443
Φράγκος, Μπαλτάκος, Μίχαλος, Παπακώστα, Αντώναρος, πέντε πρόσωπα δύο διαφορετικές ιδέες για κόμμα δεξιά της ΝΔ. Τι μπορεί να γίνει; | CreativeProtagon

Μπορεί να γίνει νέο δεξιό κόμμα;

Φράγκος, Μπαλτάκος, Μίχαλος, Παπακώστα, Αντώναρος, πέντε πρόσωπα δύο διαφορετικές ιδέες για κόμμα δεξιά της ΝΔ. Τι μπορεί να γίνει;
|CreativeProtagon

Μπορεί να γίνει νέο δεξιό κόμμα;

Οποιον και αν ρωτήσεις στη Νέα Δημοκρατία θα σου πει ότι, πράγματι, έχει ακούσει τα σενάρια για δημιουργία ενός νέου δεξιού κόμματος. Μπορεί και δεύτερου.

Το ένα κόμμα υποτίθεται ότι θα έχει ως σημείο αναφοράς το Μακεδονικό και θα περιλαμβάνει ανέστιες all star προσωπικότητες της Δεξιάς. Από τον στρατηγό Φράγκο μέχρι τον Τάκη Μπαλτάκο. Το άλλο κόμμα θα είναι πιο light δεξιό, καραμανλικού προσανατολισμού με στελέχη από τον Κωνσταντίνο Μίχαλο ως τον Μάνο Αντώναρο και την Κατερίνα Παπακώστα. Η κυβέρνηση υποτίθεται ότι ευνοεί την ίδρυση και των δύο κομμάτων, θεωρώντας ότι έτσι θα κόψει δυνάμεις από το τη Νέα Δημοκρατία. Λογικό.

Η πρώτη περίπτωση ακούγεται πιο πιθανή από τη δεύτερη. Στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχει δυσαρέσκεια για το Μακεδονικό, η οποία επενδύεται και από τη δυσφορία των οπαδών του ΠΑΟΚ για την απώλεια του πρωταθλήματος. Υπάρχει δε μεγάλος αριθμός μέσων ενημέρωσης που βάλλει κατά του «κράτους των Αθηνών», προτάσσοντας τη χαμένη υπερηφάνεια από το Μακεδονικό. Το σενάριο περιέγραφε ένα δεξιό κόμμα με έντονο τοπικιστικό χαρακτήρα, την εύνοια της Ρωσίας και του Ιβάν Σαββίδη -γενικώς αυτή η εύνοια είναι η μοναδική ελπίδα για πολλούς στη Βόρεια Ελλάδα.

Το δεύτερο σενάριο, αυτό με πρωταγωνιστή τον Μίχαλο, αναφέρεται σε δυσαρεστημένα στελέχη της, άλλοτε κραταιάς, καραμανλικής πτέρυγας που διατηρούν καλή επαφή με την κυβέρνηση. Στο Μοσχάτο λένε ότι η κυβέρνηση είδε με τόσο μεγάλο ενθουσιασμό αυτήν την προοπτική, ώστε ανέλαβε, δια του Νίκου Παππά, να διερευνήσει τη δυνατότητα χρηματοδότησης από επιχειρηματίες. Αυτό δεν προκύπτει μετά βεβαιότητας. Το μόνο που προκύπτει είναι ότι ο Κωνσταντίνος Μίχαλος εξέφρασε θέσεις πολύ κοντά στις κυβερνητικές, ενώ, όπως αποκαλύφθηκε και δια φωτογραφίας, διατηρεί στενή προσωπική σχέση με τον Νίκο Παππά. Ο Μητσοτάκης τον διέγραψε.

Υπάρχει περίπτωση να δούμε καινούργιο κόμμα που θα ρίξει το καλάμι του στα νερά της Νέας Δημοκρατίας; Ναι, στη Βόρεια Ελλάδα, κάτι μικρής κλίμακας περιορισμένης εμβέλειας με έντονο το στοιχείο της γραφικότητας -ας πούμε κάτι από τον Κυριάκο Βελόπουλο και όποιον άλλον μαζέψει. Το περιβάλλον του Σαββίδη δηλώνει ότι «ο πρόεδρος δεν ανακατεύεται με αυτά τα πράγματα». Και μάλλον δεν αδικεί την αλήθεια. Ειδικά από τη στιγμή που η Νέα Δημοκρατία τάχθηκε κατά της λύσης στο Μακεδονικό, δεν υφίσταται λόγος για τη δημιουργία «Μακεδονικού» κόμματος. Αν γίνει, θα μιλάει περισσότερο για ΠΑΟΚ και λιγότερο για Μακεδονία.

Και αν κάνει κόμμα ο Μίχαλος με την Παπακώστα και τον Αντώναρο; Γελάει ο κόσμος. Το πολύ να γίνει κανένα think tank. Από τη στιγμή που η Νέα Δημοκρατία απέκτησε δυναμική εξουσίας, μέρα με τη μέρα στεγανοποιείται όλο και περισσότερο. Υπάρχει, βέβαια, η, εύστοχη, κριτική για την ένταση των δεξιών φωνών στο κόμμα. Αλλά από τον Μητσοτάκη σου λένε ότι μετά την εκλογική νίκη θα έχει τον χρόνο και την ισχύ να στρίψει το τιμόνι προς το κέντρο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News