487
Ο υπουργός στην κατεδάφιση του πρώτου αυθαίρετου κτίσματος στη Μάνδρα | Γραφείο Τύπου υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Ξεκίνησαν (επιτέλους) οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στη Μάνδρα – Χατζηδάκης: Κανένας συμβιβασμός με την αυθαιρεσία

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουνίου 2020, 16:57
Ο υπουργός στην κατεδάφιση του πρώτου αυθαίρετου κτίσματος στη Μάνδρα
|Γραφείο Τύπου υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Ξεκίνησαν (επιτέλους) οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στη Μάνδρα – Χατζηδάκης: Κανένας συμβιβασμός με την αυθαιρεσία

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουνίου 2020, 16:57

Παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος, Κωστή Χατζηδάκη, ξεκίνησαν την Παρασκευή οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων κτισμάτων στη Μάνδρα.

Η κατεδάφιση στη Μάνδρα έγινε έπειτα από επιστολή του κ. Χατζηδάκη στις 15 Μαΐου προς τους Συντονιστές των 7 Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας, με την οποία τους ζητούσε ρητά την άμεση κατεδάφιση τελεσίδικα αυθαίρετων κατασκευών που έχουν ενταχθεί στο Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα «ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ 2019» του Πράσινου Ταμείου, συνολικού προϋπολογισμού περί τα 6,5 εκατ. ευρώ.

Τριάμισι χρόνια μετά τη φονική πλημμύρα που στοίχισε τη ζωή 24 ανθρώπων, οι κατεδαφίσεις των αυθαίρετων που έχουν χτιστεί πάνω στα μπαζωμένα ρέματα, «Σούρες» και «Αγία Αικατερίνη», εντείνονται πλέον με ταχείς ρυθμούς.

«Δεν θα συμβιβαστούμε με την αυθαιρεσία. Είναι θέμα νομιμότητας, είναι θέμα ποιότητας ζωής», τόνισε ο υπουργός σε δηλώσεις κατά την πρώτη κατεδάφιση για το 2020, αυθαίρετης κατοικίας στην περιοχή.

Μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να κατεδαφιστούν πάνω από 1.100 αυθαίρετα σε ολόκληρη τη χώρα. Ηδη η αρχή έγινε στη Μακρόνησο, με την κατεδάφιση 22 κατοικιών, ενώ θα υπάρξει ανάλογη συνέχεια και στο Μάτι.

Ειδικότερα, τα 1.108 αυθαίρετα κτίσματα –άλλα δασικά και άλλα στον αιγιαλό– επιμερίζονται στην Επικράτεια ως εξής:

Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής: 361
Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης: 377
Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας & Στ. Ελλάδας: 131
Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης: 108
Αποκεντρωμένη Διοίκηση Δυτ. Ελλάδας & Ιονίου: 81
Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου 40
Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου & Δ. Μακεδονίας: 10

Σύνολο: 1.108

«Από εδώ, από τη Μάνδρα, από τον τόπο της τραγωδίας, στέλνουμε το μήνυμα ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν ανέχεται την αυθαιρεσία. Προχωρούμε στην κατεδάφιση αρκετών αυθαιρέτων, για όσα έχουν βγει τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης.

»Τάξη –υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης– θα μπει και στο Μάτι, στον άλλο τόπο της τραγωδίας. Θα γκρεμιστούν πάνω από 140 σπίτια και θα γκρεμιστούν και 340 μάντρες και άλλες κατασκευές.

Σε όλη την Ελλάδα, το πρόγραμμά μας είναι να γκρεμιστούν 1.108 αυθαίρετα τους επόμενους μήνες. Εχω στείλει πριν από περίπου έναν μήνα σχετική επιστολή στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.

Σε αυτά τα ζητήματα δεν θα κάνουμε εκπτώσεις. Ιδιαίτερα όταν μιλάμε για αυθαίρετα σε δάση, σε αιγιαλούς, σε παραλίες. Δεν θα συμβιβαστούμε με την αυθαιρεσία σε αυτό το ζήτημα. Είναι θέμα νομιμότητας, είναι θέμα ποιότητας ζωής».

Με το βλέμμα στραμμένο στο Μάτι

Μεγάλη προτεραιότητα, τόσο για το υπουργείο Περιβάλλοντος όσο και για την κυβέρνηση συνολικά, είναι να γίνει το Μάτι της φονικής πυρκαγιάς μια βιώσιμη πόλη-πρότυπο.

Ηδη, από την προηγούμενη εβδομάδα, ανακοινώθηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για το Μάτι, το οποίο υλοποιήθηκε υπό την επίβλεψη του ΤΕΕ. Το εν λόγω σχέδιο θα τεθεί σε διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και την Περιφέρεια, για τυχόν βελτιώσεις, ωστόσο προβλέπεται να κατεδαφιστούν 141 κτίσματα και 340 μάντρες, με παράλληλη αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής και επίλυση των δασικών προβλημάτων.

Τον Απρίλιο, υπενθυμίζεται, ο κ. Χατζηδάκης υπέγραψε απόφαση για την επαναπροκήρυξη ανοιχτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών, εγκαταστάσεων και κτισμάτων στην Αττική, καθώς ο προηγούμενος, του 2019, είχε κηρυχθεί άγονος. Αφορά την κατεδάφιση 60 ακινήτων εντός της Περιφέρειας Αττικής. Τα 38 από αυτά βρίσκονται σε ζώνη αιγιαλού και παραλίας. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 500.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...