524
Απογοήτευση και άγχος παντού | REUTERS/China Daily

«Σφαγή» στο κινεζικό χρηματιστήριο

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2016, 17:03
Απογοήτευση και άγχος παντού
|REUTERS/China Daily

«Σφαγή» στο κινεζικό χρηματιστήριο

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2016, 17:03

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος «θανάτου». Κάπως έτσι διαμορφώνεται η κατάσταση στην άλλη άκρη του κόσμου και στις αγορές, με την οικονομία της Κίνας να συνεχίζει να αναπτύσσεται μεν, αλλά να… αγκομαχάει δε.

Η πορεία του Γενικού Δείκτη στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στις αγορές. Η πτώση ξεπέρασε το 6% και άγγιξε το 7% (το απόγευμα της Τρίτης, τοπική ώρα), με τη διήμερη… σφαγή να συνεχίζεται. Από το πρωί της Δευτέρας έχει αρχίσει η κατηφόρα κι αυτή δεν δείχνει να μετριάζεται ούτε στο ελάχιστο, παρά την «ανάσα» από πλευράς κεντρικής τράπεζας. Το Πεκίνο έριξε στην αγορά 440 δισεκατομμύρια γουάν, σχεδόν 67 δισεκατομμύρια δολάρια δηλαδή. Κι αυτά πήγαν, σχεδόν, εντελώς χαμένα.

Το χρηματιστήριο της Σαγκάης βρίσκεται, πλέον, στις 2.749,79 μονάδες, σημείο το οποίο είναι το χαμηλότερο εδώ και πάνω από έναν χρόνο. Για την ακρίβεια, είναι το χαμηλότερο σημείο εδώ και 13 μήνες, κάτι που ανάγκασε το Πεκίνο να μειώσει ακόμη περισσότερο τα όρια στα capital controls, ώστε να περιορίσει όσο μπορεί τη μαζική εκροή κεφαλαίων. Και, πλέον, η Κίνα εναποθέτει τις ελπίδες της στις μέρες αργίας που έρχονται από την 8η ημέρα του Φεβρουαρίου και μετά, όταν και θα εορταστεί η έλευση του νέου έτους με βάση το κινεζικό ημερολόγιο. Μέρες αργίας, μέρες παράξενες, θαυμάσιες μέρες…

Οι εκροές κεφαλαίων έφτασαν το 2015 στο ποσό-ρεκόρ του ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων. Είναι περισσότερο από επτά φορές υψηλότερο το νούμερο αυτό από το σύνολο για όλο το 2014

Το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στο χρηματιστήριο της Σαγκάης. Μπορεί η Wanda Cinema Line να έχασε 10% και η Suning Commerce 9.4%, ωστόσο η πορεία των κινεζικών Κολοσσών στην Αμερική δεν είναι καλύτερη. Ειδικά αυτή της Alibaba Group, η οποία ακόμη δεν έχει πάρει τα πάνω της μετά το εφιαλτικό κλείσιμο της περασμένης σεζόν. Ο κινεζικός όμιλος που δραστηριοποιείται στο ηλεκτρονικό εμπόριο έχασε το 33% της χρηματιστηριακής αξίας του πέρυσι κι ακόμη δεν έχει ανακάμψει.

Την ίδια ώρα, τα γερμανικά ομόλογα υποχωρούσαν, οι τιμές του πετρελαίου διαπραγματεύονταν κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι και ο χρυσός έπαιρνε τα πάνω του. Στα δικά μας, πάντως, ο Γενικός Δείκτης της Αθήνας σημείωνε μικρή άνοδο.

asdasdadadaadadad
Η πορεία της Σανγκάης τους τελευταίους μήνες, όπως αποτυπώνεται στο Bloomberg

Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι όλα τόσο «μαύρα», τουλάχιστον για όλους. Κι αυτό γιατί η Merrill Lynch κυκλοφόρησε με report το πρωί της Τρίτης που χαρακτηρίζει υπερβολικούς τους φόβους για μία παγκόσμια ύφεση εξαιτίας της Κίνας. Ουσιαστικά, η αμερικανική τράπεζα επενδύσεων αναφέρει πως οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει εξελίξεις που θα φέρουν το πρόσημο του «μείον» μπροστά από την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά δεν συνδέεται κατ΄ ανάγκην αυτό με την Κίνα.

«Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα αποφύγει την ανώμαλη προσγείωση και η κυβέρνηση της χώρας θα μπορέσει να περιορίσει τους κινδύνους από τις αναταραχές στις χρηματοπιστωτικές αγορές», αναφέρει χαρακτηριστικά. Σημειώνει δε, ότι «δεν βλέπουμε η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα να έχει ευμεγέθεις δευτερογενείς επιπτώσεις στις αναπτυγμένες αγορές γενικά», αν και προσθέτει ότι «συγκεκριμένες οικονομίες θα πληγούν περισσότερο από άλλες».

Αυτό που μένει να αποδειχθεί είναι το κατά πόσο θα επηρεάσει την Ελλάδα όλο αυτό το ντόμινο των εξελίξεων. Ή καλύτερα, το κατά πόσο είμαστε προετοιμασμένοι για να τα αντιμετωπίσουμε όλα αυτά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...