493
Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς | REUTERS/Hannibal Hanschke

Panama Papers: Οι διασυνδέσεις του γιου του Αμπάς με offshore

Protagon Team Protagon Team 20 Απριλίου 2016, 09:23
Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς
|REUTERS/Hannibal Hanschke

Panama Papers: Οι διασυνδέσεις του γιου του Αμπάς με offshore

Protagon Team Protagon Team 20 Απριλίου 2016, 09:23

Ενα από τα διαχρονικά προβλήματα της Παλαιστινιακής Αρχής, η εκτεταμένη «μαύρη» οικονομική δραστηριότητα και ο σκιώδης ρόλος πολιτικών προσώπων της, ήρθε (ξανά) στο φως χάρη στα Panama Papers, την μεγάλη διαρροή των εγγράφων από την παναμέζικη νομική εταιρεία.

Η ανάλυση του υλικού από την Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) και την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz δείχνει ότι εδώ και πάνω από 20 χρόνια μια εταιρεία στην οποία μετέχει ένας από τους γιους του νυν προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, του Μαχμούντ Αμπάς, αναπτύσσει πολυσχιδή δραστηριότητα με έμμεση σχέση με την πολιτική εξουσία.

Η ιστορία αρχίζει τον Σεπτέμβριο του 1994. Η συμφωνία του Οσλο στην οποία είχαν καταλήξει ένα χρόνο νωρίτερα ο Γιτζάκ Ράμπιν, πρωθυπουργός του Ισραήλ, και ο Γιάσερ Αραφάτ, αρχηγός της PLO, είχε δημιουργήσει κάποιες ελπίδες ότι το χρόνιο πρόβλημα του Παλαιστινιακού θα μπορεί να μπει στο δρόμο της επίλυσης.

Τον Σεπτέμβριο του 1994 η Mossack Fonseca, το νομικό γραφείο-πηγή της διαρροής καταχώρισε την εταιρεία Arab Palestinian Investment Company (APIC) στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους. Σκοπός ήταν η δραστηριοποίηση στην οικονομία των παλαιστινιακών εδαφών. Στην πρώτη συνάντηση των μετόχων, περίπου ένα χρόνο αργότερα στο Ντουμπάι, επισημάνθηκε ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν «θέσεις απασχόλησης ώστε να μην καταστραφεί η παλαιστινιακή οικονομία εξαιτίας της οικονομίας του Ισραήλ».

Από τότε ως σήμερα, η APIC έχει γίνει ένας πραγματικός οικονομικός γίγαντας στα Παλαιστινιακά Εδάφη. Δραστηριοποιείται σε ποικίλους τομείς όπως τα τρόφιμα, τα ιατρικά προϊόντα, αλλά και τις επικοινωνίες ή τα εμπορικά κέντρα. Το 2014 εισήχθη στο Χρηματιστήριο των παλαιστινιακών εδαφών.

Ο γιος του προέδρου Αμπάς έχει στενή σχέση μια μια εταιρεία-γίγαντα και πολυσχιδή ρόλο στην οικονομία των Παλαιστινιακών Εδαφών

Σε όλα αυτά, η Παλαιστινιακή Αρχή έχει ουσιαστικό -όχι πάντως ιδιαίτερα εμφανή- ρόλο. Ο Μαχμούτ Αμπάς έχει το δικαίωμα να επιλέγει το ΔΣ του Palestinian Investment Fund (PIF), ενός ταμείου με χαρτοφυλάκιο που ξεπερνά το ένα δισ. δολάρια, αλλά και το 18% των μετοχών της APIC.

Επιπλέον,ο Μοχάμεντ Ρασίντ, που ήταν έμπιστος συνεργάτης και οικονομικός διαχειριστής του Γιάσερ Αραφάτ, ήταν μέλος του ΔΣ της APIC και πρόεδρος του PIF. Ο Ρασίντ το 2012 κρίθηκε ερήμην ένοχος από παλαιστινιακό δικαστήριο για υπεξαίρεση πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, από τα οποία ένα μέρος είχε κλαπεί από το PIF.

Το 2011 στο ΔΣ της APIC μπήκε ο Ταρέκ Αμπάς, επιχειρηματίας και ένας από τους γιους του Μαχμούτ Αμπάς, ωστόσο, αυτό που προσθέτουν στη γνώση μας τα Panama Papers ήταν ότι δύο χρόνια αργότερα, τον Ιούνιο του 2013 κατείχε μετοχές 982.000 δολαρίων στην APIC.

Ο Ταρέκ Αμπάς ήταν ακόμη αναπληρωτής γενικός διευθυντής στην εταιρείας επικοινωνιών Sky, που κυριαρχεί στην παλαιστινιακή διαφημιστική αγορά και είχε εξαγοραστεί το 1999 από την APIC. Αλλα δημοσιεύματα τον έφερναν να έχει συμφέροντα σε δύο άλλες θυγατρικές της APIC: την Arab Palestinian Shopping Centers Company, ιδιοκτήτρια εμπορικών κέντρων στα παλαιστινιακά κατεχόμενα εδάφη, και στη Unipal General Trading Company, βασικού διανομέα ειδών διατροφής, τσιγάρων και καλλυντικών.

Σε όλα αυτά, το σχόλιο της δικηγόρου του Ταρέκ Αμπάς ήταν ότι οι δραστηριότητες της APIC ελέγχονται από τις αρχές στα Παλαιστινιακά Εδάφη και από διεθνείς εταιρείες ελεγκτών. Το γραφείο του προέδρου Αμπάς δεν σχολίασε το δημοσίευμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...