασμένη Κυριακή, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έπαιξε και πάλι τον ρόλο του «κιμπάρη Ανατολίτη», μοιράζοντας χαρτονομίσματα σε ψηφοφόρους σε εκλογικό τμήμα, όπου πήγε να ψηφίσει, στην Κωνσταντινούπολη.

Ο τούρκος πρόεδρος ψήφισε στο Ουσκουντάρ, μια συντηρητική συνοικία της Κωνσταντινούπολης στην ασιατική πλευρά του Βοσπόρου, όπου τον υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό οι υποστηρικτές του έξω από το σχολείο-εκλογικό τμήμα.

Οι κάτοικοι της περιοχής συνωστίζονταν γύρω από τον Ερντογάν, του άπλωσαν τα χέρια και του φώναζαν, «Ο πρόεδρός μας!», «Είσαι τόσο όμορφος!».

Ο 69χρονος πολιτικός έβγαλε μετρητά από την τσέπη του σακακιού του και άρχισε να μοιράζει χαρτονομίσματα των 200 λιρών (εννέα ευρώ) σε μια ηλικιωμένη γυναίκα με μαντίλα, σε παιδιά και άλλους πολίτες.

Το ίδιο είχε κάνει και την πρώτη Κυριακή, στο εκλογικό τμήμα όπου είχε πάει να ψηφίσει.

Ο Οσμάν Καν, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, χαρακτήρισε τη διανομή των χρημάτων ως σαφή παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας.

«Η διανομή χρημάτων μπροστά από ένα σχολείο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας είναι αντισυνταγματική, καθώς ισοδυναμεί με ενθάρρυνση των ψηφοφόρων να παραβιάσουν τους εκλογικούς περιορισμούς», δήλωσε ο Καν.

Σύμφωνα με τους Times, νομικοί εμπειρογνώμονες είπαν ότι μια πρόσφατη αλλαγή στη νομοθεσία έχει καταστήσει πιο δύσκολο να εντοπιστούν και να διωχθούν οι παραβιάσεις κατά την προεκλογική εκστρατεία.

Οι εκλογικές αρχές δεν σχολίασαν το ευρέως διαδεδομένο βίντεο, αλλά επέμειναν ότι δεν υπήρξαν σοβαρές παραβιάσεις κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας της Κυριακής.

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, που είχε στείλει επιτροπή επιτήρησης των εκλογών στην Τουρκία, χαιρέτισε τον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας ως «καλά οργανωμένο», αλλά άσκησε κριτική για «εμπρηστικές δηλώσεις κατά τη διάρκεια της εκστρατείας».

«Δυστυχώς, η χρήση σκληρότερης ρητορικής και από τις δύο πλευρές πόλωσε περαιτέρω το πολιτικό περιβάλλον», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Φάρα Καρίμι, ολλανδή πολιτικός που ηγήθηκε της αποστολής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...