500
Το έργο (εδώ σε αναπαράσταση) θα ολοκληρωθεί την επόμενη δεκαετία | igaairport.com

Το (ακόμη άδειο) αεροδρόμιο-γίγαντα της Πόλης εγκαινιάζει ο Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 29 Οκτωβρίου 2018, 13:25
Το έργο (εδώ σε αναπαράσταση) θα ολοκληρωθεί την επόμενη δεκαετία
|igaairport.com

Το (ακόμη άδειο) αεροδρόμιο-γίγαντα της Πόλης εγκαινιάζει ο Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 29 Οκτωβρίου 2018, 13:25

Τα σχέδια των τουρκικών Αρχών για το νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης είναι τουλάχιστον εντυπωσιακά: φιλοδοξούν να το φέρουν σε μια δεκαετία στην πρώτη θέση στον κόσμο.

Για την ώρα το μεγάλο έργο, που θα εγκαινιάσει σήμερα Δευτέρα, ανήμερα της εθνικής εορτής της Τουρκίας, ο Ταγίπ Ερντογάν, θα μείνει μάλλον άδειο χωρίς κανονικές πτήσεις. Η ευκαιρία όμως για μια εντυπωσιακή εκδήλωση δεν μπορεί να πάει χαμένη.

Το νέο αεροδρόμιο προορίζεται για να γίνει «το μεγαλύτερο του κόσμου» και αποτελεί την βιτρίνα των γιγάντιων προγραμμάτων υποδομών που έχουν μεταβάλει το πρόσωπο της Τουρκίας από την έλευση του Ταγίπ Ερντογάν στην εξουσία εδώ και πάνω από μια δεκαετία.

Ο τούρκος πρόεδρος θα κόψει την κορδέλα του νέου αεροδρομίου σε τελετή που έχει προγραμματισθεί για τις 15:00 (ώρα Ελλάδος) της Δευτέρας. Αναμένεται να παρευρεθούν ξένοι ηγέτες όπως ο εμίρης του Κατάρ  Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ-Θάνι και ο πρόεδρος του Σουδάν Ομάρ αλ-Μπεσίρ, που καταζητείται για γενοκτονία από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Ο Ερντογάν αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα το όνομα του νέου αεροδρομίου – πιθανόν το όνομα ενός σουλτάνου.

Το νέο αεροδρόμιο, κόστους 10,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, έχει φουτουριστική εμφάνιση με πολλά γυάλινα ανοίγματα, καμπύλες γραμμές και εξοπλισμό αιχμής.

Αναμένεται να αντικαταστήσει το διεθνές αεροδρόμιο Ατατούρκ και θα έχει αρχικά δυνατότητα υποδοχής 90 εκατομμυρίων επιβατών ετησίως.

Οταν θα έχουν ολοκληρωθεί τα τέσσερα στάδια κατασκευής και επέκτασης, περί το 2028, το αεροδρόμιο θα διαθέτει έξι διαδρόμους και δύο τερματικούς σταθμούς σε μία έκταση 76 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Θα έχει τότε τη δυνατότητα να υποδέχεται 200 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως, δηλαδή σχεδόν τον διπλάσιο αριθμό επιβατών από αυτόν που εξυπηρετεί το αεροδρόμιο της Ατλάντα, το οποίο σήμερα έχει την πρώτη θέση παγκοσμίως με 103,9 εκατομμύρια επιβάτες.

Εργο με σφραγίδα Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας παρακολούθησε στενά την κατασκευή του αεροδρομίου στην ευρωπαϊκή ακτή της Κωνσταντινούπολης, κοντά στην Μαύρη Θάλασσα, η οποία σημαδεύτηκε από καθυστερήσεις και μια απεργία εργατών που ζητούσαν την βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους.

Εκατοντάδες εργάτες συνελήφθησαν όταν διαδήλωσαν για να ζητήσουν την βελτίωση των συνθηκών εργασίας και να καταγγείλουν τις καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών τους. Οι περισσότεροι αφέθηκαν ελεύθεροι, αλλά 20 εξακολουθούν να κρατούνται. Σύμφωνα με την διαχειρίστρια εταιρεία IGA, 30 εργάτες έχασαν την ζωή τους στα εργοτάξια του νέου αεροδρομίου από την έναρξη των εργασιών. Ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος σύμφωνα με τα συνδικάτα.

Αν και η κατασκευή του αεροδρομίου έγινε με ταχύτητα, το έργο έχει καθυστερήσει να ολοκληρωθεί. Η πλήρης λειτουργία του θα ξεκινήσει στις 29 Δεκεμβρίου: μέχρι τότε, μόνο πέντε πτήσεις ημερησίως θα εξυπηρετούνται εκεί και το αεροδρόμιο Ατατούρκ θα παραμείνει εν λειτουργία.

Η Turkish Airlines θα εγκαινιάσει την Τετάρτη το νέο αεροδρόμιο με την πρώτη εμπορική πτήση με προορισμό την Αγκυρα.

Τεράστια πρόκληση θα είναι η μεταφορά του εξοπλισμού του αεροδρομίου Ατατούρκ στο νέο αεροδρόμιο που θα γίνει με μία επιχείρηση που θα διαρκέσει 45 ώρες στο τέλος του Δεκεμβρίου.

Μαζί με την τρίτη γέφυρα του Βοσπόρου και το τούνελ, που εγκαινιάστηκαν το 2016, το αεροδρόμιο περιλαμβάνεται στα μεγάλα έργα υποδομής με τα οποία ο Ταγίπ Ερντογάν θέλει να μεταμορφώσει το πρόσωπο της Τουρκίας για την εκατονταετία της Τουρκικής Δημοκρατίας το 2023.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...