621
|

Habemus μνημόνιο!

Protagon Team Protagon Team 11 Αυγούστου 2015, 12:38

Habemus μνημόνιο!

Protagon Team Protagon Team 11 Αυγούστου 2015, 12:38

Ταμείο αποκρατικοποιήσεων, «κόκκινα δάνεια», ενεργειακά θέματα, αποκρατικοποιήσεις. Αυτά είναι μερικά από τα σημεία αγκάθια που μέχρι πριν λίγες ώρες απασχολούσαν την ελληνική πλευρά κι αυτή των θεσμών. Ωστόσο, όλα αυτά -πλέον- ανήκουν στο παρελθόν, αφού λίγο μετά το ξημέρωμα της Τρίτης, η συμφωνία μεταξύ Αθήνας και δανειστών είναι -ουσιαστικά- γεγονός.

Ανώτερη κυβερνητική πηγή έκανε λόγο για «λευκό καπνό», στις 08:30 της Τρίτης, όταν  κι αποχώρησαν από το Χίλτον οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης. Σύμφωνα με την ίδια κυβερνητική πηγή έγιναν συμβιβασμοί στα βασικά καυτά θέματα: «Κλείδωσε η συμφωνία για ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, “κόκκινα” δάνεια και ενέργεια» ανέφερε χαρακτηριστικά. Με βάση το ρεπορτάζ, απομένουν μικρές λεπτομέρειες για να …δοθούν οριστικά τα χέρια, οι οποίες εξετάζονται αυτή την ώρα από τα μέλη των ομάδων εργασίας, τα οποία παραμένουν στο ξενοδοχείο.

Όλα τα παραπάνω, επιβεβαιώνει κι η δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου: «Είμαστε πολύ κοντά. Έμειναν μια-δύο λεπτομέρειες».

Από την πλευρά του, το Μαξίμου αναφέρει πως κανένα δημοσιονομικό μέτρο δεν πρόκειται να ληφθεί μέσα στο τρέχον έτος, ενώ οι στόχοι που συμφωνήθηκαν αναφέρονται στο 2016. Αξίζει να σημειωθεί πως από την πλευρά των δανειστών κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται, ενώ θεωρείται επίσης ενδεχόμενο να ενταχθούν οι παρεμβάσεις στις πρόωρες συντάξεις στα προαπαιτούμενα ως «αντάλλαγμα» για κάποιες άλλες παραχωρήσεις. Το πρωτογενές έλλειμμα ορίστηκε στο 0,25% για φέτος (αντί για 3% που προβλεπόταν στον προϋπολογισμό). Για το 2016 ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα είναι να φτάσει το 0,5% (αντικαθιστώντας το 4,5% για το 2016-2018), ενώ το 2017 θα πρέπει να φτάσει το 1,75% αντί για 4,5%. Το 3,5% που έπρεπε να επιτευχθεί τη διετία 2015-2016 ορίστηκε σαν στόχος για το 2018, αντί του αρχικού 4,5%.

Ποια ήταν τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης:

  • Το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και το πώς θα λειτουργήσει, καθώς οι δανειστές ζητούν ταχεία ολοκλήρωση των εκκρεμών ιδιωτικοποιήσεων και αναβάθμιση (μετεξέλιξη) του ρόλου του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη δημιουργία νέου Ταμείου και σε χαλαρό χρονοδιάγραμμα για μεγαλύτερη απόδοση από την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου.
  • Τα κόκκινα δάνεια. Οι δανειστές υποχώρησαν από την απαίτησή τους να αίρεται υπό προϋποθέσεις η προστασία της πρώτης κατοικίας για όσους έχουν υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη. Η ελληνική πλευρά δέχθηκε, όμως, να μπει ένα πλαφόν στην αξία της προστατευόμενης κατοικίας, πιθανώς στις 300.000 ευρώ. Οι πιστωτές ζητούν να προβλεφθεί η δυνατότητα πώλησης των προβληματικών δανείων σε ειδικά funds. Ωστόσο, η κυβέρνηση αρνείται αυτή την επιλογή και προτείνει ρύθμιση, «κούρεμα» ή και διαγραφή των δανείων από ειδικό Φορέα Διαχείρισης, με τις προϋποθέσεις ένταξης στον φορέα να καθορίζονται στην πορεία.
  • Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και ειδικά του φυσικού αερίου. Οι δανειστές ζητούν διαχωρισμό των δικτύων (υποδομές) από τους παρόχους, κάτι που βρίσκει αντίθετη την ελληνική πλευρά.

Αναφορικά με τα προαπαιτούμενα, στο τραπέζι βρέθηκαν:

  • Η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο σε δύο δόσεις: την 1η Οκτωβρίου 2015 και την 1η Οκτωβρίου 2016
  • Η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Η κυβέρνηση θέλει να μεταφέρει τη συζήτηση τον Οκτώβριο
  • Η αύξηση του ΦΠΑ στο 23% για τα ιδιωτικά σχολεία και τα φροντιστήρια ως αντιστάθμισμα στη μείωση του ΦΠΑ στο μοσχαρίσιο κρέας από το 23% στο 13%.
  • Η μετενέργεια, δηλαδή η παράταση ισχύος των συλλογικών συμβάσεων μετά τη λήξη τους. Η δανειστές ζητούν να μειωθεί από τους έξι μήνες που ισχύει σήμερα στους τρεις μήνες.
  • Στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις οι δανειστές ζητούν εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων και αύξηση επιτοκίου στο 5% από 3% που είναι σήμερα για χρέη άνω των 5.000 ευρώ. Τα χρέη κάτω από 5.000 ευρώ θα παραμείνουν άτοκα.
  • Αύξηση του ποσοστού της εισφοράς αλληλεγγύης στο 8% για εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ. Η εισφορά αλληλεγγύης παραμένει αμετάβλητη για εισοδήματα ως 30.000 ευρώ, αλλά ανεβαίνει στο 2% από 1,4% για εισοδήματα ώς 50.000 ευρώ, στο 4% από 2,1% για εισοδήματα ως 100.000 ευρώ, στο 6% από 2,8% για εισοδήματα ως 500.000 ευρώ και στο 8% από 2,8% για εισοδήματα από 500.000 ευρώ και πάνω.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...