867
Από τη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών για το θέμα της ΑΟΖ | Τwitter/@NikosDendias

Koινή προειδοποίηση Καΐρου – Αθήνας για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας – Τι θα γίνει με την ΑΟΖ

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουνίου 2020, 11:13
Από τη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών για το θέμα της ΑΟΖ
|Τwitter/@NikosDendias

Koινή προειδοποίηση Καΐρου – Αθήνας για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας – Τι θα γίνει με την ΑΟΖ

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουνίου 2020, 11:13

Σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία έστειλαν στις δηλώσεις μετά τη συνάντησή τους στο Κάιρο οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδος και Αιγύπτου, Νίκος Δένδιας και Σάμεχ Σούκρι, τονίζοντας την ανάγκη όλες οι πλευρές στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου να σεβαστούν και να εφαρμόσουν τις αρχές και όσα προβλέπει το διεθνές δίκαιο.

Παράλληλα, αμφότεροι οι υπουργοί προειδοποίησαν για τους κινδύνους από προκλητικές παράνομες ενέργειες που θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν ένταση στην περιοχή, σε μια έμμεση αλλά σαφή αναφορά σε όσα επιχειρεί να κάνει η Αγκυρα στη ΝΑ Μεσόγειο στη βάση του ανυπόστατου τουρκολιβυκού μνημονίου.

Οσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για τον προσδιορισμό της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου, Δένδιας και Σούκρι «συζήτησαν πολλά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της θαλάσσιας οριοθέτησης μεταξύ των δύο χωρών»,  όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην επίσημη δήλωση του αιγύπτιου υπουργού Εξωτερικών.

«Πραγματοποιήθηκε ο 12ος γύρος τεχνικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών για την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου, Αχμεντ Χάφεζ, προσθέτοντας ότι συνεχίζονται οι εργασίες μεταξύ των δύο πλευρών, με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας για το θέμα προς το συμφέρον και των δύο χωρών.

Στο ρεπορτάζ της, η «Αλ Αχράμ» επισημαίνει ότι στις 9 Ιουνίου η Ελλάδα και η Ιταλία υπέγραψαν συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα, με τη δημιουργία μιας αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μεταξύ των δύο χωρών και την επίλυση μακροχρόνιων ζητημάτων σχετικά με τα αλιευτικά δικαιώματα στο Ιόνιο Πέλαγος. Και προσθέτει ότι η πρόσφατα υπογεγραμμένη συμφωνία φωτίζει μια πιθανή ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία και το πώς οι δύο χώρες θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την υπογραφή μεταγενέστερης συμφωνίας για μια αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ).

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν, επίσης, γενικά και περιφερειακά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων του λιβυκού και του παλαιστινιακού ζητήματος, ανέφερε το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών.

Επιπλέον, ο Σάμεχ Σούκρι συζήτησε με τον έλληνα ομόλογό του τις τελευταίες εξελίξεις στο Μεγάλο Αιθιοπικό Φράγμα, επισημαίνοντας την επιδεινούμενη κατάσταση στην οποία έχουν φτάσει οι τριμερείς διαπραγματεύσεις λόγω της «αιθιοπικής αδιαλλαξίας», παρά τη σοβαρότητα που επέδειξε το Κάιρο για να φτάσει σε μία «δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία» που να λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα της Αιγύπτου, του Σουδάν και της Αιθιοπίας.

Σύμφωνα με το αιγυπτιακό ΥΠΕΞ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις ιστορικές σχέσεις φιλίας που πάντα ένωναν την Αίγυπτο και την Ελλάδα, τονίζοντας την επιθυμία της Ελλάδας να συνεχίσει να εργάζεται για την προώθηση της συνεργασίας των δύο χωρών σε όλους τους τομείς. Παράλληλα, ο κ. Δένδιας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη Διακήρυξη του Καΐρου της Ελλάδας για τη Λιβύη.

Με τη σειρά του ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού ΥπΕξ, Αχμεντ Χάφεζ δήλωσε ότι ο υπουργός Σάμεχ Σούκρι αναφέρθηκε στο εξαιρετικό επίπεδο σχέσεων συνεργασίας μεταξύ Καΐρου και Αθηνών, αλλά και στην τριμερή συνεργασία με την Κύπρο.

Οπως ανέφερε, κατά τη συνάντηση με τον Νίκο Δένδια, ο αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών τόνισε την ανάγκη να διατηρηθεί η δυναμική στις σχέσεις μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας τα τελευταία χρόνια, ειδικά όσον αφορά την οικονομική συνεργασία.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Σούκρι κάλεσε τον έλληνα ομόλογό του να παροτρύνει τις ελληνικές εταιρείες να αυξήσουν τις επενδύσεις τους στην Αίγυπτο, ώστε να επωφεληθούν από τις πολλά υποσχόμενες ευκαιρίες σε διάφορους τομείς και να ενισχύσουν τις εμπορικές ανταλλαγές που να αντικατοπτρίζουν και το επίπεδο των εξαιρετικών πολιτικών σχέσεων.

Ειδική αναφορά έγινε επίσης, στην ενίσχυση της τουριστικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ενώ στην ατζέντα της συνάντησης βρέθηκαν και οι τρόποι αποτροπής της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Λιβυκό και Φόρουμ Ανατολικής Μεσογείου στη συνάντηση με Σίσι

Στις ανακοινώσεις της Αιγυπτιακής Προεδρίας, γίνεται τέλος αναφορά τόσο στο Λιβυκό, όσο και στο Φόρουμ της Ανατολικής Μεσογείου για το Φυσικό Αέριο.

Υποδεχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο του Καΐρου τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, σημειώνεται στην ανακοίνωση της Αιγυπτιακής Προεδρίας, ο πρόεδρος Αμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι εξέφρασε την επιθυμία του για ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας

Επί τάπητος στη συνάντηση Σίσι – Δένδια τέθηκε, όπως ήταν επόμενο, και το θέμα της Λιβύης,  κάτι που επιβεβαίωσε και η Αιγυπτιακή Προεδρία.

Ο εκπρόσωπος της αιγυπτιακής Προεδρίας, πρέσβης Μπάσαμ Ράντι, δήλωσε ότι ο πρόεδρος Αλ Σίσι τόνισε τις στρατηγικές σχέσεις των δύο χωρών.

Οπως παράλληλα αναφέρει και η «Αλ Αχράμ», «ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την εκτίμηση της χώρας του για τους ισχυρούς δεσμούς της με την Αίγυπτο, που αντιπροσωπεύουν ένα μοντέλο εποικοδομητικής συνεργασίας μεταξύ των μεσογειακών χωρών, είτε σε διμερές επίπεδο είτε στο πλαίσιο του τριμερούς μηχανισμού συνεργασίας μεταξύ Αιγύπτου, Ελλάδας και Κύπρου, καθώς και το Φόρουμ της Ανατολικής Μεσογείου για το Φυσικό Αέριο, στα μέλη του οποίου περιλαμβάνονται η Αίγυπτος, η Κύπρος, η Ελλάδα, η Ιταλία, το Ισραήλ, η Ιορδανία και η Παλαιστίνη». Το Φόρουμ, σημειώνεται, ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2019 για να «δημιουργήσει μια περιφερειακή αγορά φυσικού αερίου, να βελτιστοποιήσει την ανάπτυξη πόρων, να μειώσει το κόστος των υποδομών, να προσφέρει ανταγωνιστικές τιμές και να βελτιώσει τους εμπορικούς δεσμούς», όπως είχε τότε αναφέρει το υπουργείο Πετρελαίου της Αιγύπτου.

«Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επανέλαβε την υποστήριξη της χώρας του για την πρωτοβουλία της «Διακήρυξης του Καΐρου», που αντιπροσωπεύει ένα μήνυμα ειρήνης και σταθερότητας όχι μόνο για τη Λιβύη αλλά και για ολόκληρη την περιοχή», δήλωσε επίσης ο προεδρικός εκπρόσωπος Μπάσαμ Ράντι και η οποία πρωτοβουλία ανακοινώθηκε από κοινού στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα στις 6 Ιουνίου από τον Πρόεδρο Αλ Σίσι, τον διοικητή του Εθνικού Στρατού της Λιβύης Χαλίφα Χαφτάρ, και τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Λιβύης Αγκίλα Σάλεχ για την επίλυση της κρίσης της Λιβύης και τον τερματισμό της ένοπλης σύγκρουσης στην αραβική χώρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...