265
Η 46χρονη οικονομική διευθύντρια της Huawei και κόρη του ιδρυτή της Huawei | Reuters

Υπόθεση Huawei: Η Κίνα προειδοποιεί τον Καναδά με «συνέπειες»

Protagon Team Protagon Team 9 Δεκεμβρίου 2018, 11:25
Η 46χρονη οικονομική διευθύντρια της Huawei και κόρη του ιδρυτή της Huawei
|Reuters

Υπόθεση Huawei: Η Κίνα προειδοποιεί τον Καναδά με «συνέπειες»

Protagon Team Protagon Team 9 Δεκεμβρίου 2018, 11:25

Τεταμένο κλίμα στις σινοκαναδικές σχέσεις δημιουργεί η υπόθεση της σύλληψης, στο Βανκούβερ, της Μενγκ Γουανζού, οικονομικής διευθύντριας της Huawei και κόρης του ιδρυτή της εταιρείας.

Υψώνοντας επικίνδυνα τους τόνους, η Κίνα ζήτησε το Σάββατο από τον Καναδά την άμεση απελευθέρωση της οικονομικής διευθύντριας της Huawei, προειδοποιώντας ότι «σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες».

Η Μενγκ Γουανζού συνελήφθη στον Καναδά την 1η Δεκεμβρίου και αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο απέλασής της στις Ηνωμένες Πολιτείες, που υποστηρίζουν πως απέκρυψε τις σχέσεις της εταιρείας της με μια επιχείρηση που προσπάθησε να πουλήσει εξοπλισμό στο Ιράν, παρά το καθεστώς των κυρώσεων που του έχει επιβληθεί.

Σε ανακοίνωσή του το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε πως ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Λι Γιουτσένγκ απηύθυνε την προειδοποίηση να αφεθεί ελεύθερη η Μενγκ στον καναδό πρεσβευτή στο Πεκίνο τον οποίο κάλεσε για να του υποβάλει «ισχυρή διαμαρτυρία».

«Η σύλληψη της Μενγκ από τον Καναδά έπειτα από αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών, στη διάρκεια μετεπιβίβασης στο αεροδρόμιο του Βανκούβερ συνιστά σοβαρή παραβίαση των νόμιμων δικαιωμάτων της», ανέφερε ο Λι, προσθέτοντας ότι η ενέργεια αυτή «αγνόησε τον νόμο, ήταν παράλογη και εκ της φύσεώς της εξαιρετικά αποκρουστική».

«Η Κίνα καλεί έντονα την καναδική πλευρά να απελευθερώσει αμέσως το κρατούμενο άτομο και να προστατεύσει ένθερμα τα νόμιμα δικαιώματά του, διαφορετικά ο Καναδάς πρέπει να αποδεχθεί την πλήρη ευθύνη για τις σοβαρές συνέπειες που θα προκληθούν», καταλήγει η ανακοίνωση. 

Αν τελικά η Μενγκ απελαθεί στις ΗΠΑ – μια απόφαση που θα ληφθεί την Δευτέρα το πρωί – θα αντιμετωπίσει κατηγορίες περί συνωμοσίας για την εξαπάτηση πολλών χρηματοπιστωτικών οργανισμών, ανέφερε χθες καναδικό δικαστήριο, και κινδυνεύει να της επιβληθεί ανώτατη ποινή κάθειρξης 30 ετών για κάθε κατηγορία.