361
Ο ιμάμης Γκιουλέν ζει στις ΗΠΑ από τη δεκαετία του '90 | Reuters

Την έκδοση του Γκιουλέν για να κατευναστεί ο Ερντογάν σχεδιάζουν οι ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 16 Νοεμβρίου 2018, 13:04
Ο ιμάμης Γκιουλέν ζει στις ΗΠΑ από τη δεκαετία του '90
|Reuters

Την έκδοση του Γκιουλέν για να κατευναστεί ο Ερντογάν σχεδιάζουν οι ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 16 Νοεμβρίου 2018, 13:04

Την έκδοση ή έστω την εύσχημη απομάκρυνση από τις ΗΠΑ του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν εξετάζει ο Λευκός Οίκος, σε μια προσπάθεια ικανοποίησης της Αγκυρας ώστε να σταματήσει η πίεση προς την Σαουδική Αραβία σχετικά με τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Ο μουσουλμάνος ιεροκήρυκας κατηγορείται από την Τουρκία για την οργάνωση του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016 και η Αγκυρα ζητά επίμονα την έκδοσή του. Ο Γκιουλέν, που διαθέτει πράσινη κάρτα (για την παραμονή του στις ΗΠΑ), ζει στην Πενσυλβάνια από τα τέλη της δεκαετίας του ‘90.

Οπως ανέφερε την Πέμπτη το NBC, επικαλούμενο ανώτερους αμερικανούς αξιωματούχους και άτομα ενήμερα για το αίτημα της αμερικανικής προεδρίας προς τις αρμόδιες Αρχές, ο Λευκός Οίκος αναζητεί τρόπους να απομακρύνει από τις ΗΠΑ τον Φετουλάχ Γκιουλέν.

Τον Οκτώβριο αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι ζήτησαν από τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να εξετάσουν τρόπους να απομακρύνουν τον αυτοεξόριστο ιεροκήρυκα.

Η απόπειρα της Ουάσινγκτον περιλαμβάνει την αποστολή οδηγιών προς το υπουργείο Δικαιοσύνης και το FBI να επανεξετάσουν το αίτημα της Τουρκίας για έκδοση του Γκιουλέν. Απεστάλη ακόμη αίτημα προς το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας για πληροφορίες σχετικά με το νομικό καθεστώς του Γκιουλέν.

Σύμφωνα πάντως με τις πηγές, αξιωματούχοι στις αρμόδιες υπηρεσίες εξέφρασαν αντιρρήσεις. «Στην αρχή δεν το πήραν σοβαρά, αλλά μόλις συνειδητοποίησαν ότι πρόκειται για σοβαρό αίτημα, έγιναν έξαλλοι», είπε αμερικανός αξιωματούχος, που συμμετείχε στη διαδικασία.

Μία επιλογή που φέρονται να συζήτησαν πρόσφατα αξιωματούχοι της τουρκικής και της αμερικανικής κυβέρνησης είναι να εξωθηθεί ο Γκιουλέν να μεταβεί στη Νότια Αφρική, παρά να σταλεί κατευθείαν στην Τουρκία, αν η έκδοση του δεν καταστεί δυνατή. Ωστόσο οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία νομική βάση να στείλουν τον Γκιουλέν στην Νότια Αφρική, εκτός και αν ο ίδιος εγκατασταθεί με τη θέλησή του στην αφρικανική χώρα .

Από την πλευρά του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διέψευσε τις πληροφορίες του NBC για την απέλαση του ιμάμη.

«Ο Λευκός Οίκος δεν έχει συμμετάσχει σε οποιεσδήποτε συζητήσεις σχετικά με την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν», ανέφερε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Χέδερ Νάουερτ. Η εκπρόσωπος διέψευσε ότι υπάρχει συσχετισμός της περίπτωσης του Γκιουλέν με  τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι. Αναγνώρισε πάντως ότι η Τουρκία έχει υποβάλει πολλαπλά αιτήματα των τελευταίο ενάμιση χρόνο για την έκδοση του Γκιουλέν, προσθέτοντας ότι ΗΠΑ συνεχίζουν να αξιολογούν τα στοιχεία που τους παρουσιάζονται.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...