749
Από την παράσταση «Οδύσσειες». Βασισμένη στην Οδύσσεια του Ομήρου, η παράσταση -αποτέλεσμα της συνεργασίας του ΚΕΘΕΑ MOSAIC με τη θεατρική ομάδα ΚΡΑΜΑ- ξετυλίγει ιστορίες ανθρώπων | ΚΕΘΕΑ

ΚΕΘΕΑ RELOAD 3.0: H τέχνη της απεξARTησης

Από την παράσταση «Οδύσσειες». Βασισμένη στην Οδύσσεια του Ομήρου, η παράσταση -αποτέλεσμα της συνεργασίας του ΚΕΘΕΑ MOSAIC με τη θεατρική ομάδα ΚΡΑΜΑ- ξετυλίγει ιστορίες ανθρώπων
|ΚΕΘΕΑ

ΚΕΘΕΑ RELOAD 3.0: H τέχνη της απεξARTησης

Η τέχνη της απεξάρτησης είναι δύσκολη. Απαιτεί πειθαρχία και δουλειά. Απαιτεί επιμονή, υπομονή και ειδικούς που θα σε καθοδηγήσουν στο σωστό δρόμο και θα σου δώσουν τα εργαλεία να πολεμήσεις τον εθισμό σου. Η Τέχνη είναι οπωσδήποτε ένα απ’ αυτά. Γι’ αυτό και το ΚΕΘΕΑ RELOAD 3.0, που τρέχει αυτές τις μέρες (ως τις 16 Ιουνίου) στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, είναι σημαντικό. Πρωτίστως για τους συμμετέχοντες και την προσπάθεια που κάνουν.

Η Τέχνη λυτρώνει, το βλέπεις αυτό στους συμμετέχοντες;, ρωτάω την Τόνια Καστριώτη, υπεύθυνη εξεύρεσης πόρων ΚΕΘΕΑ και διοργανώτρια της δράσης.

«Η Τέχνη θεραπεύει, μετουσιώνει το τραύμα και δίνει τη δυνατότητα αλλαγής. Ταυτόχρονα, είναι ένα από τα καταλληλότερα οχήματα για να συναντηθούν το εγώ με το εμείς, να αρθούν προκαταλήψεις και στερεότυπα. Στα θεραπευτικά προγράμματα του ΚΕΘΕΑ λειτουργούν εδώ και πολλά χρόνια ομάδες θεάτρου, μουσικής, ζωγραφικής,  φωτογραφίας, κατασκευής κεραμικών, κοσμήματος, μουσικών οργάνων κ.ά., υπό την καθοδήγηση εξειδικευμένων επιμορφωτών.
Υπάρχουν περιπτώσεις που μέλη των θεραπευτικών προγραμμάτων παρέμειναν στη θεραπεία, μη θέλοντας να αποκοπούν από τη δημιουργική ομάδα που συμμετείχαν και έδινε νόημα στη ζωή τους, τη συγκεκριμένη περίοδο, ενώ για άλλους, οι καλλιτεχνικές δράσεις αποτέλεσαν τη βάση της μετέπειτα επαγγελματικής τους ενασχόλησης».

Η αφίσα του ΚΕΘΕΑ RELOAD 3.0
Η αφίσα του ΚΕΘΕΑ RELOAD 3.0

Η Τέχνη λυτρώνει όμως και εμάς, που παρακολουθούμε ως θεατές, λέει η Τόνια Καστριώτη: «Συμπληρώνω 10 χρόνια δουλειάς στο ΚΕΘΕΑ και εξακολουθώ να συγκινούμαι στις ετήσιες αποφοιτήσεις ή σε αντίστοιχες καλλιτεχνικές δράσεις. Η αλήθεια και η δύναμή αυτών των παιδιών που τη μοιράζονται τόσο απλόχερα μαζί μας, σε ωθεί να κοιτάξεις μέσα σου, σε κάνει να αισθάνεσαι περισσότερο άνθρωπος».

Το πρώτο ΚΕΘΕΑ RELOAD φιλοξενήθηκε στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, πριν τρία χρόνια. Το άγχος ήταν μεγάλο για το πώς θα μπορούσε να στηθεί κάτι τέτοιο, με δεδομένο ότι το ΚΕΘΕΑ είναι ένας πολυδαίδαλος οργανισμός, με θεραπευτικά προγράμματα σε όλη την Ελλάδα, που προσεγγίζουν διαφορετικά κοινά για διαφορετικές εξαρτήσεις. Η συνύπαρξη και ο συντονισμός τους κάτω από μία στέγη για ένα κοινό στόχο, δεν ήταν κάτι αυτονόητο.

Τρία χρόνια μετά, το κοινό έχει αγκαλιάσει το ΚΕΘΕΑ RELOAD 3.0 και τις καλλιτεχνικές δράσεις του και προσέρχεται σε αυτές μαζικά, με γνήσιο ενδιαφέρον. Ταυτόχρονα, και στο εσωτερικό του ΚΕΘΕΑ έχει στηθεί μία ομάδα που συντονίζει το project, ενώ και τα ίδια τα μέλη των θεραπευτικών προγραμμάτων προετοιμάζονται με επαγγελματισμό και ζέση καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς για να είναι συνεπή στο καλλιτεχνικό αυτό ραντεβού.

Το να παρακολουθήσεις το ΚΕΘΕΑ RELOAD είναι σίγουρα μια πράξη υποστήριξης για τους συμμετέχοντες. Έχουν ξεπηδήσει αλήθεια ταλέντα μέσα από εκεί;

«Προφανώς, οι συμμετέχοντας στις καλλιτεχνικές δράσεις του ΚΕΘΕΑ RELOAD 3.0 δεν είναι επαγγελματίες. Παρόλο που η προετοιμασία τους χαρακτηρίζεται από επαγγελματισμό και η καθοδήγησή τους γίνεται από επαγγελματίες του χώρου, θα ήταν άδικο να τους κρίνουμε με αυστηρά κριτήρια καλλιτεχνικής αρτιότητας», υπογραμμίζει η κυρία Κατριώτη. «Παρόλα αυτά, τόσοι οι επώνυμοι καλλιτέχνες-εθελοντές που συμμετέχουν στις δράσεις (όπως η Γιώτα Νέγκα και ο Στάθης Δρογώσης), όσο και άλλοι επαγγελματίες του χώρου που  έχουν παρακολουθήσει το ΚΕΘΕΑ RELOAD 3.0 ως θεατές, μένουν έκπληκτοι από το μεράκι και το πηγαίο ταλέντο πολλών παιδιών στην υποκριτική ή στη μουσική. Κάποιες μάλιστα ομάδες, έχουν αποκτήσει και το δικό τους πιστό κοινό, που τους ακολουθεί σε κάθε ΚΕΘΕΑ RELOAD!».

KETHEA PAREMVASI Animasyros 4

Οι Έλληνες είμαστε ή όχι τελικά ευαισθητοποιημένο κοινό;

«Οι εξαρτήσεις εξακολουθούν ν’ αποτελούν ένα θέμα-ταμπού για την ελληνική κοινωνία και κυρίως για τους ανθρώπους που το αντιμετωπίζουν μέσα στην ίδια τους την οικογένεια.
Τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης, το φαινόμενο έχει οξυνθεί και συχνά μας φέρνει αντιμέτωπους με σκληρές εικόνες στο κέντρο της πόλης. Οπότε, θεωρώ ότι έχει μειώσει τις ανοχές και την ευαισθησία του κοινού. Ωστόσο, δράσεις όπως το ΚΕΘΕΑ RELOAD3.0 γίνονται ακριβώς για να δείξουν ότι ένας άλλος δρόμος είναι εφικτός για αυτούς τους ανθρώπους. Πως θεραπεία υπάρχει και έχει αποτέλεσμα. Η τέχνη στην περίπτωση του ΚΕΘΕΑ RELOAD λειτουργεί ως ένας «Δούρειος Ίππος» και μία γέφυρα ανάμεσα σε εκείνους που παλεύουν για μία δεύτερη ευκαιρία στη ζωή και εκείνους που δυσπιστούν ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί».

Θέλει δύναμη ψυχής για να χτυπήσει ένας νέος άνθρωπος την πόρτα του ΚΕΘΕΑ. Αντίστοιχο θάρρος θέλει για ν’ ανέβει σε μία σκηνή, να εκτεθεί, να ξεδιπλώσει μπροστά σε αγνώστους τις αγωνίες, τους φόβους και τα όνειρά του. Όμως η αλήθεια και ο προσωπικός του αγώνας, που βγαίνουν στην επιφάνεια μέσα από το ρόλο του σε ένα θεατρικό ή όταν παίζει μουσική, είναι ταυτόχρονα και η καλύτερη δυνατή γέφυρα επικοινωνίας με το κοινό, μιας και μιλά κατευθείαν στην καρδιά του.

To ΚΕΘΕΑ RELOAD 3.0 διοργανώνεται 11/6 – 16/6 στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, με ελεύθερη είσοδο.

Υ.Γ.: Όλες οι καλλιτεχνικές δράσεις εδώ: https://ketheart.wordpress.com/

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...