337
Ο Τζουζέπε Κόντε επισκέφθηκε τον Πάπα στο Βατικανό, τη Δευτέρα | Vatican Media/Handout via REUTERS

Κόντε: Εθνικιστική έξαρση στην Ευρώπη αν δεν δράσουμε ενωμένοι για τον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2020, 14:10
Ο Τζουζέπε Κόντε επισκέφθηκε τον Πάπα στο Βατικανό, τη Δευτέρα
|Vatican Media/Handout via REUTERS

Κόντε: Εθνικιστική έξαρση στην Ευρώπη αν δεν δράσουμε ενωμένοι για τον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2020, 14:10

Αν δεν υπάρξει δυναμική αντίδραση της Ευρώπης ενωμένης στην κρίση του κορονοϊού, τότε θα υπάρξει έξαρση του εθνικισμού στην ήπειρο, προειδοποίησε ο Τζουζέπε Κόντε.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ισπανική εφημερίδα El Pais, ο ιταλός πρωθυπουργός τόνισε: «Τα εθνικιστικά ένστικτα, στην Ιταλία αλλά και σε άλλες χώρες, θα είναι πολύ δυνατά, αν η Ευρώπη δεν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Αναφέρθηκα σε ένα Σχέδιο Ευρωπαϊκής Ανάκαμψης ή σε Επανεπένδυση. Δεν έχω στο μυαλό μου μόνο έναν τρόπο, αλλά ήρθε η στιγμή να υιοθετήσουμε κοινά ευρωπαϊκά ομόλογα», προσθέτει.

«Το πρόβλημα δεν είναι πότε θα βγούμε από την ύφεση, αλλά να το πράξουμε το γρηγορότερο δυνατό. Ο χρόνος είναι το στοιχείο κλειδί», υπογράμμισε ο Κόντε και διευκρίνισε ότι δεν ζητάει από την Ευρώπη την αμοιβαιοποίηση όλου του δημόσιου χρέους της Ιταλίας, «αλλά να αντιδράσει δυναμικά για να βγουν οι χώρες από το τσουνάμι αυτό».

Τη Δευτέρα, ο Κόντε επισκέφθηκε τον Πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό, όπου συζήτησαν θέματα σχετικά με την κρίση του κορονοϊού και την καθολική εκκλησία. Την Παρασκευή, ο Πάπας είχε τελέσει μία συγκινητική δέηση μόνος του στην άδεια πλατεία του Αγίου Πέτρου για να σταματήσει η πανδημία, την οποία παρακολούθησαν 11 εκατ. τηλεθεατές στην Ιταλία.

Πριν από μερικές ημέρες, ο Κόντε είχε στείλει σαφές μήνυμα και στη γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ. «Βοήθησε, αλλιώς το ευρωπαϊκό οικοδόμημα δεν έχει λόγο ύπαρξης», είχε τονίσει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ll Sole 24 Ore.

«Η αδράνεια θα άφηνε στα παιδιά μας το τεράστιο βάρος μιας κατεστραμμένης οικονομίας», είχε πει ο Κόντε. «Θέλουμε να αρθούμε στο ύψος αυτής της πρόκλησης; Ας εγκαινιάσουμε τότε ένα μεγάλο σχέδιο, ένα European Recovery and Reinvestment Plan (Ευρωπαϊκό Σχέδιο Ανάκαμψης και Επανεπένδυσης, ανέφερε στα αγγλικά στη συνέντευξη) που να στηρίζει και να προωθεί ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικονομία».

Στη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της περασμένης Πέμπτης, «περισσότερο από μια διαφωνία, υπήρξε μια σκληρή και ειλικρινής αντιπαράθεση» του Κόντε με τη Μέρκελ, «επειδή βιώνουμε μια κρίση η οποία προκαλεί μεγάλο αριθμό θυμάτων μεταξύ των συμπολιτών μας και αποτελεί την αιτία μιας σοβαρής οικονομικής κάμψης».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...