687
O Αδωνις Γεωργιάδης στην τηλεοπτική εμφάνισή του στην εκπομπή «Σήμερα» | SKAI/WebTV

Αδωνις Γεωργιάδης: Με τον κορονοϊό κάποιοι βγάζουν το κόμπλεξ τους για την Εκκλησία

Protagon Team Protagon Team 11 Μαρτίου 2020, 13:02
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 11/03/2020, 16:01
O Αδωνις Γεωργιάδης στην τηλεοπτική εμφάνισή του στην εκπομπή «Σήμερα»
|SKAI/WebTV

Αδωνις Γεωργιάδης: Με τον κορονοϊό κάποιοι βγάζουν το κόμπλεξ τους για την Εκκλησία

Protagon Team Protagon Team 11 Μαρτίου 2020, 13:02
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 11/03/2020, 16:01

Την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα –και στην Ευρώπη– με τον κορονοϊό και την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης περιέγραψε το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης.

Μιλώντας στην εκπομπή «Σήμερα» του Σκάι, ο υπουργός πήρε παράλληλα θέση ως προς την προβληματική που έχει αναπτυχθεί τελευταία για τις τελετουργίες της Εκκλησίας και το πόσο αυτές υπονομεύουν την προσπάθεια ανάσχεσης της διασποράς του Covid-19 στην κοινότητα, ενώ σχολίασε και την απόπειρα του πρώην αν. υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη να δώσει ταξικό πρόσημο στην επιδημία (εδώ).

«Ζούμε σε μία πρωτόγνωρη κατάσταση και σε έκτακτες συνθήκες. Η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει τη βέλτιστη δυνατή λύση. Δεν θα το καταφέρουμε μόνοι μας. Χρειάζεται και η συνεργασία των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και όλων μας για να μπορέσει αυτό να επιτευχθεί», είπε αρχικά ο κ. Γεωργιάδης, για να συμπληρώσει: «Η κυβέρνηση παρακολουθεί πάρα πολύ στενά αυτήν την έκτακτη συνθήκη. Χθες οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν να συστήσουν Ταμείο ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο. Έχουμε ζητήσει ως Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων επισήμως την άδεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να χρησιμοποιήσουμε πόρους του ΕΣΠΑ ως κεφάλαιο κίνησης για επιχειρήσεις έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι εκείνες που πλήττονται άμεσα από τον κορονοϊό, να μπορέσουν να έχουν ένεση ρευστότητας. Κριτήριο θα είναι η μείωση του τζίρου».

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι το τραπεζικό σύστημα αντέχει. «Αυτή τη στιγμή οι ελληνικές τράπεζες, όσον αφορά στην επάρκεια κεφαλαίων, είναι στην καλύτερη θέση συγκριτικά με το σύνολο των ευρωπαϊκών τραπεζών. Είναι πρόσφατα ανακεφαλαιοποιημένες, έχουν τεράστια ρευστότητα κι έχουν μειώσει σε μεγάλο βαθμό τα κόκκινα δάνειά τους. Θεωρούνται από τις καλύτερες στην Ευρώπη», είπε.

Αναφορικά με το ακανθώδες ζήτημα της Θείας Λειτουργίας και την πρόσφατη ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου που –αναμενόμενα– διαβεβαίωσε (εδώ) ότι ως αίμα και σώμα του Ιησού Χριστού δεν μπορεί να μεταδίδει ιούς, ο κ. Γεωργιάδης παρατήρησε:

«Βγαίνουν διάφοροι που έχουν προφανές κόμπλεξ κατά της Εκκλησίας, παίρνουν ένα πραγματικό πρόβλημα που είναι η μετάδοση του ιού και βγάζουν όλη τους τη χολή για την Εκκλησία. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι ο Αρχιεπίσκοπος και η Ιερά Σύνοδος θα σταθμίσουν τα δεδομένα, θα πάρουν τις αποφάσεις που πρέπει και θα ενημερώσουν σωστά τους πιστούς για τους κινδύνους που υπάρχουν στην εποχή που ζούμε. Αυτό όμως δεν θα γίνει ούτε με διάθεση απαξίωσης της Εκκλησίας ούτε με διάθεση εξύβρισης της Θείας Ευχαριστίας. Ο κίνδυνος του ιού δεν θα σταματήσει αν βγαίνει ο καθένας και βρίζει την Εκκλησία».

Ο ίδιος σχολίασε και την πρόσφατη δήλωση του κ. Πολάκη για τους «πλούσιους και χριστιανούς» που έφεραν τον κορονοϊό στη χώρα μας.

«Ο κ. Πολάκης έβγαλε για άλλη μια φορά το ταξικό του μίσος σε ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Φανταστείτε να έλεγα εγώ ότι ο κορονοϊός ξεκίνησε από φτωχούς κομμουνιστές σε μια επαρχία της Κίνας. Δεν θα ήταν γελοίο;», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης.

Χαρίτσης: «Ο Πρωθυπουργός να μαζέψει τα στελέχη του»

Στις δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη, πάντως, έσπευσε να απαντήσει ο Αλέξης Χαρίτσης, βουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Με τη δημόσια Υγεία δεν μπορούμε να παίζουμε», ανέφερε αρχικά ο κ. Χαρίτσης, για να καλέσει έπειτα τον Πρωθυπουργό «να μαζέψει τα στελέχη του και να πάρει άμεσα μέτρα χωρίς εξαιρέσεις για την Εκκλησία».

«Σε ολόκληρο τον πλανήτη οι κυβερνήσεις λαμβάνουν μέτρα για τη μη εξάπλωση του κορονοϊού, μέτρα που περιλαμβάνουν και την αναστολή ή τροποποίηση των θρησκευτικών τελετών», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «δυστυχώς, η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που η κυβέρνησή της δεν τολμά να πει και να πράξει το αυτονόητο: να εφαρμόσει χωρίς καμία εξαίρεση τα μέτρα προστασίας του κοινωνικού συνόλου».

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε ότι «βουλευτές της ΝΔ προπαγανδίζουν ανεύθυνα πως μεταλαμβάνουν, ενώ ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και υπουργός Ανάπτυξης λέει με το γνωστό παραληρηματικό του ύφος και χωρίς ντροπή πως τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη δημόσια υγεία επειδή είναι “άπιστοι”».

«Δεν είναι θέμα ευσέβειας και θρησκευτικής πίστης αλλά κοινωνικής ευθύνης», ανέφερε καταλήγοντας ο κ. Χαρίτσης. «Μετά τη σωστή απόφαση για το προληπτικό κλείσιμο των σχολείων, καλούμε τον κ. Μητσοτάκη να μαζέψει τα στελέχη του και να πάρει άμεσα μέτρα χωρίς εξαιρέσεις για την Εκκλησία. Κάθε εξαίρεση ακυρώνει στην πράξη τα μέτρα πρόληψης και περιορισμού της επιδημίας του κορονοϊού».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News