894
«Το σκάνδαλο Novartis είναι πλέον και με τη βούλα της Δικαιοσύνης υπαρκτό», σύμφωνα με τον Νάσο Ηλιόπουλο. Για «απόλυτα αναμενόμενο πανικό» του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο ο Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας στην Κουμουνδούρου | InTime News

Κόντρα κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για την παραπομπή Παπαγγελόπουλου – Τουλουπάκη

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουλίου 2022, 17:31
«Το σκάνδαλο Novartis είναι πλέον και με τη βούλα της Δικαιοσύνης υπαρκτό», σύμφωνα με τον Νάσο Ηλιόπουλο. Για «απόλυτα αναμενόμενο πανικό» του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο ο Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας στην Κουμουνδούρου
|InTime News

Κόντρα κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για την παραπομπή Παπαγγελόπουλου – Τουλουπάκη

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουλίου 2022, 17:31

Νέα κόντρα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνησης προκάλεσε η παραπομπή του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και της πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη στο Ειδικό Δικαστήριο.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσο Ηλιόπουλο, «η απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου αποτελεί κόλαφο στη προσπάθεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη να εργαλειοποιήσει τη Δικαιοσύνη και να μετατρέψει το σκάνδαλο Novartis σε δήθεν σκευωρία». «Κανείς δε παραπέμπεται για χειρισμούς του στην υπόθεση Novartis, ενώ δεν παραπέμπονται καν οι δημοσιογράφοι, την ενοχή των οποίων για δήθεν συμμετοχή τους σε σκευωρία, είχε προαναγγείλει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα της βουλής», σημείωσε, προσθέτοντας ότι ο Πρωθυπουργός είναι «βαρύτατα εκτεθειμένος».

«Το σκάνδαλο Novartis είναι πλέον και με τη βούλα της Δικαιοσύνης υπαρκτό. Η απόπειρα συγκάλυψής του κατέρρευσε παταγωδώς», τόνισε ο κ. Ηλιόπουλος ενώ έκλεισε τη δήλωσή του για την παραπάνω εξέλιξη λέγοντας πως «η μέρα που η χώρα θα απαλλαγεί από τη κυβέρνηση Μητσοτάκη θα είναι μια καλή μέρα για το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία» γιατί «θα ανοίξει εκ νέου ο δρόμος για την απονομή δικαιοσύνης και στο σκάνδαλο Novartis που τόσο ζημίωσε το δημόσιο συμφέρον».

Για «απόλυτα αναμενόμενο πανικό» της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε από την πλευρά του κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας στον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, αφού «τα πράγματα τελικά είναι πολύ χειρότερα από την όποια αρχική εντύπωση».

«Ο στενότατος συνεργάτης του κ. Τσίπρα –ο άνθρωπος στον οποίο είχε αναθέσει το χαρτοφυλάκιο του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με αρμοδιότητα τα θέματα διαφθοράς– παραπέμπεται στο Ειδικό Δικαστήριο για ωμές και ανοίκειες παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη σε σειρά υποθέσεων, μέρος των οποίων αποτελεί και η υπόθεση Novartis», υποστήριξε, συμπληρώνοντας πως «για τα υπόλοιπα θα περιμένουμε τη δίκη στην αίθουσα του Ειδικού Δικαστηρίου».

Ο κ. Οικονόμου έκλεισε τη δήλωσή διατυπώνοντας το εξής ερώτημα: «Αραγε, ο κ. Τσίπρας στηρίζει τον κ. Παπαγγελόπουλο με την ίδια θέρμη που στηρίζει τον επίσης παραπεμφθέντα σε Ειδικό Δικαστήριο κ. Ν. Παππά, ομοίως στενότατο και παλαιότατο συνεργάτη του;».

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ

Η αξιωματική αντιπολίτευση επανήλθε στην υπόθεση με την Κουμουνδούρου να καταγγέλλει τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ότι με τη δήλωσή του για το θέμα, νωρίτερα την Παρασκευή, «επιχείρησε συνειδητά να παραπληροφορήσει του πολίτες, προκειμένου να συντηρήσει ζωντανό τον ισχυρισμό περί δήθεν σκευωρίας, ενώ είχε ήδη καταπέσει με πάταγο στη Δικαιοσύνη» και να ζητά την απομάκρυνση του «εθνικού ψεύτη Οικονόμου», «σήμερα κιόλας».

Το Γραφείο Τύπου του κόμματος επικαλείται τις «καταγγελίες της δημοσιογράφου Ιωάννας Μάνδρου για οργανωμένο σχέδιο παραπληροφόρησης των δικαστικών συντακτών» σχετικά με την παραπομπή Παπαγγελόπουλου – Τουλουπάκη, γεγονός που χαρακτηρίζεται «κόλαφος για την κυβέρνηση Μητσοτάκη».

«Ενώ σύμφωνα με το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου, η παραπομπή έγινε για δευτερεύοντες λόγους, άσχετους με την υπόθεση Novartis, από χθες το βράδυ έγινε μια συστηματική προσπάθεια να παρουσιαστεί από τα ΜΜΕ το αντίθετο. Προφανώς, για να μην μάθουν ποτέ οι πολίτες ότι στην ουσία κατέρρευσε με πάταγο η προσπάθεια να βαφτιστεί το σκάνδαλο ως δήθεν σκευωρία», σημείωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για μία «μια άνευ προηγουμένου παρακρατική λειτουργία», όπου «ονόματα εμπλεκόμενων εξαφανίζονται δια μαγείας από έγγραφα, δικαστικές αποφάσεις διαστρεβλώνονται από δικαστικές πηγές, δημοσιογράφοι καταγγέλλουν οργανωμένο σχέδιο παραπληροφόρησής τους».

Κατά την ίδια ανακοίνωση, «τα όργανα άσκησης του πειθαρχικού ελέγχου των δικαστών και ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Τσιάρας, οφείλουν να ζητήσουν άμεσα έλεγχο, προκειμένου να αποκαλυφθούν εκείνοι που συνειδητά ήθελαν να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη».

Τι αναφέρει το βούλευμα για την παραπομπή Παπαγγελόπουλου – Τουλουπάκη

Νωρίτερα την Παρασκευή έγινε γνωστό το περιεχόμενο του βουλεύματος του πενταμελούς Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου με το οποίο παραπέμπονται να δικαστούν στο Ειδικό Δικαστήριο περί ευθύνης υπουργών ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.

Το εν λόγω βούλευμα δεν θίγει τον πυρήνα της υπόθεση της Novartis, στην οποία εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα κ.λπ., μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ. Ειδικότερα, το πενταμελές Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου με το βούλευμα που δημοσιεύθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης δεν καταλαμβάνει το βασικό σκέλος της υπόθεσης της Novartis (πολιτικά πρόσωπα, κουκουλοφόρους μάρτυρες κ.λπ.), αλλά παραπέμπει στο Ειδικό Δικαστήριο τον κ. Παπαγγελόπουλο και την κ. Τουλουπάκη, για δευτερεύοντα ζητήματα.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το βούλευμα, η παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο του κ. Παπαγγελόπουλου είναι ομόφωνη για τα αδικήματα της κατάχρησης εξουσίας σε βαθμό κακουργήματος, που αφορά την μη αποστολή στη Βουλή των καταγγελιών του ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ) για τον τότε υπουργό Παναγιώτη Κουρουμπλή, που είχε διατελέσει υπουργός Υγείας και είχε καταγγελθεί για την υπόθεση της Novartis.

Για την ίδια παράλειψη της μη αποστολής του «φακέλου Κουρουμπλή» παραπέμπεται στο Ειδικό Δικαστήριο η κ. Τουλουπάκη για κατάχρηση εξουσίας κατά πλειοψηφία τριών ψήφων υπέρ και δύο κατά (μειοψήφησαν Ολγα Σχετάκη-Μπονάτου και Βασίλης Ανδρουλάκης).

Παράλληλα, ο κ. Παπαγγελόπουλος παραπέμπεται στο Ειδικό Δικαστήριο για παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος κατ΄εξακολούθηση για τις πιέσεις και παρεμβάσεις που φέρεται ότι άσκησε στους εισαγγελείς Ελένη Ράικου που είχε χειριστεί πριν από την Ελένη Τουλουπάκη το φάκελο της Novartis, και παραιτήθηκε πριν από την ενοχοποίηση των πολιτικών προσώπων, αλλά και για τις παρεμβάσεις του στους εισαγγελείς Παναγιώτη Αθανασίου για φορολογικούς ελέγχους στον ιδιοκτήτη του ΣΚΑΪ Γιάννη Αλαφούζο πριν από τον διαγωνισμό με τις τηλεοπτικές άδειες, όπως και για τις παρεμβάσεις του στην εισαγγελέα Γεωργία Τσατάνη για την υπόθεση του αποβιώσαντος επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου.

Κατά το βούλευμα, η παραπομπή του κ. Παπαγγελόπουλου ως ηθικού αυτουργού σε κατάχρηση εξουσίας, με φερόμενη ως αυτουργό την κ. Τουλουπάκη, αφορά στη μη αμελλητί, κατά το Σύνταγμα, αποστολή στη Βουλή μήνυσης 3 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ (το 2017) με την οποία κατήγγειλαν τον πρώην υπουργό υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον τότε υφυπουργό Ανδρέα Ξανθό σχετικά με μη τιμολόγηση φαρμάκων το 2015.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...