252
Ο υπ. Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης στην είσοδο του Hilton για τη νέα διαπραγμάτευση | Intime News/ Λιακός Γιώργος

Κουαρτέτο με δύο αγκάθια

Protagon Team Protagon Team 16 Νοεμβρίου 2015, 12:05
Ο υπ. Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης στην είσοδο του Hilton για τη νέα διαπραγμάτευση
|Intime News/ Λιακός Γιώργος

Κουαρτέτο με δύο αγκάθια

Protagon Team Protagon Team 16 Νοεμβρίου 2015, 12:05

Τα κριτήρια που θα προστατεύουν τα δάνεια της μεσαίας τάξης για την πρωτη κατοικία αλλα και η διαχείριση των «κόκκινων δανείων» είναι οι δύο εκκρεμότητες που απομένουν για να ολοκληρωθεί η συμφωνία που θα ξεκλειδώσει την υποδόση των 2 δισ. ευρώ αλλά και των 10 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Η νέα μαραθώνια διαπραγμάτευση των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με το κουαρτέτο στο ξενοδοχείο Hilton κράτησε ως τις 5 π.μ. τα ξημερώματα της Δευτέρας, χωρίς να υπάρξει συμφωνία με τις δύο πλευρές να ανανεώνουν το ραντεβού τους για τις 2 μ.μ.

Για το ποσοστό δανείων που φτάνει το 58% και αφορά χορηγήσεις που κατευθύνθηκαν στη μεσαία τάξη αναζητείται πλέγμα κριτηρίων που «θα ξεσκεπάζει τους μπαταχτσήδες»

Οπως ανέφερε κορυφαίος κυβερνητικός παράγων, το 25% των δανείων τελεί υπό προστασία ακομα και με την πρόταση των θεσμών. Ουσιαστικά πρόκειτα για δάνεια χαμηλών ποσών που αφορούν φτωχοποιημένα στρώματα. Ωστοσο για το ποσοστό δανείων που φτάνει το 58% και αφορά χορηγήσεις που κατευθύνθηκαν στη μεσαία τάξη αναζητείται πλέγμα κριτηρίων που «θα ξεσκεπάζει τους μπαταχτσήδες» όπως αναφέρθηκε από κορυφαίο επίσης παράγοντα.

Σύμφωνα με πληροφοριες ένα από τα ζητήματα αναφοράς ειναι το ποσό των συνολικών χρεών που θα έχει ένας δανειολήπτης ώστε να μπορέσει να τύχει της προστασίας της πρώτης κατοικίας του από πλειστηριασμό. Την ιδία στιγμή  η κυβέρνηση και οι δανειστές φέρεται να έχουν συμφωνήσει και  για την εισαγωγή ενός πλαφόν αναφορικά με τον αριθμό των πλειστηριασμών στους οποίους θα μπορεί να προχωρά κάθε τράπεζα τον χρόνο.

Σε ,τι αφορά στα αλλα «milestones»εχει επέλθει συμφωνία όπως η διακυβέρνηση των τραπεζών, ο ρόλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

 

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...