366
| youtube.com

Η Κομισιόν απέρριψε την προσφυγή των ιδιοκτητών τηλεοπτικών σταθμών

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουνίου 2016, 22:19

Η Κομισιόν απέρριψε την προσφυγή των ιδιοκτητών τηλεοπτικών σταθμών

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουνίου 2016, 22:19

Απέρριψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την προσφυγή της Ενωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) για παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Η Κομισιόν απέρριψε το επιχείρημα της ΕΙΤΗΣΕΕ για παράβαση, λόγω της παράκαμψης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης στη διαδικασία αδειοδότησης των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας και γενικού περιεχομένου. Οι εξηγήσεις που έδωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς στις Βρυξέλλες έγιναν δεκτές.

Η Κομισιόν, πάντως, εξέφρασε προβληματισμό σχετικά με τις διατάξεις που υποχρεώνουν την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) να αναφέρεται στον αρμόδιο υπουργό και ζητά την ανεξαρτησία της ρυθμιστικής αρχής.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, τόνισε ότι η πώληση των τηλεοπτικών αδειών στην Ελλάδα αποτελεί μνημονιακό προαπαιτούμενο και έχει ως στόχο δημοσιονομικά έσοδα. Ο κ. Σχοινάς υπογράμμισε ότι ο διαγωνισμός πρέπει να γίνει με βάση το κοινοτικό δίκαιο, παρατήρησε όμως ότι αποκλειστική αρμοδιότητα για την διαδικασία του έχει η ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον κ. Σχοινά, ο διαγωνισμός δεν έχει προκηρυχθεί ακόμη, ούτε έγινε συζήτηση μεταξύ της Αθήνας και των Θεσμών. Ωστόσο, όπως είπε, αρμόδιο για να καθορίσει τη διαδικασία πώλησης των αδειών είναι το κράτος μέλος, στην προκειμένη περίπτωση η Ελλάδα, δεδομένου ότι η ΕΕ δεν έχει κοινή πολιτική στον εν λόγω τομέα.

Υπενθυμίζεται ότι στις 4 Ιουλίου λήγει η προθεσμία υποβολής των φακέλων για τις υποψηφιότητες και ως τις αρχές Αυγούστου αναμένεται  ο οριστικός κατάλογος των συμμετεχόντων, ενώ τον έλεγχο των φακέλων έχει αναλάβει εταιρεία Ορκωτών Ελεγκτών που επιλέχθηκε με διαγωνισμό.

Για την ίδια ημέρα ορίστηκε η συζήτηση για τη χορήγηση των αδειών στην Ολομέλεια του ΣτΕ.

Θα συζητηθούν οι αιτήσεις ακυρώσεως των μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών της χώρας κατά των κανονιστικών πράξεων του διαγωνισμού .

Σημειώνεται ότι η συζήτηση συμπίπτει με τη λήξη προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων για τις τηλεοπτικές άδειες και αυτό παρότι ένας εκ των συνηγόρων των τηλεοπτικών σταθμών είχε αποστείλει επιστολή στον κ.  Παππά για επίσπευση εκδικάσεως.

Στις 17 Ιουνίου άλλωστε είναι ορισμένη η συζήτηση για την αίτηση αναστολής του Mega Channel για το ζήτημα των αδειών.

Ο σταθμός ζητά να «παγώσουν» προσωρινά οι επίμαχες αποφάσεις του υπουργού Επικρατείας, ενώ στρέφεται κατά του νόμου 4339/2015 για την αδειοδότηση της επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρωεκπομπής, αλλά και όλων των άλλων προγενέστερων και μεταγενέστερων υπουργικών αποφάσεων σχετικών με το ζήτημα της χορήγησης των τεσσάρων αδειών.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...