823
Οι παριστάμενοι παρακολουθούν το σχετικό βίντεο με την πορεία και τη δυναμική του νέου έργου | Kayhan OzerPresidential Press Office/Handout via REUTERS

«Istanbul Airport»: Ο Ερντογάν εγκαινίασε το νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης

Protagon Team Protagon Team 29 Οκτωβρίου 2018, 19:05
Οι παριστάμενοι παρακολουθούν το σχετικό βίντεο με την πορεία και τη δυναμική του νέου έργου
|Kayhan OzerPresidential Press Office/Handout via REUTERS

«Istanbul Airport»: Ο Ερντογάν εγκαινίασε το νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης

Protagon Team Protagon Team 29 Οκτωβρίου 2018, 19:05

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εγκαινίασε το νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης που το προορίζει για «το μεγαλύτερο του κόσμου» και αποτελεί τη βιτρίνα των γιγάντιων προγραμμάτων υποδομών που έχουν σκοπό να μεταβάλουν το πρόσωπο της Τουρκίας από την έλευσή του στην εξουσία.

O Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του τη Δευτέρα εξήγγειλε 120.000 προσλήψεις, ενώ αποκάλυψε και το όνομα του αεροδρομίου…

Strike a pose: Ολοι ακίνητοι για την αναμνηστική φωτογραφία από τα εγκαίνια (Kayhan OzerPresidential Press Office/Handout via REUTERS)

«Η Κωνσταντινούπολη είναι ένα όμορφο κόσμημα, ανάμεσα στις θάλασσες. Κάναμε το έργο σε αυτή την πόλη για αυτό και το ονομάσαμε ‘’Istanbul Airport’’» και συνέχισε: «Δεν χτίσαμε το αεροδρόμιο για τη χώρα μας, αλλά για να εξυπηρετούμε όλον τον κόσμο».

Στην ομιλία του έκανε λόγο, επίσης, για ένα αεροδρόμιο σχεδιασμένο και κατασκευασμένο με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Πρόκειται, σύμφωνα με τον ίδιο, για ένα αεροδρόμιο που εισάγει πολλές καινοτομίες, ενώ το κόστος του ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ.

Ο Ταγίπ Ερντογάν κατά την ομιλία του (Kayhan OzerPresidential Press Office/Handout via REUTERS)

Ο Καντρί Σαμσουνλού, επικεφαλής της IGA, διαχειρίστριας εταιρείας του νέου αερολιμένα, εμφανίστηκε στις δηλώσεις του ικανοποιημένος από την πορεία υλοποίησης του φιλόδοξου έργου. Οι δύο πρώτοι από τους έξι συνολικά διαδρόμους προσγείωσης-απογείωσης είναι έτοιμοι προς χρήση, ενώ έτοιμος είναι και ο πύργος ελέγχου, σε σχήμα τουλίπας.

Ενα μοντέρνο και καλαίσθητο κτίριο – εδώ, η πρόσοψή του (Kayhan OzerPresidential Press Office/Handout via REUTERS)

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, στην ομιλία του, εξήρε το έργο των ανθρώπων που συνέβαλαν στο να κατασκευαστεί το αεροδρόμιο τονίζοντας:

«Είναι ιστορική ημέρα. Ευχαριστώ τον Θεό για αυτή τη σημαντική μέρα. Αυτό το έργο έγινε χάρη στον πρόεδρό μας, Ερντογάν. Κύριε πρόεδρε, αυτό το έργο υλοποιήθηκε από τους μηχανικούς, τους αρχιτέκτονες και τους εργάτες που αξίζουν τα συγχαρητήριά μας».

Είναι προφανές ότι ο Ερντογάν θέλει να συνδέσει το έργο του με το αντίστοιχο του Κεμάλ (Kayhan OzerPresidential Press Office/Handout via REUTERS)

Η αλήθεια είναι, βέβαια, ότι εκατοντάδες εργάτες συνελήφθησαν επειδή διαδήλωσαν για να ζητήσουν τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και να καταγγείλουν τις καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών τους. Οι περισσότεροι αφέθησαν ελεύθεροι, αλλά 20 εξακολουθούν να κρατούνται.

Ενας μέρος από το προσωπικό εδάφους (Kayhan OzerPresidential Press Office/Handout via REUTERS)

Αντίστοιχα, σύμφωνα με τη διαχειρίστρια IGA, 30 εργάτες έχασαν τη ζωή τους στα εργοτάξια του νέου αεροδρομίου, από την έναρξη των εργασιών. Ο αριθμός είναι πολύ υποτιμημένος σύμφωνα με τα συνδικάτα.

Νωρίτερα, πάντως, ο Ερντογάν ξεναγήθηκε μαζί με τη σύζυγό του, Εμινέ, στο αεροδρόμιο.

Στη συνέχεια και αφού ο τούρκος πρόεδρος χαιρέτησε πολλούς από τους καλεσμένους, ακολούθησε προβολή βίντεο σχετικά με το πώς χτίστηκε το αεροδρόμιο.

Εκεί, τονίστηκε η σκληρή δουλειά που χρειάστηκε για να ολοκληρωθεί το έργο και μάλιστα αναφέρθηκε ότι εξαιτίας των υπεράνθρωπων προσπαθειών το αεροδρόμιο ολοκληρώθηκε σε 42 μήνες, ενώ υπό άλλες συνθήκες θα χρειαζόταν 10 χρόνια για να ολοκληρωθεί.

Ο τούρκος πρόεδρος ξεναγείται στους χώρους του αεροδρομίου, οδηγώντας ο ίδιος (Kayhan OzerPresidential Press Office/Handout via REUTERS))

Ο πρόεδρος Ερντογάν παρακολούθησε στενά τη συγκεκριμένη κατασκευή στην ευρωπαϊκή ακτή της Κωνσταντινούπολης, κοντά στη Μαύρη Θάλασσα.

Το σχέδιο εντάσσεται στη βούληση του προέδρου της Τουρκίας να μεταβάλει την πρώην πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας σε παγκόσμιο σταυροδρόμι ανάμεσα στην Ασία, στην Ευρώπη και στην Αφρική.

Η ώρα της προσευχής στον Θεό τους, για να πάνε όλα καλά (Kayhan OzerPresidential Press Office/Handout via REUTERS)

Η κατασκευή του έγινε με βήμα ταχύ, αλλά έχει καθυστερήσει να ολοκληρωθεί. Ετσι, η πλήρης λειτουργία του θα ξεκινήσει στις 29 Δεκεμβρίου. Μέχρι τότε, μόνο πέντε πτήσεις ημερησίως θα εξυπηρετούνται εκεί και το αεροδρόμιο Ατατούρκ θα παραμείνει εν λειτουργία.

Η δίμηνη μετάβαση θα επιτρέψει να δοκιμασθεί το νέο αεροδρόμιο και να εντοπισθούν τα σημεία που πρέπει να βελτιωθούν, εξήγησε ο επικεφαλής της IGA.

Μαζί με την τρίτη γέφυρα του Βοσπόρου και το τούνελ, που εγκαινιάστηκαν το 2016, το αεροδρόμιο περιλαμβάνεται στα μεγάλα έργα υποδομής με τα οποία ο Ταγίπ Ερντογάν θέλει να μεταμορφώσει το πρόσωπο της Τουρκίας για την εκατονταετία της Τουρκικής Δημοκρατίας το 2023.

Τα μέτρα ασφαλείας θα είναι δρακόντεια (Kayhan OzerPresidential Press Office/Handout via REUTERS)

Ετσι και αλλιώς, τα εν λόγω εγκαίνια του αεροδρομίου είναι κυρίως συμβολικά και συμπίπτουν με την 95η επέτειο της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Οι διαστάσεις του νέου αεροδρομίου είναι ιλιγγιώδεις: με 76 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα συνολικής έκτασης, είναι τριπλάσιο σε μέγεθος από το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης και είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Εκτιμάται ότι θα εξυπηρετεί έως και 90 εκατομμύρια επιβάτες τον χρόνο. Κι αυτό είναι μόνο η αρχή. Εφόσον ολοκληρωθούν τα επόμενα στάδια επέκτασης θα προσγειώνονται και θα απογειώνονται εκεί περί τα 200 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως, περισσότεροι από ό,τι σε οποιοδήποτε άλλο αεροδρόμιο του πλανήτη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...