215
Το καταδρομικό «USS Chancellorsville», αγκυροβολημένο στο Χονγκ Κονγκ, το 2018 | EPA/JEROME FAVRE

Πεκίνο: «Απωθήσαμε» αμερικανικό καταδρομικό από τη Νότια Σινική Θάλασσα

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2022, 09:05
Το καταδρομικό «USS Chancellorsville», αγκυροβολημένο στο Χονγκ Κονγκ, το 2018
|EPA/JEROME FAVRE

Πεκίνο: «Απωθήσαμε» αμερικανικό καταδρομικό από τη Νότια Σινική Θάλασσα

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2022, 09:05

Νέο επεισόδιο ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ σημειώθηκε στη Νότια Σινική Θάλασσα, σύμφωνα τουλάχιστον με το Πεκίνο.

Οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι πυραυλοφόρο καταδρομικό του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ «παρεισέφρησε παράνομα» σε ύδατα κοντά στα νησιά Σπράτλι, στη Νότια Σινική Θάλασσα, προσθέτοντας ότι επιτήρησαν την πορεία του και κατόπιν «το απώθησαν».

«Οι ενέργειες των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ αποτελούν σοβαρή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και της ασφάλειας της Κίνας», είπε ο Τιαν Τζουνλί, εκπρόσωπος της διοίκησης νοτίου θεάτρου του κινεζικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού.

Το καταδρομικό «USS Chancellorsville» διέπλευσε πρόσφατα το Στενό της Ταϊβάν.

Το πρωί της Τρίτης, δεν υπήρχε ακόμα αντίδραση από το Πεντάγωνο στην κινεζική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον κινέζο εκπρόσωπο, η παρείσφρηση του πολεμικού δείχνει ότι η Ουάσιγκτον «προκαλεί κινδύνους για την ασφάλεια» στη Νότια Σινική Θάλασσα, καθώς βάλθηκε να επιβάλει «την ηγεμονία της» στη ναυσιπλοΐα και «τη στρατιωτικοποίηση» της περιοχής.

Οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις θα παραμείνουν σε κατάσταση συναγερμού, ανέφερε η διοίκηση νοτίου θεάτρου μέσω της πλατφόρμας WeChat.

Η Κίνα διεκδικεί σχεδόν ολόκληρη τη Νότια Σινική Θάλασσα. Το ζήτημα συγκαταλέγεται στις πολλές εστίες των εντάσεων στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ.

Η Ουάσιγκτον απορρίπτει τις «παράνομες» εδαφικές διεκδικήσεις του Πεκίνου στην περιοχή αυτή που είναι στρατηγικής σημασίας, τόσο λόγω του πλούτου της σε φυσικούς πόρους, όσο κι επειδή αποτελεί μείζονα θαλάσσια οδό για το παγκόσμιο εμπόριο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News