678
Σκεπτικός ο Γιώργος Σταθάκης στα κυβερνητικά έδρανα της Βουλής... | Alexandros Michailidis / SOOC

Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός που ξέχασε 38 ακίνητα και €1.800.000

Protagon Team Protagon Team 4 Δεκεμβρίου 2015, 17:53
Σκεπτικός ο Γιώργος Σταθάκης στα κυβερνητικά έδρανα της Βουλής...
|Alexandros Michailidis / SOOC

Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός που ξέχασε 38 ακίνητα και €1.800.000

Protagon Team Protagon Team 4 Δεκεμβρίου 2015, 17:53

Μείζον πολιτικό θέμα για την κυβέρνηση μετά την απόφαση της Επιτροπής Πόθεν Εσχες της Βουλής να παραπέμψει τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη στους ορκωτούς λογιστές για περαιτέρω έλεγχο των δηλώσεων περιουσιακής του κατάστασης. Τα στοιχεία που προκύπτουν δημιουργούν έντονο προβληματισμό.

Οπως ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γιώργος Βαρεμένος, από την εθελούσια τροποποιητική δήλωση του κ. Σταθάκη προέκυψε ότι από το «πόθεν έσχες» που αφορά το 2011 δεν έλειπε μόνο το 1.000.000 ευρώ -όπως, αρχικά, είχε γίνει γνωστό, αλλά περισσότερα περιουσιακά στοιχεία. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν αποκλίσεις και σε άλλους τραπεζικούς λογαριασμούς τού υπουργού Οικονομίας, αλλά και σε συμμετοχές σε ακίνητη περιουσία στην οποία εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης. Οι ορκωτοί λογιστές εντόπισαν -πέραν από το… ξεχασμένο ένα εκατομμύριο ευρώ- περί τις 800.000 ευρώ που το κυβερνητικό στέλεχος δεν είχε καταγράψει στο πόθεν έσχες τού 2011.

Για τις καταθέσεις του ο ίδιος ανέφερε ότι ήταν της μητέρας του με συνδικαιούχους εκείνον και τον αδελφό του. Τα ποσά αυτά -όπως υποστήριξε- δηλώθηκαν το 2013, ενώ το 2014 εκείνος είχε αποσυρθεί από τους λογαριασμούς. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Σταθάκης, μετά τις χθεσινές αποκαλύψεις, ανέφερε κατά λέξη ότι «ως προς τα ακίνητα δεν υπάρχει η παραμικρή παράλειψη όσων αφορά τα δικά μου. Ορισμένα αγροτικά ακίνητα της συζύγου μου, τα οποία τελούν υπό δικαστική διεκδίκηση και στα οποία η σύζυγος μου δεν συμμετέχει σε ποσοστό περισσότερο του 3%, έχουν δηλωθεί κανονικά το 2013 και 2014». Τα 38 αδήλωτα ακίνητα, στην πλειοψηφία τους, βρίσκονται στη γενέτειρά του, στα Χανιά. Σύμφωνα με τους ορκωτούς λογιστές, ο υπουργός έχει ποσοστό συμμετοχής στα ακίνητα αυτά, το οποίο ξεκινά από 3% και φτάνει, σε ορισμένες περιπτώσεις, το 66%. Μεταξύ αυτών υπάρχει αποθήκη 2.000 τ.μ. στο παλιό λιμάνι των Χανίων. Ο κ. Σταθάκης θα ελεγχθεί, επίσης, αν έχει καταβάλει για τα ακίνητα αυτά φόρο κληρονομιάς και φόρο γονικής παροχής.

Παρά τις διευκρινίσεις τού υπουργού Οικονομίας, το θέμα των μη δηλωθέντων του στο Πόθεν Εσχες προκαλεί έντονες συζητήσεις, αν και η κυβέρνηση -ατύπως, μέσω πηγών- δηλώνει ότι «δεν υπάρχει κανένα θέμα». Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως δεν τίθεται θέμα αποπομπής του κ. Σταθάκη και πως οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν με βάση τα αποτελέσματα των ερευνών.

«Ικανοποιητική η απάντηση Σταθάκη»

Αυτό δήλωσε το πρωί μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, λέγοντας συγκεκριμένα: «Έβγαλε ικανοποιητική ανακοίνωση ο ίδιος ο υπουργός. Κοιτάξτε να δείτε, οι έλεγχοι που γίνονται από την Επιτροπή του Πόθεν Εσχες και όπως ξέρετε δεν αφορούν μόνο στον κύριο Σταθάκη, αφορούν σε περίπου άλλους έντεκα των οποίων τα ονόματα δεν βγήκαν στη δημοσιότητα – και αυτό οφείλεται στο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαρρέει ονόματα – είναι και των αντιπάλων χώρων. Αλλά δεν είναι σωστό και θεσμικό. Μία Επιτροπή του Πόθεν Εσχες είναι αρμόδια και είναι και υποχρεωμένη να διερευνήσει ενδεχόμενα λάθη. Η διερεύνηση δεν ποινικοποιείται. Πρέπει να διερευνηθούν. Οι έλεγχοι συνεχίζονται. Υπήρχε θέμα για Πόθεν Εσχες, που ακούστηκε, του κυρίου Φλαμπουράρη, του κυρίου Σταθάκη και άλλων, που -επαναλαμβάνω- δεν ακούστηκαν και τα οποία η Επιτροπή έχει δώσει στους ορκωτούς ελεγκτές, ως οφείλει, να γίνει ο έλεγχος για να βγουν τα πορίσματα. Επομένως, είναι μια διαδικασία που καλώς συνεχίζεται, και όταν το πόρισμα -με το καλό- βγει, το συζητάμε, αν υπάρχει θέμα. Αλλά, ξέρετε, όταν κάποιος πάει στο δικαστήριο, δεν σημαίνει ότι είναι και ένοχος, ούτε θα έπρεπε να διασύρονται προσωπικότητες με βάση αυτό».

Από το περιβάλλον του κ. Σταθάκη, επίσης, δηλώνεται «Ουδέν σχόλιο. Ας προχωρήσουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες».

Αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τη νέα εμπλοκή στο πόθεν έσχες του κ. Σταθάκη, εξαπέλυσε σήμερα από τη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης. Οπως είπε, «η ΝΔ δέχεται ότι μέχρι το τέλος της ολοκλήρωσης της διαδικασίας υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας», ωστόσο αναρωτήθηκε «γιατί αυτό δεν το δεχόταν ο ΣΥΡΙΖΑ για τα δικά της στελέχη». Στο σημείο αυτό, θύμισε την περίπτωση Παπασταύρου -στενού συνεργάτη του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά- που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εντάξει σε προεκλογικό σποτ.

Όλα αυτά μένει να αποσαφηνιστούν από την Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής -σύμφωνα με την ενημέρωση του κ. Βαρεμένου- με όποιο μέσο χρειαστεί, ακόμα και με άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών του υπουργού Οικονομίας.

Το βέβαιο είναι ότι ποτέ στο παρελθόν δεν έχει ζητηθεί κάτι αντίστοιχο για εν ενεργεία υπουργό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...