538
Ο Χολμ ως «Μπίλμπο Μπάγκινς» στο «Lord of the Rings» | New Line Cinema

Αντίο στον Ιαν Χολμ, τον Βασιλιά Ληρ αλλά και τον «Μπίλμπο Μπάγκινς»

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουνίου 2020, 16:49
Ο Χολμ ως «Μπίλμπο Μπάγκινς» στο «Lord of the Rings»
|New Line Cinema

Αντίο στον Ιαν Χολμ, τον Βασιλιά Ληρ αλλά και τον «Μπίλμπο Μπάγκινς»

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουνίου 2020, 16:49

Το τρίτο φιλμ του «Αρχοντα των Δακτυλιδιών» τελειώνει με τον Φρόντο και τον Μπίλμπο Μπάγινς να επιβιβάζονται στο πλοίο για το μεγάλο ταξίδι, το αντίο στα εγκόσμια της φαντασίας του Τόλκιν. Αυτό το πλοίο πήρε και ο Ιαν Χολμ, ο σπουδαίος βρετανός ηθοποιός που έφυγε από τη ζωή την Παρασκευή σε ηλικία 88 ετών. Το επιβεβαίωσε ο ατζέντης του στον Guardian.

«Με μεγάλη μας λύπη ανακοινώνουμε πως ο ηθοποιός Iαν Χολμ, “έφυγε” σήμερα το πρωί στην ηλικία των 88 ετών. Πέθανε γαλήνια στο νοσοκομείο, με την οικογένεια και τη βοηθό του». Οι πηγές της εφημερίδας επιβεβαίωσαν πως ο θάνατός του σχετίζεται με την ασθένεια του Πάρκινσον, η οποία τον ταλαιπωρούσε τα τελευταία χρόνια.

Το πλοίο του «Αρχοντα των Δακτυλιδιών» είναι μια καλή μεταφορά για το τέλος του, αλλά είναι κάποιοι ηθοποιοί που οι ρόλοι που τους έκαναν διάσημους, σχεδόν τους αδικούν. Ο Ιαν Χολμ ήταν ένας από αυτούς. Είχε μια σπουδαία καριέρα, καταπληκτικών ερμηνειών στο θέατρο και στον κινηματογράφο, όμως έπρεπε να φτάσει στην έβδομη δεκαετία της ζωής του για να τους μάθει το ευρύ κοινό, αυτό που κόβει τα πολλά εισιτήρια.

Ο σερ Ιαν γεννήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 1931. Και ήδη από τα 60s ήταν ένας αναγνωρίσιμος σεξπιρικός ηθοποιός, ερμηνεύοντας τον Ριχάρδο Γ’ στο BBC αλλά και στο θέατρο. Το 1967 τιμήθηκε με το βραβείο Tony για την ερμηνεία του στο έργο «The Homecoming» του Πίντερ, ενώ ο κόσμος του θεάτρου υποκλίθηκε στο ταλέντο του και τρεις δεκαετίες αργότερα όταν έπαιξε στον «Βασιλιά Ληρ» –ερμηνεία για την οποία έλαβε το βαρύτιμο βραβείο Λόρενς Ολίβιε.

Εμφανώς καταβεβλημένος, τον Απρίλιο του 2019 στην πρεμιέρα της ταινίας «Tolkien» στο Λονδίνο. (EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA)

Παράλληλα άρχισε να κάνει αξιοπρόσεκτη την παρουσία του στον κινηματογράφο. Στα 70s έπαιξε σε δημοφιλή φιλμ όπως το «Robin and Marian» (1976), αλλά και το «Alien» (1979)

Στο θρίλερ τρόμου «Alien»
Στο «Robin and Mary»

Το 1981 βραβεύτηκε και με BAFTA για τον ρόλο του στην ταινία «Οι Δρόμοι της Φωτιάς» (1981), όπου έπαιξε τον προπονητή Σαμ Μουσαμπίνι, ρόλος που του χάρισε και μία υποψηφιότητα στα Οσκαρ του 1982. Εξαιρετικός ήταν επίσης στο «Μπραζίλ» (1985) του Τέρι Γκίλιαμ, με τον οποίο άλλωστε είχε συνεργαστεί και στο «Time Bandits» (1981).

Στους «Δρόμους της Φωτιάς»
Ο Ιαν Χολμ στο «Brazil»
Στο «Υπέροχοι ληστές και τα κουλοβάχατα της Ιστορίας» του Γκίλιαμ (1981)

Ακολούθησαν πολλοί άλλοι χαρακτηριστικοί ρόλοι, όπως αυτός στο φιλμ του Ζαν-Λυκ Μπεσόν «Το Πέμπτο Στοιχείο» (1997) ή το «From Hell» (2001), αλλά έπρεπε να φτάσει στα 60 του για να γίνει παγκοσμίως διάσημος, μέσα από την κινηματογραφική μεταφορά των βιβλίων του Τόλκιν.

Για μια ολόκληρη γενιά κινηματογραφόφιλων ο Χολμ θα είναι πάντα ο Μπίλμπο Μπάγκινς στην τριλογία «Ο Αρχοντας των Δαχτυλιδιών» (2001-2003), καθώς και στην τριλογία «Χόμπιτ» (2012-2014), όπου εκεί ερμήνευσε τον χαρακτήρα μόνο στις σκηνές προχωρημένης ηλικίας. Αλλά για τον κόσμο του σινεμά υπήρξε ένας γίγαντας της Εβδομης Τέχνης. Εστω και αν ατένιζε τη ζωή από το 1,65 μ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...