562
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών | INTIMEnews

Αδειες ειδικού σκοπού και εργασία εξ αποστάσεως: η εξειδίκευση των μέτρων για τον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 11 Μαρτίου 2020, 12:52
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών
|INTIMEnews

Αδειες ειδικού σκοπού και εργασία εξ αποστάσεως: η εξειδίκευση των μέτρων για τον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 11 Μαρτίου 2020, 12:52

Δέσμη μέτρων για εργαζομένους, εργοδότες και επιχειρήσεις, εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι θεσπίζεται άδεια ειδικού σκοπού, με πλήρεις αποδοχές, για εργαζόμενους γονείς. Για τέσσερις ημέρες άδεια, τρεις θα λογίζονται ως ειδικού σκοπού και μία ως κανονική.

Διευκρινίζεται, επίσης, ότι εάν λάβει ο ένας γονέας άδεια ειδικού σκοπού, τότε ο άλλος δεν τη δικαιούται. Επίσης, αν ο ένας από τους δύο γονείς δεν εργάζεται, ο άλλος δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού.

Το κράτος θα επιδοτεί το 1/3 των αποδοχών κατά τη διάρκεια της άδειας.

Στον ιδιωτικό τομέα δίνεται η δυνατότητα για ευέλικτη ή εξ αποστάσεως εργασία.

Ειδικότερα, για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού στις εργασιακές σχέσεις εκδίδεται Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου όπου προβλέπονται τα ακόλουθα:

– Θεσπίζεται άδεια ειδικού σκοπού, επιπρόσθετη της κανονικής άδειας, την οποία μπορεί να λαμβάνει ο ένας εκ των δύο γονέων (ο ένας σε περίπτωση μονογονεϊκής οικογένειας) με πλήρεις αποδοχές, για όσο διάστημα διαρκέσει η αναστολή λειτουργίας των σχολείων και μέχρι τις 10/04/2020.

– Για κάθε τέσσερις ημέρες άδειας, τρεις θα λογίζονται ως ειδικού σκοπού και μόνο μία θα καταγράφεται ως κανονική άδεια.

– Σε περιπτώσεις που η άδεια ειδικού σκοπού χορηγηθεί σε εργαζόμενο του ιδιωτικού τομέα, το κράτος θα καλύψει από τον τακτικό προϋπολογισμό το ένα τρίτο (1/3) των αποδοχών του.
Αυτός ο επιμερισμός των βαρών είναι δυναμικός και εξελίσσεται.

– Σε περιπτώσεις που η άδεια ειδικού σκοπού χορηγηθεί σε εργαζόμενο του δημοσίου τομέα, το κράτος θα καλύψει το σύνολο των αποδοχών του.

– Εάν λάβει ο ένας γονέας άδεια ειδικού σκοπού, ο άλλος γονέας δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού, ταυτοχρόνως. Εάν ο ένας γονέας δεν εργάζεται, ο άλλος γονέας δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις που ο/η σύζυγος νοσηλεύεται ή έχει προσβληθεί από κορονοϊό, ή είναι ΑμεΑ.

– Για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, δύναται ο εργοδότης να προτείνει επίσης τη δυνατότητα εργασίας με ευέλικτο ωράριο λειτουργίας ή εργασία εξ αποστάσεως.

– Για τους εργαζομένους του δημοσίου τομέα δημιουργείται επίσης η δυνατότητα εργασίας με ευέλικτο ωράριο λειτουργίας, όπου αυτό είναι εφικτό.

#briefing_petsas

Geplaatst door Stelios Petsas op Woensdag 11 maart 2020

Ηδη, όπως είπε ο κ. Πέτσας, η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει:

– Την αναστολή, για τέσσερις μήνες, της πληρωμής ΦΠΑ, πληρωτέου τέλος Μαρτίου.

– Την αναστολή, επίσης για τέσσερις μήνες, της πληρωμής των βεβαιωμένων οφειλών προς τις ΔΟΥ, καθώς και των δόσεων για ρυθμίσεις βεβαιωμένων οφειλών, πληρωτέων μέχρι το τέλος Μαρτίου.

– Την αναστολή, για τρεις μήνες, της πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών και των δόσεων κάθε είδους ρύθμισης, που είναι πληρωτέες έως την 31η Μαρτίου.

Επιπλέον, για τη στήριξη της απασχόλησης και τη διευκόλυνση εργαζόμενων και επιχειρήσεων, παρέχεται η δυνατότητα σε επιχειρήσεις να προχωρούν σε σχήματα εξ αποστάσεως παροχής εργασίας.

Παράλληλα, αναστέλλεται η υποχρέωση του εργοδότη να καταχωρίζει άμεσα στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» κάθε τροποποίηση του ωραρίου των εργαζομένων. Οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή καθώς και η υπερωριακή απασχόληση κάθε μήνα θα καταχωρίζονται κατά το πρώτο 10ημέρο του επόμενου.

Επειδή όμως η κατάσταση εξελίσσεται, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαιτείται συντονισμένη δράση και συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και σε αυτή τη συντονισμένη δράση είναι απαραίτητο το κόστος των μέτρων να μη λαμβάνεται υπόψη στους δημοσιονομικούς στόχους που τίθενται στα κράτη-μέλη.

Αφού αξιολογηθεί η κατάσταση στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου, τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας είναι έτοιμα να λάβουν, άμεσα, πρόσθετα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας της οικονομίας και διατήρησης των θέσεων απασχόλησης

Η κυβέρνηση παρέχει, τέλος, πλήρη υποστήριξη στο σύστημα δημόσιας υγείας με κονδύλι 15 εκατομμυρίων ευρώ.

Το απόγευμα αναμένεται το διάγγελμα του Πρωθυπουργού για τη συνολική αντιμετώπιση της κατάστασης με τον κορονοϊό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...