691
H Κλαρίσα Γουόρντ καλύπτει τον πόλεμο στην Ουκρανία όχι μόνον ως δημοσιογράφος, αλλά και ως έγκυος - μέλλουσα μητέρα | CreativeProtagon/CNN

Επάγγελμα πολεμική ανταποκρίτρια… πέντε μηνών έγκυος

Protagon Team Protagon Team 13 Ιανουαρίου 2023, 13:28
H Κλαρίσα Γουόρντ καλύπτει τον πόλεμο στην Ουκρανία όχι μόνον ως δημοσιογράφος, αλλά και ως έγκυος - μέλλουσα μητέρα
|CreativeProtagon/CNN

Επάγγελμα πολεμική ανταποκρίτρια… πέντε μηνών έγκυος

Protagon Team Protagon Team 13 Ιανουαρίου 2023, 13:28

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο εβδομάδων του 2022 της έκλεψαν το κινητό, μάλωσε δύο φορές με τη μητέρα της και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς αποκοιμήθηκε πριν τα μεσάνυχτα. Ωστόσο, λίγες ημέρες μετά την έλευση του νέου έτους, η Κλαρίσα Γουόρντ βρέθηκε εκ νέου στην πρώτη γραμμή – του πολέμου που μαίνεται στην Ουκρανία, αλλά και της διεθνούς επικαιρότητας.

Η 42χρονη επικεφαλής των ξένων ανταποκριτών του CNN αποφάσισε να επιστρέψει στο μέτωπο, ούτως ώστε να συνεχίσει να καλύπτει τον πόλεμο, από το Χάρκοβο αυτή τη φορά, όπου ετοιμάζει ένα ειδικό αφιέρωμα ενόψει της πρώτης, μαύρης επετείου (την 24η Φεβρουαρίου) της ρωσικής εισβολής. Υπάρχει όμως ένα ευαίσθητο ζήτημα: η Κλαρίσα Γουόρντ είναι πέντε μηνών έγκυος. Γι’ αυτό και κατέληξε στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.

Μια φωτογραφία της με φουσκωμένη κοιλιά μέσα στα ερείπια, που διαδόθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις. Σε ανταπόκρισή του από τη Νέα Υόρκη ο Μάσιμο Μπαζίλε της ιταλικής La Repubblica γράφει πως κάποιοι την κατηγορούν ότι δεν σκέφτεται το μωρό της, ενώ άλλοι επιδοκιμάζουν την απόφασή της, κάνοντας λόγο για πραγματική, ουσιαστική δημοσιογραφία, δεδομένου ότι η Κλαρίσα Γουόρντ θα καλύπτει πλέον έναν πόλεμο, όχι μόνο ως δημοσιογράφος, αλλά και ως έγκυος γυναίκα – μέλλουσα μητέρα.

Aνταπόκριση από Ουκρανία εν μέσω ρωσικών βομβαρδισμών

Μιλώντας στο περιοδικό People, η αμερικανίδα ανταποκρίτρια σημείωσε καταρχάς ότι, σε αντίθεση με πέρυσι, που κατά τους πρώτους μήνες του πολέμου όργωσε με το συνεργείο της της εμπόλεμη Ουκρανία, εφέτος θα βρίσκεται πάντα σε απόσταση ασφαλείας από την πρώτη γραμμή και ότι, σε κάθε περίπτωση, γνωρίζει πώς να αντιδράσει και κυρίως πού να απευθυνθεί και να καταφύγει σε περίπτωση ανάγκης.

Ωστόσο, μόνον εκείνη, ούσα ταυτόχρονα ανταποκρίτρια (εδώ και πολλά χρόνια) και μέλλουσα μητέρα (για τρίτη φορά), μπορεί να κρίνει και να αποφασίσει τι είναι σωστό και τι λάθος. Πέντε μηνών έγκυος ήταν και η Λίνσεϊ Αντάριο, η βραβευμένη με Πούλιτζερ φωτορεπόρτερ των New York Times, όταν απαθανάτιζε με τον φακό της σκελετωμένα παιδιά στο Κέρας της Αφρικής. Τότε είχε αισθανθεί για πρώτη φορά, όπως αποκάλυψε η ίδια, το μωρό μέσα στην κοιλιά της να κλοτσάει.

H Γουόρντ στην εμπόλεμη Ουκρανία πριν μείνει έγκυος (Clarissa Ward/Twitter)

Τις ερχόμενες εβδομάδες η Κλαρίσα Γουόρντ θα μπορέσει πιθανόν να αφηγηθεί μια παρόμοια ιστορία από το μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία. Οσον αφορά το παρελθόν και το εξαιρετικό βιογραφικό της, γεννήθηκε στη Βρετανία από βρετανό πατέρα και αμερικανίδα μητέρα. Μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη, σπούδασε στο Γέιλ, ενώ ως ξένη ανταποκρίτρια έχει καλύψει τη σύλληψη του Σαντάμ Χουσεΐν, το τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό, τον θάνατο του Γιάσερ Αραφάτ, αλλά και την κοίμηση του πάπα Ιωάννη Παύλου Β΄.

Τον Αύγουστο του 2021 μετέβη στην Καμπούλ, όπου, φορώντας και εκείνη χιτζάμπ, αφηγήθηκε πώς επρόκειτο να αλλάξει η ζωή των γυναικών στη χώρα μετά την αποχώρηση των Αμερικανών. Τότε δεν είχε διστάσει, περικυκλωμένη από μια ομάδα Ταλιμπάν, να ρωτήσει έναν από αυτούς γιατί οι γυναίκες πρέπει να καλύπτουν το πρόσωπό τους.

Μιλάει γαλλικά, ιταλικά, ρωσικά, αραβικά, ισπανικά και λίγα κινεζικά. Είναι παντρεμένη με τον Φίλιπ φον Μπέρνστορφ, έναν γερμανό κόμη και διαχειριστή επενδύσεων, και έχει ήδη δύο παιδιά ηλικίας δύο και τεσσάρων ετών.

Mε χιτζάμπ στους δρόμους της Καμπούλ, όπου πήρε συνέντευξη από Ταλιμπάν (Clarissa Ward/Twitter)

Οταν ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία η Κλαρίσα Γουόρντ βρισκόταν ήδη εκεί και παρέμεινε για περίπου τρεις μήνες. Κατά τη διάρκεια μιας απευθείας σύνδεσης δεν δίστασε να εγκαταλείψει τη θέση της για να βοηθήσει μια ηλικιωμένη γυναίκα με δυο σακούλες στα χέρια, να διασχίσει έναν σωρό από χαλάσματα, ενώ το συνεργείο της, με εκείνη να προπορεύεται, ήταν ένα από τα πρώτα που κάλυψαν την προέλαση των ρωσικών δυνάμεων και το δράμα των προσφύγων.

«Δεν έχω τάση για εμετό, η κοιλιά μου δεν έχει φουσκώσει ακόμα πολύ και δεν είμαι πρησμένη, όπως μου συνέβη στο παρελθόν μετά τον έκτο μήνα», ανέφερε σχετικά με την εγκυμοσύνη της. Σημείωσε επίσης πως «αυτό το ταξίδι θα μου θυμίζει την εμπειρία που βιώνουν καθημερινά χιλιάδες γυναίκες της Ουκρανίας» που κυοφορούν, ευελπιστώντας να μη φέρουν τα παιδιά τους στον κόσμο υπό τα πυρά του Πούτιν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...