474
Εικόνα από τις έρευνες της γερμανικής αστυνομίας στον τόπο του εγκλήματος, τον Αύγουστο του 2019 | EPA

Ενταση μεταξύ Γερμανίας – Ρωσίας για τη δολοφονία Τσετσένου στο Βερολίνο

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουνίου 2020, 10:09
Εικόνα από τις έρευνες της γερμανικής αστυνομίας στον τόπο του εγκλήματος, τον Αύγουστο του 2019
|EPA

Ενταση μεταξύ Γερμανίας – Ρωσίας για τη δολοφονία Τσετσένου στο Βερολίνο

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουνίου 2020, 10:09

Απειλεί με αντίποινα η Μόσχα τη Γερμανία, επειδή γερμανοί εισαγγελείς απήγγειλαν κατηγορίες κατά ενός Ρώσου για τη δολοφονία ενός Τσετσένου στο Βερολίνο, το περσινό καλοκαίρι.

Ο Τορνίκε Κ. δολοφονήθηκε στις 23 Αυγούστου του 2019 σε πάρκο του Βερολίνου. Το επίθετό του δεν έχει δημοσιοποιηθεί λόγω της γερμανικής νομοθεσίας.

Ηταν γεωργιανός πολίτης και είχε πολεμήσει εναντίον των Ρώσων στην Τσετσενία. Είχε γλιτώσει από πολλαπλές απόπειρες δολοφονίας εναντίον του και συνέχιζε να δέχεται απειλές για τη ζωή του αφού έφυγε στη Γερμανία, το 2016.

Την Πέμπτη, ομοσπονδιακοί εισαγγελείς απήγγειλαν κατηγορίες για τη δολοφονία και παράβαση του νόμου περί οπλοφορίας και οπλοκατοχής εναντίον ενός ρώσου πολίτη, με το όνομα Βαντίμ Κ. ή Βαντίμ Σ. (δεν δόθηκε στη δημοσιότητα το επίθετό του).

«Πίσω από την κατ’ εντολή δολοφονία, υπήρχαν εχθρικές σχέσεις του θύματος με το ρωσικό κράτος, με τις κυβερνήσεις των αυτόνομων δημοκρατιών της Τσετσενίας και Ινγκουσετίας, καθώς και με τη φιλορωσική κυβέρνηση της Γεωργίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας.

Οι κατήγοροι ανέφεραν ότι πέρυσι, πριν από τον Ιούλιο, οι ρωσικές κρατικές υπηρεσίες τού ανέθεσαν τη δολοφονία του Τσετσένου.

Ο κατηγορούμενος αποδέχθηκε την αποστολή είτε με οικονομικά ανταλλάγματα ή λόγω ιδεολογίας.

Σύμφωνα με τις αρχές, ο δολοφόνος πυροβόλησε δύο φορές το θύμα. Λίγο αργότερα, ο κατηγορούμενος συνελήφθη κοντά στο σημείο του εγκλήματος και βρίσκεται από τότε στη φυλακή.

Ο κατηγορούμενος έφτασε στο Βερολίνο από τη Μόσχα, μέσω Παρισιού και Βαρσοβίας.

Λόγω της υπόθεσης αυτής, αλλά και των κατηγοριών περί ρωσικής ανάμειξης στην ηλεκτρονική παραβίαση του γερμανικού κοινοβουλίου το 2015, οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι τεταμένες τους τελευταίους μήνες.

Ο ρώσος πρέσβης στο Βερολίνο εκλήθη στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών για να του κοινοποιηθεί η θέση της γερμανικής κυβέρνησης σε σχέση με τη δολοφονία, δήλωσε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, από την Βιέννη, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

«Σήμερα καλέσαμε τον ρώσο πρέσβη για συνομιλίες στο υπουργείο Εξωτερικών, ώστε να εκθέσουμε κατηγορηματικά στη ρωσική πλευρά τη θέση μας. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση διατηρεί το δικαίωμα για περαιτέρω μέτρα στην περίπτωση αυτή», δήλωσε ο Μάας.

«Σε ό,τι αφορά την δολοφονία στο Τιργκάρτεν, πρόκειται για μια εξαιρετικά επιβαρυντική υπόθεση. Κατά την άποψη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, η υπόθεση πρέπει να διερευνηθεί πλήρως και οι θεσμοί της Δικαιοσύνης και τα δικαστήρια αποφάσισαν μέσω της ετυμηγορίας τους. Αυτό συμβαίνει αυτή τη στιγμή και είναι κάτι που το επικροτούμε. Οσον αφορά τις υπόνοιες για την επιρροή της ρωσικής κυβέρνησης, η οποία επιβεβαιώθηκε από τον γενικό εισαγγελέα, ήδη είχαμε αντιδράσει από τότε που μόλις άρχισε η έρευνα της δολοφονίας στο Τιργκάρτεν, και λόγω του ότι δεν υπήρξε επαρκής συνεργασία με τη ρωσική κυβέρνηση, είχαμε απελάσει σε σχέση με αυτό δύο συνεργάτες της ρωσικής πρεσβείας», δήλωσε ο Μάας.

Ο ρώσος πρεσβευτής, Σεργκέι Νετσάγιεφ, καθώς και ο εκπρόσωπος του Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσαν ότι οι κατηγορίες των Γερμανών είναι αβάσιμες και ανυπόστατες.

Το θύμα, τσετσένος στρατιωτικός διοικητής, είχε πολεμήσει στον δεύτερο πόλεμο της Τσετσενίας, το 2000-2004. Οι ρωσικές αρχές νωρίτερα είχαν εκδώσει ένταλμα σύλληψης εναντίον του, καθώς τον κατηγορούσαν για τρομοκρατική δραστηριότητα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...