475
Ο πύραυλος «Alliance Atlas V» εκτοξεύεται από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ μεταφέροντας τον εξοπλισμό της αποστολής Perseverance | REUTERS/Joe Skipper

Ξεκίνησε η αναζήτηση ζωής στον Αρη

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουλίου 2020, 13:20
Ο πύραυλος «Alliance Atlas V» εκτοξεύεται από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ μεταφέροντας τον εξοπλισμό της αποστολής Perseverance
|REUTERS/Joe Skipper

Ξεκίνησε η αναζήτηση ζωής στον Αρη

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουλίου 2020, 13:20

H αντίστροφη μέτρηση για να δοθούν απαντήσεις σε ένα παλιό ερώτημα πήρε τέλος το πρωί της Πέμπτης 30 Ιουλίου. Στις  14.50 (ώρα Ελλάδας) έγινε με επιτυχία η εκτόξευση της αποστολής Perseverance (Επιμονή) της NASA στον Αρη με όλη την κάλυψη που της αρμόζει (από το διαδικτυακό κανάλι της NASA).

Αν όλα πάνε καλά, το σκάφος της αποστολής θα φτάσει στον Αρη τον Φεβρουάριο του 2021. Θα απελευθερώσει έναν ακόμη ρομποτικό εξερευνητή, τον πιο προηγμένο που έχει πατήσει στο έδαφος του Κόκκινου Πλανήτη.

Ο πύραυλος σε ύψος δεκάδων χιλιομέτρων, στην πορεία του για να διαφύγει από το βαρυτικό πεδίο της Γης | REUTERS/Joe Skipper

Το ρόβερ θα προσεδαφιστεί στον κρατήρα Jezero του Αρη, όπου έχει διαπιστωθεί ότι κάποτε είχε σχηματιστεί μια λίμνη, άρα αποτελεί στόχο αναζήτησης αρχαίας ζωής, έστω και σε μικροβιακό επίπεδο. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Guardian, η περιοχή αυτή επιλέχθηκε ανάμεσα σε 60 άλλες, με τους επιστήμονες της NASA να θεωρούν ότι εκεί είναι αυξημένες οι πιθανότητες εντοπισμού κάποιας μορφής ζωής. Εκτός από την αναζήτηση ζωής, το ρόβερ θα πραγματοποιήσει σειρά γεωλογικών και κλιματικών μελετών.

Το ρόβερ θα μεταφέρει στον Αρη δείγμα από ένα πέτρωμα του Κόκκινου Πλανήτη, που ύστερα από κάποιο κοσμικό γεγονός, εκτοξεύτηκε από εκεί και έφτασε στη Γη. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, να επιστρέφει δηλαδή στον Αρη κάποιο αντικείμενό του που ήρθε στη Γη.

Το πέτρωμα θα χρησιμοποιηθεί από το διαστημικό όχημα-ρομπότ για να καλιμπράρει (βαθμονομήσει) τα όργανα που θα κάνουν τις γεωλογικές μελέτες. Επιπλέον, το ρόβερ θα κρατήσει ορισμένα από τα πετρώματα που θα συλλέξει τα οποία θα σταλούν πίσω στη Γη για περαιτέρω αναλύσεις με επόμενες προγραμματισμένες αποστολές στον Αρη.

Θα δοκιμαστούν επίσης μια σειρά από τεχνολογίες όπως κάποιες για τον έλεγχο της θερμοκρασίας, την αντοχή υλικών για στολές αλλά και ένα σύστημα εξαγωγής οξυγόνου από το διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο αφθονεί στην αρειανή ατμόσφαιρα. Αυτές οι δοκιμές είναι πολύ σημαντικές για την προετοιμασία των επερχόμενων επανδρωμένων αποστολών στον Κόκκινο Πλανήτη.

Το ρόβερ θα κουβαλάει μαζί του και το Ingenity Mars, ένα ελικοπτεράκι το οποίο θα πραγματοποιήσει πτήσεις σηματοδοτώντας την πρώτη προσπάθεια για μηχανοκίνητη, ελεγχόμενη πτήση σε άλλο πλανήτη. Αν η λειτουργία του Ingenity είναι πετυχημένη, θα ανοίξει ο δρόμος για την αποστολή drones, όχι μόνο στον Αρη αλλά και σε άλλους πλανήτες και δορυφόρους του ηλιακού μας συστήματος. Ηδη οργανώνεται η αποστολή ενός drone στον Τιτάνα, τον μεγαλύτερο δορυφόρο του Κρόνου που είναι ενεργός γεωλογικά και πιστεύεται ότι βρίσκεται σε μια γεωατμοσφαιρική κατάσταση παρόμοια με αυτή της Γης, όταν αυτή βρισκόταν σε βρεφική ηλικία.

Να σημειωθεί ότι στον ρομποτικό εξερευνητή έχουν τοποθετηθεί τρία τσιπ στα οποία περιέχονται τα ονόματα περίπου 11 εκατ. φίλων του Διαστήματος που αποδέχθηκαν τη σχετική πρόσκληση της NASA.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...