351
Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου είναι εύφλεκτες και η απόσυρσή τους χρειάζεται προσοχή | Shutterstock

Κίνδυνος πυρκαγιάς από μπαταρίες στα σκουπίδια

Protagon Team Protagon Team 2 Δεκεμβρίου 2022, 20:50
Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου είναι εύφλεκτες και η απόσυρσή τους χρειάζεται προσοχή
|Shutterstock

Κίνδυνος πυρκαγιάς από μπαταρίες στα σκουπίδια

Protagon Team Protagon Team 2 Δεκεμβρίου 2022, 20:50

Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου μπορεί να εκραγούν εάν καταστραφούν ή συνθλιβούν, γι’ αυτό αποτελούν παράγοντες πρόκλησης πυρκαγιών. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το BBC, στη Βρετανία προκαλούνται περίπου 700 πυρκαγιές σε απορριμματοφόρα και σε κέντρα επεξεργασίας απορριμμάτων, με το κόστος αυτών των πυρκαγιών να υπολογίζεται σε περίπου 160 εκατ. ευρώ.

Μια πιθανή αιτία του προβλήματος είναι ότι οι μπαταρίες ιόντων λιθίου, που βρίσκονται σε μικρές, επαναφορτιζόμενες συσκευές, όπως οδοντόβουρτσες, παιχνίδια, τηλέφωνα και φορητούς υπολογιστές, έχουν γίνει πιο ισχυρές τα τελευταία χρόνια. Επιπλέον, μπαταρίες τις οποίες οι ειδικοί χαρακτηρίζουν «κρυφές» διαθέτουν διαφόρων ειδών μικρές συσκευές ή αντικείμενα, όπως για παράδειγμα ευχετήριες κάρτες που παίζουν μουσική.

«Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι πετάνε στους κάδους των σκουπιδιών συσκευές που περιέχουν αυτές τις μπαταρίες ή τις βάζουν μαζί με άλλα προϊόντα ανακύκλωσης. Αυτό δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα, επειδή οι μπαταρίες αυτές έχουν την τάση, όταν ξεκινά η διαδικασία καταστροφής τους, είτε να αναφλέγονται είτε να προκαλούν εκρήξεις. Γενικότερα, όταν ρίχνονται μπαταρίες σε οικιακά σκουπίδια ή σε κάδους ανακύκλωσης, υπάρχει η πιθανότητα να συμπιεστούν, να θρυμματιστούν ή να βραχούν. Αυτό μπορεί να τους προκαλέσει βραχυκύκλωμα και, εάν υπάρχει γύρω τους παρουσία άλλου εύφλεκτου υλικού, όπως πλαστικό ή χαρτί, δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε μεγάλες πυρκαγιές», υποστηρίζει ο Μπεν Τζόνσον, από την Ενωση Περιβαλλοντικών Υπηρεσιών της Βρετανίας.

Πώς ανάβει η σπίθα

Ο κύριος τύπος επαναφορτιζόμενης μπαταρίας στις φορητές ηλεκτρονικές συσκευές αποτελείται από δύο ηλεκτρόδια, που χωρίζονται από έναν διαχωριστή ο οποίος επιτρέπει στα φορτισμένα σωματίδια –ιόντα λιθίου– να ρέουν, μέσω ενός ηλεκτρολύτη, από το ένα στο άλλο. Η επαναφόρτιση της μπαταρίας ωθεί τα ιόντα πίσω στο σημείο από όπου ξεκίνησαν. Αν η μπαταρία είναι άθικτη και περιορισμένη, είναι γενικά πολύ ασφαλής.

Αν όμως τα ηλεκτρόδια έρθουν σε άμεση επαφή μεταξύ τους, αυτή μπορεί να προκαλέσει ξαφνική εκφόρτιση όλων των φορτισμένων σωματιδίων, σε μια έκρηξη που, καθώς τα χημικά μέσα στην μπαταρία είναι εύφλεκτα, ενδέχεται να προκαλέσει γρήγορα φωτιά.

Οι ειδικοί λένε ότι ο μόνος τρόπος προστασίας από τον κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιών από πεταμένες μπαταρίες είναι να τις αφήνουμε, όχι στα σκουπίδια, αλλά στους ειδικούς κάδους περισυλλογής τους, που βρίσκονται συνήθως σε σουπερμάρκετ, πολυκαταστήματα κ.λπ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...