457
Σχεδόν σαν «Μεγάλος Αδελφός», ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ του Facebook καταθέτει εξ αποστάσεως στην επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου | Mandel Ngan/Pool via REUTERS

H «απολογία» των Amazon, Apple, Facebook και Google στο Κογκρέσο

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουλίου 2020, 12:22
Σχεδόν σαν «Μεγάλος Αδελφός», ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ του Facebook καταθέτει εξ αποστάσεως στην επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου
|Mandel Ngan/Pool via REUTERS

H «απολογία» των Amazon, Apple, Facebook και Google στο Κογκρέσο

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουλίου 2020, 12:22

Οι επικεφαλής τεσσάρων γιγάντων, των μεγαλύτερων εταιρειών πληροφορικής στις ΗΠΑ, της Amazon, της Apple, του Facebook και της Google, κλήθηκαν από την αμερικανική Γερουσία να απαντήσουν στις καταγγελίες ότι εκμεταλλεύονται τη θέση τους στην αγορά για να βγάλουν εκτός μάχης τους ανταγωνιστές τους.

Μπορεί η απάντηση να είναι εκ των προτέρων γνωστή –ποια εταιρεία θα μπορούσε να το παραδεχτεί αυτό χωρίς σοβαρές συνέπειες;– αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι επιλέγουν να υπερασπιστούν τη θέση τους και να δικαιολογηθούν.

Ο Τζεφ Μπέζος είπε στην επιτροπή για θέματα Δικαιοσύνης, όπως αναφέρει το BBC, ότι «ο κόσμος χρειάζεται μεγάλες εταιρείες».

Από την πλευρά τους, οι άλλοι τρεις, ο Τιμ Κουκ της Apple, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ του Facebook και ο Σουντάρ Πιτσάι της Google, εξήγησαν ότι οι εταιρείες τους έδωσαν το έναυσμα για την καινοτομία. Ολοι εξ αποστάσεως λόγω του κορονοϊού.

Ο Σουντάρ Πιτσάι της Google | Mandel Ngan/Pool via REUTERS
Ο Τιμ Κουκ της Apple | Mandel Ngan/Pool via REUTERS
Ο Τζεφ Μπέζος της Amazon | Graeme Jennings/Pool via REUTERS

Με «καβγά στον δρόμο» παρομοίωσε τον ανταγωνισμό στην αγορά των έξυπνων κινητών ο Τιμ Κουκ, ενώ ο Μπέζος, στην πρώτη ακρόασή του στο Κογκρέσο, παραδέχτηκε ότι η εταιρεία του έχει πρόσβαση στα στοιχεία πωλήσεων των ανταγωνιστών.

Η παρουσία των τεσσάρων έρχεται την ώρα που τα μέλη του Κογκρέσου εξετάζουν την επιβολή αυστηρότερων όρων σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση του κλάδου και για τον ανταγωνισμό. Δεν λείπουν και οι φωνές –ακόμη και από μέλη του Κογκρέσου– για διάσπαση των ήδη τεράστιων εταιρειών.

Ενδιαφέρον έχει ότι και οι δύο μεγάλες παρατάξεις έχουν επιμέρους ανησυχίες: οι Δημοκρατικοί για τον ανταγωνισμό, οι Ρεπουμπλικάνοι για τη διαχείριση της πληροφορίας και την (καταγγελλόμενη) περιθωριοποίηση των συντηρητικών φωνών.

Αν και η συζήτηση τυπικά αφορούσε την επάρκεια των νόμων κατά των μονοπωλίων, σύντομα μετατράπηκε σε συζήτηση εφ’ όλης της ύλης. Για κάθε εταιρεία υπήρχαν αρκετά να προσάψει κάνεις, κάποια μάλιστα έχουν μπει στο μικροσκόπιο και των Αρχών της Ευρωπαϊκής Ενωσης:

Η Google έκλεψε περιεχόμενο από μικρότερες εταιρείες για να κρατήσει τους χρήστες στις δικές της σελίδες.

Η Amazon ασκεί πιέσεις σε τρίτες εταιρείες που χρησιμοποιούν το ηλεκτρονικό της κατάστημα.

Το Facebook αγόρασε ανταγωνιστές, ενώ ούτε το ηλεκτρονικό κατάστημα εφαρμογών της Apple είναι «αθώο».

Από την άλλη πλευρά, πολλοί Ρεπουμπλικανοί δεν βλέπουν τόσο αρνητικά το μέγεθος της εταιρείας όσο τo να επηρεάζει τη δυνατότητα συντηρητικών φωνών να ακούγονται στη δημόσια σφαίρα. Στο τελευταίο συντάχθηκαν μαζί τους και Δημοκρατικοί.

Ολη αυτή η «ανάκριση» δεν έβγαλε πάντως πουθενά. Οπως σημειώνει το BBC, αν και όλοι οι πολιτικοί λίγο ως πολύ συμφωνούν ότι οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας είναι ένα πρόβλημα, οι πιθανότητες να φτάσουν σε μια λύση είναι μάλλον μικρές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...