704
|

Η πρόκληση του κουβά

Avatar Λουκρητία 16 Αυγούστου 2014, 00:06

Η πρόκληση του κουβά

Avatar Λουκρητία 16 Αυγούστου 2014, 00:06

Καμιά φορά, περίεργα πράγματα συμβαίνουν και η ζωή αντιγράφει τα σχήματα λόγου, ιδιαιτέρως τις μεταφορές. Δηλαδή, αν η ανακοίνωση μιας άσχημης είδησης είναι ψυχρολουσία, τότε από αυτό θα εμπνεύστηκε ο Pete Frates την πρωτότυπη ιδέα του, ενθυμούμενος τη στιγμή της ανακοίνωσης της πάθησής του. Φυσικά και δεν το γνωρίζω· είναι απλώς μια διασκεδαστική υπόθεση από την ασφάλεια της απόστασης. Δεν έχει καμιά σημασία όμως· το γεγονός παραμένει: ο Pete σκέφτηκε τον πιο, αναπάντεχα, πετυχημένο τρόπο για την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την νόσο της Αμυοτροφικής Πλευρικής Σκλήρυνσης (ALS), ή αλλιώς τη νόσο του Lou Gehrig. Πρόκειται για μια νευρολογική πάθηση που επηρεάζει τον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη προκαλώντας μυϊκή αδυναμία, προοδευτική παράλυση και τελικά θάνατο. Αν δεν σας θυμίζει κάτι, τότε φέρτε στον νου σας τον Stephen Hawking. Και ο βραβευμένος φυσικός και ο πρώην παίκτης του κολεγιακού baseball, Pete, πάσχουν από την ίδια νόσο. Μόνο που ο δεύτερος έχει κάνει όλη την Αμερική να παραμιλάει και να… κρυώνει στο όνομα του ALS.

Από τις 29 Ιουλίου, το #IceBucketChallenge (twitter, facebook, youtube) έχει προσελκύσει χιλιάδες ανθρώπους που προθυμοποιούνται να τους «λούσουν» με ένα κουβά γεμάτο παγάκια. Ύστερα, ο καθένας προτείνει δημοσίως κάποιον άλλον να δοκιμάσει τη «φιλανθρωπική ψυχρολουσία». Εάν αυτός που έχει προκληθεί, δεν δεχτεί ή δεν καταφέρει να αναρτήσει το ντοκουμέντο στα social media μέσα σε 24 ώρες, τότε πρέπει να δωρήσει κάποιο χρηματικό πόσο στο ALS Association. Έτσι λένε οι κανόνες, αν και αρκετοί είναι εκείνοι που και δέχονται και δωρίζουν. Ο Μπαράκ Ομπάμα δεν είναι ένας από αυτούς. Προσκλήθηκε από την Ethel Kennedy, αφού πρώτα η ίδια, 86 ετών, δεν δίστασε να ρίξει τον κουβά πάνω της, αλλά ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποφάσισε να δωρίσει μόνο. Λογικό, βέβαια. Το κατάβρεγμα με τα παγάκια δεν είναι το ίδιο με τις φτέρες του Ζακ Γαλιφιανάκη. Παρόλα αυτά, η αλυσίδα των κουβάδων δεν έχει σπάσει και μάλιστα έχει αποκτήσει και μερικούς διάσημους κρίκους. Ανάμεσά τους οι Justin Timberlake, Jimmy Fallon, The Roots, Martha Stewart, David Boreanaz, Conan O'Brien, Bill Gates και Mark Zuckerberg.

Ωραία όλα αυτά, αλλά μεταφράζονται τα παγάκια σε κάτι πιο ουσιαστικό; Σύμφωνα με το ALS Association, η ανταπόκριση σε δωρεές, οι οποίες χρηματοδοτούν την έρευνα, την περίθαλψη και την υποστήριξη των ασθενών, έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Συγκεκριμένα, από την ημέρα που ξεκίνησε το Ice Bucket Challenge έχουν συγκεντρωθεί 5.7 εκ. δολάρια, ενώ για την αντίστοιχη χρονική περίοδο πέρυσι το ποσό ανερχόταν μόλις σε 1.2 εκ. Κάτι που αποδεικνύει πως δεν χρειάζεται πολλά για να ευαισθητοποιήσεις και να ενημερώσεις το κοινό. Αρκεί μόνο μια πρωτότυπη ιδέα που θα κάνει τον κόσμο να εμπλακεί και να γίνει ο ίδιος κοινωνός του μηνύματος με έναν διασκεδαστικό τρόπο.

Ας περάσουμε όμως τον Ατλαντικό. Εδώ; Θα μπορούσαμε να φέρουμε την πρόκληση του κουβά στην Ελλάδα και να βοηθήσουμε κι εμείς τους δικούς μας συλλόγους κι οργανώσεις; Θα μπορούσαμε κάποτε, όχι τώρα. Δυστυχώς, ο σύλλογος ασθενών απο Αμυοτροφική Πλευρική Σκλήρυνση (ALS Hellas) δεν υπάρχει πια, μετά και τον θάνατο του εμπνευστή του, Φώτη Τζίμα. Είναι πολύ αργά για παγάκια, Στέλλα. Ή μήπως όχι;

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News