241
Ο Γκάμπριελ Μπόριτς με την νέα υπουργό Εσωτερικών Ιζκία Σίχες | REUTERS/Ailen Diaz

Χιλή: Κυριαρχούν οι γυναίκες στο υπουργικό σχήμα του Μπόριτς

Protagon Team Protagon Team 22 Ιανουαρίου 2022, 12:30
Ο Γκάμπριελ Μπόριτς με την νέα υπουργό Εσωτερικών Ιζκία Σίχες
|REUTERS/Ailen Diaz

Χιλή: Κυριαρχούν οι γυναίκες στο υπουργικό σχήμα του Μπόριτς

Protagon Team Protagon Team 22 Ιανουαρίου 2022, 12:30

Eνα προοδευτικό υπουργικό συμβούλιο όρισε ο νέος πρόεδρος της Χίλης Γκάμπριελ Μπόριτς με μια υπουργική ομάδα που για πρώτη φορά οπουδήποτε στην Αμερική κυριαρχείται από γυναίκες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι 14 από τους 24 υπουργούς είναι γένους θηλυκού ενώ ο μέσος όρος της ηλικίας τους είναι τα 49 έτη.

Ο Γκάμπριελ Μπόριτς με το νέο υπουργικό συμβούλιο κατά την παρουσίαση στο Σαντιάγο της Χιλής

Ειδικά για το υπουργείο Άμυνας το οποίο θα αναλάβει το πολύ δύσκολο έργο να εκκαθαρίσει το στράτευμα από τα τελευταία πινοσετικά σταγονίδια, ο Μπόριτς επεφύλαξε έναν πολύ ισχυρό συμβολισμό. Το υπουργείο ανέλαβε η Μάγια Φερνάντες, 50 ετών η οποία είναι εγγονή του Σαλβαδόρ Αλιέντε, του τελευταίου, πριν τον Μπόριτς, αριστερού προέδρου της Χιλής που δολοφονήθηκε στο πραξικόπημα Πινοσέτ στις 11 Σεπτεμβρίου του 1973.

Στο πλευρό του Μπόριτς θα βρεθούν και δύο εκπρόσωποι του φοιτητικού κινήματος της Χιλής. Ο Τζόρτζιο Τζάκσον, σύμβουλος στην προεκλογική εκστρατεία του νέου προέδρου, θα αναλάβει τη γενική γραμματεία της κυβέρνησης και η Καμίλα Βαγιέχο, επικεφαλής της φοιτητικής ένωσης των Πανεπιστημίων της Χιλής, θα είναι η νέα κυβερνητική εκπρόσωπος.

Υπουργός ισότητας ανέλαβε η μόλις 32 ετών Αντονία Ορεγιάνα που είναι και η νεότερη υπουργός του σχήματος.

Η υπουργός Αθλητισμού, τέλος, η 45χρονη Αλεχάνδρα Μπενάδο, είναι η πρώτη λεσβία που αναλαμβάνει υπουργικό θώκο στη χώρα. Η μητέρα της είχε δολοφονηθεί από πράκτορες του Πινοσέτ γιατί ήταν μέλος αριστερού επαναστατικού σχηματισμού (MIR).

Ο Μπόριτς θα ορκιστεί πρόεδρος της Χιλής στις 11 Μαρτίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...