573
|

«Σώστε το Ηνωμένο Βασίλειο!»

Εύα Στάμου Εύα Στάμου 5 Σεπτεμβρίου 2014, 00:17

«Σώστε το Ηνωμένο Βασίλειο!»

Εύα Στάμου Εύα Στάμου 5 Σεπτεμβρίου 2014, 00:17

Η φήμη που κυκλοφορεί αυτές τις μέρες στη Βρετανία αφορά τη μετάθεση των εκλογών από τον Μάρτιο του 2015, ένα ολόκληρο έτος αργότερα. Την τελευταία φορά που είχε συμβεί κάτι ανάλογο ήταν κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου πολέμου το 1940. Για μια χώρα που τηρεί απαρέγκλιτα ό,τι ορίζει το Σύνταγμα για τη διεξαγωγή εκλογών, η πιθανότητα να αλλάξει η ημερομηνία τους, αποτελεί ένα σοκαριστικό γεγονός για τους πολίτες. Ο κύριος λόγος πιθανής μετάθεσης των εκλογών είναι η διαφαινόμενη ήττα των Συντηρητικών σε περίπτωση ανεξαρτητοποίησης της Σκωτίας.

Στις 18 Σεπτεμβρίου θα λάβει χώρα το δημοψήφισμα που θα αποφασίσει ή όχι την ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο, μετά από 307 χρόνια συμβίωσης. Η αγωνία για την έκβαση του δημοψηφίσματος εντείνεται από δημοσκοπήσεις που γέρνουν πότε υπέρ της μιας και πότε υπέρ της άλλης άποψης. Το πιθανότερο, σύμφωνα με Βρετανούς και Σκωτσέζους πολιτικούς αναλυτές, είναι να υπερψηφιστεί η απόσχιση της Σκωτίας με οριακή πλειοψηφία.

Το Εργατικό Κόμμα της Σκωτίας, χωρίς να προσπαθεί να μειώσει τη σημασία του αυτοπροσδιορισμού και της αυτοδιάθεσης του σκωτσέζικου λαού, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε περίπτωση που οι πολίτες ψηφίσουν υπέρ της ανεξαρτησίας, με τον ισχυρισμό ότι η παρούσα στιγμή είναι λάθος. Κανείς δεν θα ωφεληθεί από το διαζύγιο Αγγλίας-Σκωτίας, αντίθετα τα οικονομικά οφέλη που απειλούνται είναι μεγάλα. Οι οικονομικές και πολιτικές συμμαχίες είναι αυτό που επιτάσσει το παρόν, κι οι μικρές χώρες δεν έχουν άλλη ελπίδα επιβίωσης από τη συμμαχία με μεγαλύτερες δυνάμεις. Η διάσπαση θα θέσει σε άμεσο κίνδυνο την οικονομική ευμάρεια του μέσου Σκωτσέζου πολίτη, καταλήγουν.

Αντίθετα -απαντούν οι Σκωτσέζοι Εθνικιστές-, μια ανεξάρτητη Σκωτία θα είναι όχι μόνο πιο δημοκρατική, αλλά και πιο παραγωγική, στηρίζοντας τον ισχυρισμό τους στα αποθέματα πετρελαίου της Βόρειας θάλασσας που εκμεταλλεύεται η Βρετανία, αλλά και στην αναζωπύρωση του τουρισμού και της επιχειρηματικότητας που θεωρούν ότι θα επιτευχθεί χάρη στη διάσπαση.

Το Εργατικό Κόμμα της Σκωτίας αλλά και αρκετοί Βρετανοί αναλυτές απαντούν ότι τα αποθέματα πετρελαίου στερεύουν. Η ανεξάρτητη Σκωτία θα χρειαστεί να στήσει το δικό της σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, τον δικό της στρατό, να κόψει ακόμη και το δικό της νόμισμα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ο πληθυσμός της Σκωτίας είναι γηραιότερος και λιγότερο υγιής από αυτόν της Βρετανίας, με αποτέλεσμα η πολιτεία να ξοδεύει 1.200 λίρες επιπλέον για τον μέσο Σκωτσέζο από ό,τι για τον μέσο Βρετανό. Επιπλέον, οι Σκωτσέζοι σπουδαστές, σε αντίθεση με τους Άγγλους και τους Ουαλλούς, δεν πληρώνουν δίδακτρα στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματά τους, κάτι που μάλλον δεν θα είναι οικονομικά βιώσιμο μετά τη διάσπαση από τη Βρετανία.

Η αλήθεια είναι ότι η ανησυχία στο βρετανικό Κοινοβούλιο είναι μεγάλη. Την τελευταία φορά που η Βρετανία δέχτηκε ανάλογο «χτύπημα» ήταν το 1922 όταν ιδρύθηκε το Ελεύθερο Ιρλανδικό κράτος. Στην παρούσα περίπτωση, οι Βρετανοί γνωρίζουν ότι η ανεξαρτησία της Σκωτίας θα αποδυναμώσει τη θέση της Βρετανίας στην Ενωμένη Ευρώπη, καθώς η ισχύς αλλά και το κύρος της χώρας θα μειωθούν σημαντικά και οι προτάσεις των Βρετανών ευρωβουλευτών σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ελευθερίας του λόγου, νομοθεσίας και διακυβέρνησης δεν θα εισακούγονται στον ίδιο βαθμό. «Σώστε το Ηνωμένο Βασίλειο!» είναι το σύνθημα που επικρατεί στις διαβουλεύσεις ανάμεσα στους υπέρμαχους της διατήρησης της Ένωσης.

Στις 18 Σεπτεμβρίου θα μάθουμε αν τα οικονομικά συμφέροντα και η ανασφάλεια θα διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο στην απόφαση των Σκωτσέζων, απ’ ό,τι η επιθυμία τους για εθνική ανεξαρτησία και το αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας που αυτή ενέχει. Έχοντας ζήσει σε διαφορετικές πόλεις εκατέρωθεν των νοητών συνόρων (Λονδίνο, Εδιμβούργο, Μάντσεστερ) για περισσότερο από μία δεκαετία, είμαι από αυτούς που περιμένουν με αυξημένο ενδιαφέρον «την επόμενη μέρα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News