812
|

Η ανικανότητα των πλανηταρχών

Νίκος Σωκιανός Νίκος Σωκιανός 25 Αυγούστου 2015, 20:28

Η ανικανότητα των πλανηταρχών

Νίκος Σωκιανός Νίκος Σωκιανός 25 Αυγούστου 2015, 20:28

Τα κύματα των προσφύγων που προσπαθούν να σωθούν στην πολιτισμένη και πλούσια Ευρώπη από την μία, η αδιάφορη έως και τελείως εχθρική στάση των πολιτών κρατών όπως η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Ολλανδία, η Φινλανδία, η Αυστρία, από την άλλη, ξεσκεπάζουν βαθύτατα προβλήματα, τα οποία κρύβονταν επί μήνες πίσω από την ελληνική κρίση χρέους και τα επακόλουθά της.

Ο Γερμανός αντικαγκελάριος Σίγκμαρ Γκάμπριελ (SPD) επετέθηκε το Σάββατο με απροκάλυπτο πλέον τρόπο στην καγγελάριο Μέρκελ, στην «καπετάνισσα του γλυκού νερού» όπως την αποκάλεσε, λόγω της ανεπάρκειάς της στα θέματα των προσφύγων. Schönwetterkanzlerin. Ανώτατοι κυβερνητικοί από την Αυστρία επιρρίπτουν στην… Ελλάδα τις ευθύνες για τους πρόσφυγες της Ευρώπης! Πολύ θα ήθελαν ίσως να αρχίσουν να βάλλουν τα σκάφη του ελληνικού πολεμικού ναυτικού κατά των φουσκωτών και των καϊκιών που μεταφέρουν τα συντρίμμια του λαού της Συρίας στα νησιά μας.

Περίγελος έχουν γίνει και οι Αμερικανοί που… προσπαθούν εδώ και μήνες να διαλύσουν το κράτος της ΙΣΙΣ με σποραδικές επιθέσεις από αέρος, τώρα σε συνδυασμό με τους Τούρκους. Αυτοί βομβαρδίζουν τους Κούρδους, για… προεκλογικούς λόγους. Επεμβάσεις και παρεμβάσεις μυστικών υπηρεσιών δεν αγγίζουν τους ισλαμιστές. Ο δυτικός πολιτισμός φτύνεται κατάμουτρα από τους επιθετικούς, φανατισμένους αγωνιστές του Τζιχάντ αλλά και από άλλους συνοδοιπόρους, παρατρεχάμενους που αλωνίζουν σε μια τεράστια σε έκταση περιοχή, σχεδόν όσο είναι όλα τα Βαλκάνια, κατά το δοκούν. Διαβάσαμε προχθές, πως σκοτώθηκε από τα αμερικανικά πυρά από αέρος ο υπαρχηγός της ΙΣΙΣ. Όλοι όσοι εχουν καταπιαστεί με στρατιωτικά θέματα, γνωρίζουν πολύ καλά πως αυτός ο πόλεμος δεν κερδίζεται από αέρος, χρειάζονται σώματα κρούσεως με μηχανικό, που θα προχωρήσουν από τετράγωνο σε τετράγωνο, από πόρτα σε πόρτα. Σαφώς με βαριές απώλειες. Απαιτούνται τουλάχιστον 100.000 εκπαιδευμένοι στρατιώτες με την ανάλογη αεροπορική κάλυψη, και με την τεχνική καθώς και με την εφοδιαστική υποστήριξη. Φυσικά, κανένας Αμερικανός πολιτικός δεν τολμάει να θέσει το θέμα επί τάπητος. Οι αποκεφαλισμοί της ΙΣΙΣ συνεχίζονται καθώς και η καταστροφή της Παλμύρας, η οποία τελούσε μάλιστα υπό την προστασία της ΟΥΝΕΣΚΟ. Το σήμα στάλθηκε, είστε ΑΝΙΚΑΝΟΙ να μας εμποδίσετε!

Εν τω μεταξύ ο Ασάντ φαίνεται να είναι ακόμα χρήσιμος ως πολιτικός, αυτός που εξόντωσε ένα μεγάλο μέρος των πολιτών της Συρίας. Οι Ρώσοι βλέπεις, έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με τους δυτικούς λόγω της Ουκρανίας, (άλλος πόλεμος εκεί, εδώ και δύο χρόνια), βάζουν πλάτη στο καθεστώς Ασάντ, το Ισραήλ εμπλέκεται και αυτό με τα μαχητικά του να βομβαρδίζουν στό Γκολάν, πιθανώς αποσκοπώντας με λύσσα στην κατάρριψη της της άρσης του μπλόκου που έχει επιτέλους προχωρήσει αρκετά με το Ιράν.

Φυσικά, πίσω από τους δύστυχους πρόσφυγες πολίτες που είναι τα άμοιρα θύματα, κρύβονται οικονομικά συμφέροντα αλλά και πολιτικοί δογματισμοί, ακόμα και προσωπικές εμπάθειες, που μάλλον σέρνουν την υφήλιο σε έναν ανίερο συνδυασμό ψυχρού πολέμου με πληθώρα θερμών πεδίων μάχης, όπου δοκιμάζονται νέα όπλα και αναλώνονται τα παλιά. Οι πολεμικές βιομηχανίες των Αμερικανών, των Ρώσων, των Ισραηλινών και των Γερμανών ανεβάζουν τζίρους. Όλα αυτά επηρεάζουν άμεσα η έμμεσα την εμπιστοσύνη των λαών στην ικανότητα των πλανηταρχών, ή έστω των πολιτικών αρχηγών μεγάλης εμβέλειας και ευθύνης, να θέσουν την κατάσταση υπο έλεγχο. Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, σκάει και άλλο ένα τεράστιο πρόβλημα:

Ουδεμία αξιόπιστη στηρίξη δεν παρέχει πλέον στο παγκόσμιο ελεγχόμενο καπιταλιστικό οικονομικό σύστημα η Κίνα. Εδώ και ένα μήνα περίπου φαίνεται η αδυναμία τής εκεί δικτατορίας να θέσει υπό έλεγχο την κρίση που ξέσπασε στο παραφουσκωμένο χρηματιστήριο. Στη Σαγκάη καταγράφονται απώλειες γύρω στο εν τέταρτο της αξίας των δεικτών μέσα σε λίγες εβδομάδες, μετά από μία πολύ δυνατή άνοδο, με τις ευλογίες των αρχών, που σημαίνει ότι έχουν καταστραφεί εκατομμύρια Κινέζοι πολίτες και χιλιάδες επιχειρήσεις (σας θυμίζει αυτό μήπως την δική μας ιστορία της χρηματιστηριακής φούσκας;). Ούτε η αναγκαστική απαγόρευση πωλήσεων μετοχών που επέβαλε η Κίνα σε μεγάλους μέτοχους επέφερε τα προσδοκούμενα, ούτε η υποτίμηση του κινεζικού νομίσματος απέναντι στο δολάριο. Οι Κινέζοι κυβερνήτες, μια σχετικά μικρή ομάδα, είναι θύματα του διαπλεκόμενου συστήματος που οι ιδιοι και οι προκάτοχοί τους έχουν στήσει και της κραταιάς διαφθοράς. Ενα κραχ στην Κίνα θα ανατίναζε όμως το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα στον αέρα!

Θα που πείτε, μα τι έχει να κάνει ο Σύριος ή ο Πακιστανός πρόσφυγας με το χρηματιστήριο της Σαγκάης ή του Χονγκ Κονγκ; Σας απαντώ: στην παγκοσμιοποίηση δεν υπάρχουν πλέον επαρκή στεγανά, τα ΜΜΕ φέρνουν τάχιστα στο φως καταστάσεις και ελλείψεις κυβερνητικού ελέγχου σε πλανητικό επίπεδο, που αποσταθεροποιούν την εμπιστοσύνη των πολιτών. Αυτή η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία, που τόσο λείπουν και στη δική μας τη γωνία, στη μικρή και ασήμαντη σχετικά Ελλάδα, λείπουν και αλλού.

Δεν περνάει πλέον απαρατήρητο τίποτε. Η Συρία και Ελλάδα, πολύ φοβάμαι, είναι σε μικρογραφία προπομποί αρνητικών εξελίξεων που ίσως παρουσιαστούν ξαφνικά, που θα ξεσπάσουν με δύναμη σε πολλά μέρη του πλανήτη. Οι λεγόμενες «σοφές αγορές», που κάθε άλλο παρά σοφές είναι αλλά… σκιάζονται σαν ελάφια, τρομάζουν διότι απεχθάνονται την αστάθεια, έχουν ήδη σημάνει συναγερμό.

Μια σχεδόν ξεχασμένη επιστήμη, η κυβερνητική, τως δεκαετιών του '60, '70 φαίνεται πως θα γνωρίσει άνθιση προσεχώς.
Τώρα όμως τι γίνεται;

Ο Ηράκλειτος μας δίνει μία απάντηση, ουδόλως ηρεμιστική:
«Πόλεμος πάντων πατήρ»!

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News