930
Ο μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος | φωτ. αρχείου

Κορονοϊός και Εκκλησία: Με τα λόγια του μητροπολίτη Μεσογαίας η τοποθέτηση της κυβέρνησης

Protagon Team Protagon Team 11 Μαρτίου 2020, 14:05
Ο μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος
|φωτ. αρχείου

Κορονοϊός και Εκκλησία: Με τα λόγια του μητροπολίτη Μεσογαίας η τοποθέτηση της κυβέρνησης

Protagon Team Protagon Team 11 Μαρτίου 2020, 14:05

Εκκληση στους ηλικιωμένους και όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, να αποφεύγουν τον συνωστισμό και τις πολυπληθείς συναθροίσεις, ακόμα και στις εκκλησίες, απηύθυνε την Τετάρτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για τα μέτρα αντιμετώπισης του κορονοϊού (εδώ).

«Η αρμόδια επιτροπή και κατ’ επέκταση η κυβέρνηση, απευθύνουμε στους ηλικιωμένους και τους συμπολίτες μας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ισχυρή σύσταση για την αποφυγή κάθε συγχρωτισμού. Οφείλουν για το δικό τους, αλλά και για το συλλογικό καλό, να αποφεύγουν τον συνωστισμό σε χώρους που συγκεντρώνεται πολύς κόσμος», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Πέτσας για να προσθέσει:

«Στην ίδια κατεύθυνση, τόσο η Ιερά Σύνοδος όσο και Μητροπολίτες, συστήνουν να αποφεύγονται πολυπληθείς συναθροίσεις στις εκκλησίες μας».

Στο σημείο αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε –εμμέσως πλην σαφώς– και στο ζήτημα που έχει προκύψει με την προσέλευση των πιστών στις εκκλησίες και τη Θεία Κοινωνία, παραπέμποντας σε όσα έχει πει ο μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικολάος.

«Υπενθυμίζουμε», είπε, «σε όλους, ιδίως στους γονείς, στους παππούδες και στις γιαγιάδες μας, τα λόγια του μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικολάου: “Κάθε τι που σέβεται την κοινωνία και τον συνάνθρωπο αποτελεί έκφραση αγάπης και στον Θεό”».

«Σταγόνα στον ωκεανό» των αντιδράσεων άλλων ιεραρχών για τα μέτρα αποτροπής της εξάπλωσης του κορονοϊού, ο μητροπολίτης Νικόλαος –με λαμπρές σπουδές στις θετικές επιστήμες (δείτε περισσότερα στο τέλος του άρθρου)– είχε ανακοινώσει προ ημερών τον περιορισμό των ακολουθιών στην περιοχή αρμοδιότητας της Μητρόπολής του, απευθύνοντας συστάσεις σε όσους πιστούς εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης, να μην προσέρχονται στις εκκλησίες.

«Κάθε μέτρο που γκρεμίζει την πίστη και την ελπίδα μας στον Θεό, κάθε τι που προσβάλλει τη θεία κοινωνία και τα μυστήρια είναι απορριπτέο. Κάθε τι που σέβεται την κοινωνία και τον συνάνθρωπο αποτελεί έκφραση αγάπης και στον Θεό», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε προς τους πιστούς (δείτε τη κάτω).

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η εξάπλωση του κορωνοϊού σε όλον τον κόσμο, στην Ευρώπη και φυσικά και στην πατρίδα μας έχει λάβει μεγάλη έκταση και ο έλεγχός της γίνεται όλο και πιο δύσκολος. Αυτός είναι και ο λόγος που οι αρμόδιοι φορείς της πολιτείας προβαίνουν σε αποφάσεις και λαμβάνουν τα ενδεδειγμένα μέτρα: Ματαιώνονται κοινωνικές και καλλιτεχνι­κές εκδηλώσεις, περιορίζονται σημαντικά οι αερο­πορικές πτήσεις, ακυρώθη­καν όλα τα συνέδρια, κλείνουν τα σχολεία, γίνονται αυστηρές συστάσεις για όρους υγιεινής προστασίας και καθαριότητας και γενικά υπάρχει μια συντο­νισμένη προσπάθεια περιορισμού των συγκε­ντρώσεων κόσμου, όλα αυτά με πάσης φύσεως τεράστιο κόστος, προκειμένου να περιοριστεί κατά το δυνατό η δυνα­μική μετάδοσης της ασθένειας.

Δυστυχώς, μεταξύ των άλλων έχει κηρυχθεί ένας πόλεμος ειρωνειών, πιέσεων, προσβολής των μυστηρίων, ακόμη και των θέσεων της Ιεράς Συνό­δου από ανθρώπους που είτε αγνοούν τη λογική της πίστεως είτε αρνούνται την εμπειρία της ζωής της Εκκλησίας. Ως Εκκλησία και ειδικότερα ως Μητρό­πολη εμείς σεβόμαστε τα αρμό­δια όργανα λήψης αποφάσεων, όπως και τη γνώμη των ειδικών επιστημόνων και επειδή η λειτουργία μας περιλαμβάνει συνάξεις πιστών, μάλιστα στην περίοδο αυτήν της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, δεν αποφαινόμαστε ως ειδικοί ούτε κρίνουμε το αν τα λαμβανόμενα μέτρα είναι υπερβολικά ή όχι, προσπαθούμε όμως να συμβά­λουμε το κατά δύναμιν, χωρίς καθόλου να τραυματίζουμε το την ευλάβεια και εμπιστοσύνη στην Εκκλησία μας ή να αναιρούμε τα βιώματα και την εμπειρία της πίστης μας.

Κατόπιν τούτων, αποφασίσαμε, εντός των ορίων της Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, μέχρι τέλος Μαρτίου, να περιοριστούν όσο είναι δυνατόν οι ακολου­θίες, πρωτίστως στις περιοχές όπου κλείνουν τα σχολεία ή λαμβάνονται έκτακτα μέτρα, και ιδίως στους μεγάλους ναούς, όπου οι συνα­θροίσεις των πιστών είναι συνήθως πολυπληθείς. Οι πιστοί προτρέ­πονται να υποκαθιστούν τις κοινές προσευχές με εντονότερη ατομική προσευχή, κάτι που δεν αποτελεί επιπόλαια καινοτομία, αλλά είναι απόλυτα συμβατό και με την παράδοση της Εκκλησίας μας, μάλιστα την μοναστηριακή.

[…]

Θερμή παράκληση να προσέξουν πάρα πολύ όσοι παρουσιάζουν συμπτώματα γρίπης (βήχα, φτέρνισμα, πυρετό, ίσως κάποια κακουχία, πόνο στον λαιμό κ.λπ.). Γι’ αυτούς επαναλαμβάνουμε όσα είπαμε στην Εγκύκλιο της 27ης Φεβρουαρίου, ότι δηλαδή «επιβάλλεται να αποφύγουν να έρχονται στις ακολουθίες για όσο καιρό χρειάζεται η αποκατάσταση της υγείας τους, ώστε και οι ίδιοι να προστατευθούν και τους υπόλοιπους να προστα­τεύ­σουν. Ἡ Εκκλησία εύχεται και για όσους είναι ασθενείς και για όσους απου­σιάζουν δικαιολογημένα από τη σύναξη. Οι υγιείς προσεύχονται για τους ασθε­νείς από τον ναό και οι ασθενείς για τους υγιείς και τον εαυτό τους από το σπίτι».

Κάθε μέτρο που γκρεμίζει την πίστη και την ελπίδα μας στον Θεό, κάθε τι που προσβάλλει την θεία κοινωνία και τα μυστήρια είναι απορριπτέο. Κάθε τι που σέβεται την κοινωνία και τον συνάνθρωπο αποτελεί έκφραση αγάπης και στον Θεό.

Ο μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος σπού­δασε Φυσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσα­λονί­κης και έκανε μετα­πτυ­χιακές και διδακτορικές σπουδές στην Αστροφυσική, την Μηχανο­λογία και την Βιοϊατρική Τεχνολογία στο Harvard και το ΜΙΤ.

Εργάστηκε ως ερευνητής και επιστημονικός συνεργάτης σε νοσοκομεία της Βοστώνης, στον τομέα της Αιμοδυναμικής της καρδιάς και των αγγείων και ως επιστημονικός σύμβουλος φημισμένων εταιρειών σε θέματα Διαστημικής Ιατρικής Τεχνολογίας

Σπούδασε Θεολογία στη Σχολή του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης και είναι διδάκτορας της Βιοηθικής, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι επίτιμος διδάκτορας της Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπι­στημίου Αθηνών και επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Λεμφολογικής Εταιρείας.

Το 1993 ίδρυσε το πρώτο στην Ελλάδα Κέντρο Βιοϊατρικής Ηθι­κής και Δεοντολογίας, του οποίου είναι έκτοτε και πρόεδρος, ενώ από το 1998 μέχρι σήμερα είναι πρόεδρος της Επιτροπής Βιο­ηθικής της Εκκλησίας της Ελλάδος. Διετέλεσε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ερευνας και Τεχνολογίας, του Εθνι­κού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και της Εθνικής Επιτροπής Δεοντολογίας.

Στο κοινωνικό επίπεδο, εκτός από την ευρεία δράση του στον τομέα του πολιτισμού και της αντιμετώπισης της φτώχειας, το έτος 2010 ίδρυσε την πρώτη μονάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας στην Ελλάδα με το όνομα ΓΑΛΙΛΑΙΑ, η οποία διαθέτει πρότυπο Ξενώνα και περιθάλπει ασθενείς προχω­ρημένου σταδίου, κυρίως καρκι­νοπαθείς και πάσχοντες από νόσο του κινητικού νευρώνα.

Μητρο­πολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής εξελέγη το 2004.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...