659
Το δράμα του λαού της Συρίας, μέσα από τις ιστορίες των ραδιοφωνικών ηρώων της σειράς «Sad Northern Nights» του Radio Alwan | Getty Images / Handout

Ραδιοφωνική σαπουνόπερα για τη Συρία

Protagon Team Protagon Team 22 Απριλίου 2016, 09:05
Το δράμα του λαού της Συρίας, μέσα από τις ιστορίες των ραδιοφωνικών ηρώων της σειράς «Sad Northern Nights» του Radio Alwan
|Getty Images / Handout

Ραδιοφωνική σαπουνόπερα για τη Συρία

Protagon Team Protagon Team 22 Απριλίου 2016, 09:05

Μια γυναικεία φωνή γεμάτη θλίψη ξεκινάει να τραγουδά – ακόμα και αν δεν γνωρίζετε λέξη από αραβικά μπορείτε να μαντέψετε ότι η ραδιοφωνική σαπουνόπερα «Sad Northern Nights» θα σας αγγίξει όσο καμία άλλη.

«Θρηνεί τον χαμό της πατρίδας της τραγουδώντας» εξήγησε ο Σάμι, διευθυντής ειδικών θεμάτων του σταθμού με ένα γεμάτο λύπη χαμόγελο, και συνέχισε μεταφράζοντας τους στίχους: «Θέλουμε να επιστρέψουμε κοντά σου, θέλουμε να επανασυνδεθούμε, δεν θέλουμε να περιμένουμε μέχρι αύριο, μέχρι να γιατρευτούν οι πληγές σου».

Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι σε αυτό το παράξενο λιτό γραφείο στα δυτικά προάστια της Κωνσταντινούπολης ένα ραδιοφωνικό δράμα μεταδίδεται για την αιματοκυλισμένη Συρία. Και αυτό δεν είναι κακό, σύμφωνα με την Εμμα Τζέιν Κίρμπι από το BBC, καθώς ο Σάμι της εξηγεί ότι το Radio Alwan είναι ένας ανεξάρτητος ραδιοφωνικός σταθμός που δεν αλλάζει την επικαιρότητα ή την πλοκή στις ραδιοφωνικές σειρές του, ώστε να ακολουθήσει την κυβερνητική πολιτική γραμμή ή της αντιπολίτευσης. Και αυτό δεν αρέσει σε αρκετούς. Και επειδή παραμένουν ανεξάρτητοι, το πληρώνουν ακριβά. Μόλις τον προηγούμενο μήνα, συνάδελφοι από τον σταθμό στο Xαλέπι χτυπήθηκαν από μασκοφόρους άντρες που έκλεψαν όλον τον εξοπλισμό τους.

Το στούντιο είναι ένας μικρός χώρος με τοίχους γεμάτους μαύρο αφρώδες ηχομονωτικό υλικό και στάσιμο καπνό από τα τσιγάρα και την διπλανή κουζίνα. Ο Μίραν κάνει την εμφάνισή του, ένας νεαρός ηθοποιός ο οποίος, με το που έρχεται η σειρά του, ουρλιάζει δραματικά και καθώς η φωνή του γίνεται πιο λεπτή, γελάει απότομα δυνατά.

Ο ηχολήπτης κοιτάζει κρυμμένος πίσω από το μικρό παραθυράκι που τους χωρίζει, διαβάζει μερικές γραμμές από το σενάριο και ο Μίραν ξεσπά και πάλι σαν αλλόφρονας. Του ζητάνε να το επαναλάβει άλλη μία φορά και ο νεαρός ηθοποιός συμφωνεί ενώ κοιτάει νευρικά και το ρολόι του.

Ρωτώντας τον καθώς βγαίνει, σχεδόν τρέχοντας, από το στούντιο τι ήταν η σκηνή που ηχογράφησαν μόλις, εκείνος απάντησε ότι είναι ο Σαρία και είμαι τρελά ερωτευμένος με την πρωταγωνίστρια Θουράγια, μια χήρα που ο ISIS έχει κλέψει τον έφηβο γιο της. Απολογούμενος για την βιασύνη του, πήγε να συνεχίσει στην δεύτερη δουλειά του. Οπως και πολλοί άλλοι εργαζόμενοι στο Radio Alwan, ο Μίραν πέρα από τον ρόλο του στην σειρά καλύπτει και άλλες θέσεις του σταθμού.

Οι ηχολήπτες είναι ιδιαίτερα περήφανοι για τα ηχητικά εφέ τους. Εκρήξεις βρίσκουν από στο Διαδίκτυο αλλά εξηγούν ότι αν χτυπήσει ρυθμικά τα δάχτυλά του κάποιος, ακούγεται στους ακροατές σαν τις πρώτες στάλες μια επικείμενης ξαφνικής μπόρας.

Αν η υπόθεση της σειράς αναφερόταν οπουδήποτε αλλού και όχι στην Συρία, θα βρίσκατε σίγουρα τις ατάκες του σεναρίου μελοδραματικές. Αλλά όπως ο σεναριογράφος Μαχμούντ αναφέρει, είναι ιστορίες με τις οποίες οι Σύροι ταυτίζονται. Γιατί είναι σαν να ακούνε την δική τους ιστορία.

«Είναι τόσο απίστευτο, ένας απογοητευμένος έφηβος που ο πατέρας του δολοφονήθηκε από το καθεστώς, να είναι εύκολο θύμα της προπαγάνδας του ISIS; Επίσης, το ότι μία χήρα που είναι σε απόγνωση σκέφτεται να ακολουθήσει τον δρόμο της προσφυγιάς; Ή ότι ένας μορφωμένος δικηγόρος και ιδρυτικό μέλος του Ελεύθερου Συριακού Στρατού το μόνο που αποζητά είναι η εκδίκηση μετά τον θάνατο ολόκληρης της οικογένειάς του από αεροπορική επιδρομή;», αναρωτιέται ο Μαχμούντ.

Και προσθέτει ότι το δράμα του δεν προσπαθεί να δώσει απαντήσεις. Σκοπός του είναι να κάνει τους ακροατές να αναρωτηθούν, τι θα έπρατταν, αν βρισκόντουσαν σε μια παρόμοια κατάσταση. Και ίσως παρέχει λίγη παρηγοριά – ένα δεκαπεντάλεπτο διάλειμμα στις ζωές τους καθώς μπορούν να ανοίξουν το ραδιόφωνο και να χαθούν στις ιστορίες των πρωταγωνιστών της σειράς. Ο Μαχμούντ λέει ότι οι χαρακτήρες τους είναι ρεαλιστικοί. Και οι Σύροι είναι κανονικοί καθημερινοί άνθρωποι, με πόλεμο ή χωρίς. Ακόμα και αυτές τις βίαιες μέρες συνεχίζουν να αγαπούν, να γελάνε, να ζουν.

Στην αίθουσα σύνταξης, ο Μιράν εργάζεται πυρετωδώς αλλάζοντας την σειρά των ηχητικών κομματιών που πρέπει να παίξουν και η συνάδελφός του, Μες, ετοιμάζεται να εκφωνήσει τις ειδήσεις. Αργότερα, θα γίνει η Θουράγια στην σειρά, απελπισμένη να πάρει πίσω τον γιο της από τον ISIS πριν του κάνουν πλύση εγκεφάλου. Στην ερώτηση της Εμμα Τζέιν Κίρμπι, αν θα τα καταφέρει, ο Σάμι διακόπτει γρήγορα λέγοντας ότι ο τρίτος κύκλος της σειράς θα ξεκινήσει σύντομα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...