357
Σήμερα δεν υπάρχουν φάρμακα που θεραπεύουν τη νόσο Αλτσχάιμερ, απλώς καθυστερούν την εξέλιξή της | Shutterstock

Νέο τεστ «βλέπει» τη νόσο Αλτσχάιμερ 20 χρόνια πριν εκδηλωθεί

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουλίου 2020, 11:47
Σήμερα δεν υπάρχουν φάρμακα που θεραπεύουν τη νόσο Αλτσχάιμερ, απλώς καθυστερούν την εξέλιξή της
|Shutterstock

Νέο τεστ «βλέπει» τη νόσο Αλτσχάιμερ 20 χρόνια πριν εκδηλωθεί

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουλίου 2020, 11:47

Επιστήμονες από τη Σουηδία και τις ΗΠΑ εφηύραν ένα νέο τεστ, το οποίο θα μπορούσε να διαγνώσει τη νόσο Αλτσχάιμερ, πολλά χρόνια πριν εκδηλωθούν τα πρώτα συμπτώματα.

Αυτό σημαίνει ότι θα μπορεί να ξεκινήσει και πολύ νωρίτερα η παρέμβαση και να καθυστερήσει τόσο πολύ την εξέλιξη της νόσου, που σε κάποιες περιπτώσεις να μην εκδηλωθεί και ποτέ.

Πρόκειται για μία απλή εξέταση αίματος, η οποία ίσως να αντικαταστήσει τις ακριβές απεικονιστικές και εργαστηριακές εξετάσεις που γίνονται σήμερα για τη διάγνωση της πάθησης.

«Πρόκειται για ένα σπουδαίο βήμα προς τον πολυαναμενόμενο στόχο ασθενών, γιατρών και ερευνητών», γράφουν οι New York Times.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA και παρουσιάστηκε στο Διεθνές Συνέδριο της Ενωσης για τη νόσο Αλτσχάιμερ, η εξέταση αυτή καθόριζε με ακρίβεια εάν άτομα με άνοια έπασχαν παράλληλα και από νόσο Αλτσχάιμερ ή κάποια άλλη πάθηση.

Γενικότερα η άνοια σε μεγάλη ηλικία θεωρείται πρόδρομος πάθηση της Αλτσχάιμερ, όμως δεν συνδέεται απόλυτα, όπως βέβαια και όσοι εκδηλώνουν άνοια, δεν σημαίνει ότι με την πρόοδο της ηλικία θα προσβληθούν και από Αλτσχάιμερ.

Το τεστ κατάφερε να πιστοποιήσει τους μοριακούς δείκτης της νόσου, 20 χρόνια πριν την εμφάνιση των προβλημάτων μνήμης και έκπτωσης των νοητικών λειτουργιών σε άτομα με τη γενετική μετάλλαξη που προκαλεί την Αλτσχάιμερ.

Ενα τέτοιο τεστ μπορεί να είναι διαθέσιμο για κλινική χρήση σε μόλις δύο με τρία χρόνια, εκτιμούν οι ερευνητές και άλλοι ειδικοί, προσφέροντας έναν απλό τρόπο διαχωρισμού της νόσου Αλτσχάιμερ από άλλες παθήσεις με παρόμοια συμπτωματολογία.

Επίσης, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προβλέψει εάν άτομα χωρίς συμπτώματα θα νοσήσουν στο μέλλον από Αλτσχάιμερ.

«Αυτό το αιματολογικό τεστ προβλέπει με πολύ μεγάλη ακρίβεια ποιος έχει νόσο Αλτσχάιμερ, ακόμη και σε άτομα που ο εγκέφαλός τους φαίνεται καθαρός στις απεικονιστικές εξετάσεις» εξηγεί ο δρ. Μάικλ Βάινερ, ερευνητής για τη νόσο στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας.

«Δεν πρόκειται για αντιμετώπιση, δεν πρόκειται για θεραπεία, ωστόσο δεν μπορείς να θεραπεύσεις την ασθένεια χωρίς να είσαι σε θέση να τη διαγνώσεις. Και μια ακριβής, χαμηλού κόστους διάγνωση σε αυτή την πάθηση νόσο, θα είναι κάτι το συναρπαστική».

Περίπου 30 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από νόσο Αλτσχάιμερ, αριθμός που αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί έως το 2050 καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός γηράσκει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...