679
Ο Πλάθιντο Ντομίνγκο σε περσινή φωτογραφία | REUTERS

Κλείνουν την πόρτα στον Πλάθιντο Ντομίνγκο αμερικανικές όπερες

Protagon Team Protagon Team 14 Αυγούστου 2019, 13:51
Ο Πλάθιντο Ντομίνγκο σε περσινή φωτογραφία
|REUTERS

Κλείνουν την πόρτα στον Πλάθιντο Ντομίνγκο αμερικανικές όπερες

Protagon Team Protagon Team 14 Αυγούστου 2019, 13:51

Τέσσερις αμερικανικές όπερες και ορχήστρες ακύρωσαν εμφανίσεις του Πλάθιντο Ντομίνγκο μετά τις κατηγορίες σε βάρος του για σεξουαλική παρενόχληση εννέα γυναικών, που έφερε στη δημοσιότητα το Associated Press.

Η όπερα του Λος Αντζελες, γενικός διευθυντής της οποίας είναι ο διάσημος τενόρος Πλάθιντο Ντομίνγκο, γνωστοποίησε σήμερα ότι θα «αναθέσει σε δικηγόρο να ερευνήσει τις ανησυχητικές κατηγορίες» σε βάρος του διάσημου μουσικού.

«Ο Πλάθιντο Ντομίνγκο υπήρξε μία δυναμική δημιουργική δύναμη στη ζωή της όπερας του Λος Αντζελες εδώ και τρεις δεκαετίες. Πιστεύουμε ότι οι εργαζόμενοι και οι καλλιτέχνες πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό και να νιώθουν ασφαλείς στο εργασιακό περιβάλλον τους», επισημαίνεται στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε η όπερα, μετά τη δημοσίευση έρευνας του πρακτορείου ειδήσεων Associated Press, όπου καταγράφονται με λεπτομέρειες οι κατηγορίες σε βάρος του Ντομίνγκο.

Από την πλευρά του, ο σπουδαίος μουσικός διαβεβαίωσε πως πάντα πίστευε ότι η αλληλεπίδραση που είχε με τις γυναίκες ήταν «ευπρόσδεκτη και συναινετική».

Στην έρευνα που δημοσίευσε χθες το Associated Press, εννέα γυναίκες -οκτώ τραγουδίστριες και μία χορεύτρια, εκ των οποίων μονάχα η μία θέλησε να δημοσιοποιηθεί το όνομά της- κατήγγειλαν ότι υπήρξαν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης από τον ισπανό τενόρο, που θεωρείται ο μεγαλύτερος εν ζωή σταρ της λυρικής σκηνής. Τα περιστατικά συνέβησαν σε όπερες και οργανισμούς, όπου ο Ντομίνγκο κατείχε υψηλές θέσεις.

«Οι κατηγορίες αυτών των προσώπων που τοποθετούνται σε ορισμένες περιπτώσεις 30 χρόνια πριν, είναι πραγματικά ανησυχητικές και όπως παρουσιάζονται, ανακριβείς», υπογράμμισε ο 78χρονος τενόρος, που είναι μαέστρος και γενικός διευθυντής της όπερας του Λος Αντζελες, σε δελτίο Τύπου, που έστειλε ο μάνατζέρ του.

«Είναι, εντούτοις, οδυνηρό να ακούω ότι ίσως προβλημάτισα κάποια ή την έβαλα σε άβολη θέση, ακόμα και αν τα γεγονότα συνέβησαν πριν από πολύ καιρό και ενάντια στις προθέσεις μου» συνεχίζει ο Ντομίνγκο, που είναι παντρεμένος εδώ και καιρό.

«Πίστευα ότι όλες οι αλληλεπιδράσεις και οι σχέσεις μου ήταν πάντα ευπρόσδεκτες και συναινετικές. Οι άνθρωποι που με γνωρίζουν και που έχουν συνεργαστεί με εμένα γνωρίζουν ότι δεν είμαι κάποιος που εσκεμμένα θα πλήγωνε, θα πρόσβαλε ή θα προκαλούσε αμηχανία σε κάποια».

Οι εννέα γυναίκες, που αναφέρονται στην έρευνα του Associated Press, κατηγορούν τον Ντομίνγκο ότι τις παρενόχλησε σε μια περίοδο 30 ετών, από τα τέλη της δεκαετίας του 1980.

Μία καταγγέλλει ότι έβαλε το χέρι του κάτω από το φουστάνι της και άλλες τρεις ότι τις ανάγκασε να τον φιλήσουν.

Οι επτά από αυτές λένε ότι η καριέρα τους επλήγη όταν τον απέρριψαν, ότι δεν μπορούσαν να ξανασυνεργαστούν ποτέ μαζί του. Ηταν όλες νέες και στην αρχή της καριέρας τους.

Δεν είναι όμως, μόνο αυτές οι καταγγελίες. Στο δημοσίευμα αναφέρονται άλλες έξι γυναίκες, που καταγγέλουν ότι ο τενόρος τις έκανε να νιώσουν άβολα με τις προτάσεις σεξουαλικού περιεχομένου, ενώ δεκάδες άλλοι στον χώρο της όπερας υποστηρίζουν ότι ήταν μάρτυρες σε περιπτώσεις όπου ο Ντομίνγκο έκανε ανήθικες προτάσεις σε νεαρές γυναίκες.

Εκτός από την όπερα του Λος Αντζελες, αντέδρασαν στην είδηση και η Ορχήστρα της Φιλαδέλφεια, που ακύρωσε πρόσκληση στον τενόρο να εμφανιστεί στην έναρξη της νέας σεζόν, στις 18 Σεπτεμβρίου, αλλά και η όπερα του Σαν Φρανσίσκο, που ακύρωσε εμφάνισή του προγραμματισμένη για τον Οκτώβριο.

Σε ανακοίνωσή της η Ορχήστρα της Φιλαδέλφεια, σημείωσε ότι, «αποστολή της είναι να προσφέρει ένα ασφαλές, σεβαστό και σωστό περιβάλλον» στους εργαζόμενους.

Η όπερα του Σαν Φρανσίσκο ανακοίνωσε ότι «παρόλο που οι κατηγορίες δεν αφορούν περιστατικά που συνέβησαν εδώ, είμαστε αφοσιωμένοι κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης και υποχρεώνουμε όλα τα μέλη μας να συμμορφωθούν με τα υψηλότερα στάνταρ επαγγελματικής συμπεριφοράς».

Ο Ντομίνγκο θα τραγουδούσε σε συναυλία της όπερας για τον εορτασμό των 50 χρόνων συνεργασίας των δύο πλευρών. Ο οργανισμός την διαφήμιζε ως «μία σπέσιαλ εμφάνιση για μία μόνο βραδιά, με έναν από τους πιο επιδραστικούς τραγουδιστές στην ιστορία της όπερας».

Αντίδραση υπήρξε και από την όπερα της Ουάσινγκτον, όπου ο Ντομίνγκο κατείχε διευθυντική θέση για 15 χρόνια. Σε ανακοίνωσή της, τόνισε ότι έχει μηδενική ανοχή σε οποιουδήποτε είδους παρενόχληση.

Αρκετές από τις καταγγελίες γυναικών αφορούσαν περιστατικά που συνέβησαν στην όπερα της Ουάσινγκτον και πολλοί δήλωσαν ότι η συμπεριφορά του ήταν γνωστή στους κόλπους της.

Εκπρόσωπος της όπερας όμως, αρνήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση του AP αν οι υπεύθυνοι γνώριζαν για τη συμπεριφορά του τενόρου ή αν είχαν ακούσει κάποιο παράπονο για αυτόν.

Δείτε το ρεπορτάζ του Associated Press:

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...