440
Χάικο Μάας (πρώτος αριστερά) και Νίκος Κοτζιάς (δεύτερος δεξιά) στη συνάντηση των αντιπροσωπειών των δύο ΥΠΕΞ στο Βερολίνο | Υπουργείο Εξωτερικών

Κοτζιάς: Η συμφωνία έγινε, η σκυτάλη στους Πρωθυπουργούς για το Σκοπιανό

Protagon Team Protagon Team 29 Μαΐου 2018, 16:51
Χάικο Μάας (πρώτος αριστερά) και Νίκος Κοτζιάς (δεύτερος δεξιά) στη συνάντηση των αντιπροσωπειών των δύο ΥΠΕΞ στο Βερολίνο
|Υπουργείο Εξωτερικών

Κοτζιάς: Η συμφωνία έγινε, η σκυτάλη στους Πρωθυπουργούς για το Σκοπιανό

Protagon Team Protagon Team 29 Μαΐου 2018, 16:51

Σχεδόν τελειωμένη θεωρεί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς τη συμφωνία Ελλάδος – ΠΓΔΜ για τη επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, γνωστοποιώντας ότι από τη Δευτέρα είναι σε εξέλιξη στην Αθήνα διαβουλεύσεις ειδικών από τις δύο χώρες και τα Ηνωμένα Εθνη για τις τελευταίες λεπτομέρειες της συμφωνίας πριν αυτή προωθηθεί στους δύο πρωθυπουργούς.

Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ ολοκλήρωσαν τη δουλειά τους, ανακοίνωσε ο κ. Κοτζιάς κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας, στο Βερολίνο, και συμπλήρωσε ότι πλέον στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών συνεδριάζει «ομάδα ειδικών από τα Σκόπια, την Αθήνα και τα Ηνωμένα Εθνη, η οποία επεξεργάζεται τα κείμενα προετοιμασίας, νομικά και τεχνικά, και κάνει και τις τελευταίες προτάσεις».

«Αυτή η συμφωνία με τους καλούς μας φίλους και γείτονες από τον Βορρά» εκτίμησε στις δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών «δεν έγινε επειδή θέλουν να γίνουν μέλος στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ -βεβαίως εκείνοι το θέλουν, βεβαίως εμείς τους υποστηρίζουμε σε αυτό-, αλλά πρωτίστως έγινε επειδή είναι προς το δικό μας και προς το δικό τους εθνικό συμφέρον, προς το συμφέρον της σταθερότητας στην περιοχή μας και το συμφέρον του μέλλοντος των Ευρωπαίων και της ΕΕ».

Από την πλευρά του, ο κ. Μάας διευκρίνισε ότι η Γερμανία δεν είχε ανάμιξη στη διαδικασία επίλυσης της ονομασίας της ΠΓΔΜ, απλά, όπως σημείωσε, «το πολύ εκεί όπου μας ζητήθηκε, επιδράσαμε προς τη μία ή την άλλη πλευρά παραγωγικά, εξισορροπητικά».

Ο γερμανός ΥΠΕΞ χαρακτήρισε αυτονόητο το ενδιαφέρον της Γερμανίας να επιλυθεί το χρονίζον ζήτημα και πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του ενδιαφέρεται για τη σταθερότητα στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. «Οι διαμάχες εκεί δεν πρέπει να υποτιμώνται, και ιδιαίτερα τα Δυτικά Βαλκάνια αποτελούν μεγάλο θέμα για μας και πρέπει στη μεταρρυθμιστική διαδικασία εκεί, η οποία εξελίσσεται πότε περισσότερο και πότε λιγότερο εντατικά, να δώσουμε κάποια βιωσιμότητα με το να διατηρηθεί ανοιχτή η προοπτική ένταξης στην ΕΕ» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Χάικο Μάας.

Σχεδόν την ίδια ώρα, τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός πως ο Ζόραν Ζάεφ δεν τον έχει ενημερώσει για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό, εξέφρασε ο πρόεδρος των Σκοπίων, Γκιόργκε Ιβάνοφ.

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της ΠΓΔΜ δεν έχει λάβει ενημέρωση για το πλαίσιο της συμφωνίας για την επίλυση του ονοματολογικού ζητήματος, ούτε σχετικά με τις δύο τελευταίες συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας, σε Βρυξέλλες και Νέα Υόρκη. Δεν έχουμε καμία πληροφορία σχετικά με την έκθεση ή με το έργο των νομικών ομάδων στην Αθήνα σχετικά με το κείμενο της διμερούς συμφωνίας» αναφέρει το γραφείο του πρόεδρου.

Παράλληλα, σημειώνει πως ο Ιβάνοφ δεν είχε λάβει πληροφορίες ούτε για το προτεινόμενο όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ιλιντεν, παρ’ ότι το είχε ζητήσει.

Το γραφείο του Σκοπιανού προέδρου εκτιμά πως διεξάγεται επιλεκτική ενημέρωση του Ιβάνοφ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...